Ян Пєкло про польсько-українські відносини у політичній, економічній і гуманітарній сферах

Ян Пєкло про польсько-українські відносини у політичній, економічній і гуманітарній сферах

Укрінформ
17 квітня 13.00 - Польсько-українські відносини у політичній, економічній і гуманітарній сферах. Двосторонній торгівельний обмін та технічна допомога Україні

Спікер: Ян Пєкло - Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні.  

Підсумкові матеріали:

Посол РП підтвердив технічну можливість постачати в Україну газ із Катару через Польщу 

Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло заявив, що технічна можливість постачати в Україну з Катару скраплений природний газ через Польщу існує.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

"Є технічна можливість постачати газ через Польщу (із Катару - ред.). Я думаю, що переговори у цьому напрямку ведуться", - зазначив дипломат

Як повідомлялося, Катар у межах переговорів щодо диверсифікації джерел газопостачання під час офіційного візиту Президента Петра Порошенко повідомив про готовність постачати в Україну скраплений природний газ. Постачання катарського скрапленого природного газу можливе через термінал в Польщі. 

Порошенко зазначив, що переговори з цього питання відбудуться найближчим часом.

Пам'ятник воїнам УПА у Грушовичах буде відновлено, якщо там виявлять людські останки - посол Польщі

Український пам'ятник воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля буде відновлений, якщо на тому місці будуть виявлені людські останки.

Про це сказав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми пропонуємо спільно провести ексгумаційні роботи у Грушовичах, де місцева влада розібрала нелегальний памятник УПА. Якщо там будуть виявлені людські останки, то могила буде відновлена", - сказав посол.

Він додав, що торік на території Польщі після Грушович не було жодного випадку знищення чи демонтажу українського памятника.

Пєкло констатував, що між Польщею та Україною залишаються проблеми з історичним діалогом, який, зокрема, стосується заборони на пошуково-ексгумаційні роботи на території України з виявлення останків поляків - жертв воєнних і політичних репресій. "Ми вважаємо, що заборона негативно впливає на двосторонні відносини", - підкреслив дипломат.

На його перебування, пошуково-ексгумаційні роботи на території України в місцях поховання поляків мають поновитись.

Водночас посол не відповів на запитання кореспондента Укрінформу, коли відбудеться візит  віце-прем’єр-міністра РП Пьотра Глінського в Україну для вирішення питання відновлення українських пам'ятників у РП та ексгумаційних робіт на території України. "Як буде інформація, про візит ми обов'язково повідомимо", - сказав дипломат.

Як відомо, інцидент з демонтажем українського пам'ятника воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля стався 26 квітня 2017 року. У Міністерстві культури і національної спадщини Польщі заявили, що знесення пам'ятника було законним, оскільки він був побудований з порушенням законодавства, без дозволів місцевої влади.

У відповідь Український інститут національної пам'яті призупинив пошуково-ексгумаційні роботи на польських меморіальних об'єктах в Україні.

Жосткі міжнародні санкції щодо  РФ мають привести до виходу Росії з Криму - посол Польщі  

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло наголошує на незмінній підтримці Польщею суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема, окупованого Криму.

Про це посол сказав на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Польсько-українські відносини у політичній, економічній і гуманітарній сферах".

"Стосовно українського Криму, то Польща постійно нагадує на міжнародній арені, зокрема у Раді безпеки ООН, про тиск на кримських татар. Ми вважаємо, що болючі санкції з боку Заходу щодо Росії мають остаточно привести Росію до виходу з Криму",  - сказав посол.

Він підкреслив, що Польща засуджує фінансову підтримку РФ сепаратистів, які окупували Донбас. "Ми незмінно вважаємо, що саме Москва має відповідати за недотримання Мінських угод", - зазначив Пєкло.

Дипломат також зауважив, що, якщо буде досягнуто порозуміння щодо миротворчої місії ООН на Донбасі, то така місія може бути розміщена по всій території регіону, зокрема й там, де немає контролю української влади. Крім того, ООН має забезпечити контроль українсько-російського кордону.  

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-