Як громаді активізувати молодих лідерів?

Як громаді активізувати молодих лідерів?

Укрінформ
17 квітня 11.00 - Як громаді активізувати молодих лідерів?

Організатор: Національний університет біоресурсів та природокористування України.

Учасники: Наталія Морозюк - керівник наукового проекту НУБіП України «Розробка системи формування та реалізації лідерського потенціалу молоді ОТГ України»; Олександр Ярема – заступник міністра молоді і спорту України; Ігор Зуб – заступник керівника Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України; Роман Корінець - радник Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України; Наталія Ключник – виконавчий директор Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України; Юлія Пелешок – Колонщинський сільський голова; Андрій Гладських - виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України; Володимир Нижник - виконавчий директор Кіровоградського регіонального відділення Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України; Олександр Данчук - виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України; Лілія Попова - нач.відділу взаємодії з місцевими органами влади департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Віктор Терещенко - д. е. н., академік УААН, професор кафедри економіки праці та соціального розвитку НУБіП України; Марина Архірій - заступник голови Красносільської ОТГ; Андрій Романюк – начальник відділу містобудування та архітектури виконавчого комітету Боярської міської ради; Віталій Расторгуєв – начальник відділу економічного розвитку Краснопільської селищної ради Сумської області.

Коротко. Захід організовано у рамках наукового проекту «Розробка системи формування та реалізації лідерського потенціалу молоді ОТГ України» у партнерстві з Асоціацією сільських, селищних та об’єднаних громад України за участі Міністерства молоді та спорту України, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, голів об’єднаних територіальних громад, представників молодіжних громадських організацій, молодих підприємців, молодих учених.

В умовах реформи децентралізації в Україні утворено понад 700 об’єднаних  громад, які відчувають лідерський та кадровий голод. Найбільше бракує кваліфікованих управлінців із новим проектним баченням розвитку громади. Понад 40 %  фахівців, задіяних в управлінні об’єднаними громадами, – люди старші 45 років, і лише третина  – молоді люди. Крім того, спостерігається низька лідерська активність серед депутатського корпусу, особливо в сільській місцевості.

Під час «круглого столу» йтиметься про заходи, яких слід вживати, аби спрямувати лідерський потенціал української молоді на втілення стратегій розвитку місцевих громад.

Довідково. 55 % молодих людей у віці від 18 до 29 років мають намір покинути Україну, кожен третій українець розглядає можливість виїхати з країни прямо зараз. 34,5 % жителів малих містечок, 26 % сільських жителів та 25 % жителів селищ готові покинути свої місця проживання в Україні і мігрувати в інші країни.

З 2003 року кількість студентів, які навчаються у вишах України, зменшилася на 34%. Динаміка кількості вищих навчальних закладів за останні 15 років має тенденцію до спаду: кількість закладів ІІІ – ІV рівня акредитації скоротилася на 50 од., І – ІІ рівня акредитації наполовину. За даними Міністерства освіти і науки України, у 2015/2016 н. р.  66,7 тис. молодих українців навчалися за кордоном, причому їх кількість за останні 5 років зросла на 176 %.  Дві третини цього приросту становлять студенти, які навчаються в польських університетах.

Підсумкові матеріали:

В органах місцевого самоврядування лише третина управлінців - молодь, заявила експерт

В Україні існує проблема з залученням молоді до місцевого самоврядування - лише третина управлінців є представниками молодого покоління. 

Про це заявила під час прес-конференції в Укрінформі керівник наукового проекту НУБіП України "Розробка системи формування та реалізації лідерського потенціалу молоді ОТГ України" Наталія Морозюк.

"У процесі реалізації реформи децентралізації стало очевидною залежність успіху ОТГ від наявності молодих лідерів, які готові брати на себе зобов'язання і відповідальність за майбутнє громади. В Україні вже утворено понад 700 ОТГ, які відчувають лідерський та кадровий голод. До 50% управлінців в органах місцевого самоврядування - це люди, старші за 45 років, які здобули освіту в радянський та пострадянський період. І лише третина - це молодь. Спостерігається низька лідерська активність серед депутатського корпусу, особливо в сільській місцевості", - зазначила вона.

Керівник проекту також зауважила, що, за даними Міністерства молоді та спорту, лише 10% молодих лідерів готові балотуватись на виборні посади, в тому числі у своїх ОТГ.

"Не бажаючи брати участь у політичному житті, ці молоді люди бажають спрямувати свої зусилля на облаштування життєвого простору своїх ОТГ шляхом реалізації власних проектів та бізнес-ідей, беручи на себе особисту відповідальність", - зазначила вона.

Морозюк назвала три основні тенденції, які можуть вплинути на лідерський потенціал української молоді в цілому.

"По-перше, природне скорочення населення і низька народжуваність призвели до того, що якщо у 1990 році кількість дітей віком до 18 років становила 13,3 млн осіб, то у 2017 році - вже 7,6 млн осіб. Тобто це 57% рівня 1990-го року", - зауважила експерт.

Вона також зазначила, що рівень смертності у віковій групі від 25 до 34 років зріс майже вдвічі. 

"Міграція  - це друга тенденція. Не маючи можливості реалізувати себе в країні, молодь змушена залишати її. Більше половини молодих людей від 14 до 34 років мають намір виїхати за кордон, кожен третій готовий зробити це просто зараз. Третя тенденція - це негативні речі, що відбуваються у вищій освіті", - наголосила вона.

За словами Морозюк, у межах наукового проекту "Розробка системи формування та реалізації лідерського потенціалу молоді ОТГ України", реалізація якого за підтримки МОН триватиме до 2020 року, розробники планують виявити лідерів серед школярів.

"Ми будемо навчати таких лідерів, не тільки надавати знання, а й допомагати визначитись із майбутньою професією", - додала вона.

Крім того, у межах проекту очікується підготовка молодими лідерами бізнес-проектів чи ідей для громад і, відповідно, заохочення молодих лідерів до подальшої співпраці.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-