«Укрвидавполіграфія» виставлено на продаж. Кому це вигідно?

«Укрвидавполіграфія» виставлено на продаж. Кому це вигідно?

Укрінформ
11 квітня 11.00 - Інформаційна безпека України: ДАК «Укрвидавполіграфія» виставлено на продаж. Кому це вигідно?

Організатор: Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Учасники: Павло Мовчан – голова ВУТ «Просвіта», народний депутат України I-VI скликань;  Віктор Набруско – Український форум «Українська альтернатива», заслужений журналіст України, доцент, кандидат наук; Георгій Філіпчук – академік НАПН України, доктор педагогічних наук; Леонід Мужук – режисер; Василь Клічак – керівник видавничого Центру «Просвіта»; Андрій Хома – громадський та політичний діяч; Микола Голомша – співголова громадського об’єднання партії «Українська альтернатива».

Підсумкові матеріали:

Громадськість вимагає усунути Василя Продана від керівництва ДАК "Укрвидавполіграфія" і провести прозорий конкурс

Громадські активісти вимагають від Держкомтелерадіо усунути Василя Продана від керівництва ДАК "Укрвидавполіграфія", яке він очолив ще 2012 року.

Про це йшлося у середу під час прес-конференції в Укрінформі.

"У цього топ-чиновника зараз закінчується контракт, укладений на 5 років. І ми вимагаємо публічного конкурсу, щоб підприємство очолив ефективний менеджер, який зможе організувати процеси. І виставляти на продаж ДАК "Укрвидавполіграфія" треба з умовою, що буде збережено профіль підприємства, закуплено нове обладнання тощо. Питання по Продану дуже важливе, як і по концепції приватизації підприємства, тим більше, що зараз ідуть замовлення друку продукції в Росію", - зазначив Андрій Хома, громадський та політичний діяч, голова ВГО "Українська координаційна рада".

Він додав, що півроку тому товариство "Просвіта" зверталося до голови Держкомтелерадіо України з листом про те, що є конкретні застереження щодо голови правління ПАТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" Продана, і просило розглянути доцільність його перебування на займаній посаді, але не отримало відповіді.

Хома уточнив, що ПАТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" має три підприємства книготоргівлі, два підприємства матеріально-технічного забезпечення, 19 друкарень, три науково-дослідних інститути.

"Та проблема, яку ми сьогодні виокремили як дуже значущу, вписується в загальну парадигму національної безпеки України. Ми підготували чітке звернення, щоб припинити цю вакханалію, яка чиниться у найважливішій сфері - інформаційній", - наголосив Павло Мовчан, голова ВУТ "Просвіта", народний депутат України I-VI скликань.

Хома додав, що 12 квітня з 10:00 до 12:00 громадськість проведе акцію на вул. Хрещатик, 26, біля Держкомтелерадіо України, з вимогою усунути Продана з посади, провести внутрішній аудит діяльності підприємства за останній період, організувати та провести публічну і прозору процедуру призначення кандидата на посаду голови правління ПАТ "ДАК "Укрвидавполіграфія", а також створити умови для дієвого громадського контролю за подальшою діяльністю цього підприємства.

Відповідно до Указу Президента України "Про вдосконалення державного управління інформаційною сферою" від 16 вересня 1998 року №1033/98, на пропозицію Кабінету міністрів України було створено Державну акціонерну компанію "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання" (ДАК "Укрвидавполіграфія") "з передачею до їх статутних фондів 100 відсотків акцій державних акціонерних товариств, створених шляхом перетворення державних підприємств інформаційної сфери, що не підлягають приватизації".

    Згідно зі ст. 6 Закону України "Про видавничу справу", "приватизація книжкових, газетно-журнальних видавництв, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження загальнодержавного значення, що мають на своєму балансі приміщення і/або високі технологічні лінії для випуску високоякісної друкованої продукції та її поширення, може здійснюватися шляхом акціонування в такому порядку: 51 відсоток акцій залишається за державою; 25% акцій передається акціонованим поліграфічним та книготорговельним підприємствам; 24% акцій передається юридичним особам - видавцям, які випускають продукцію на даному поліграфічному підприємстві або розповсюджують її через дане підприємство оптового книгорозповсюдження, що перетворені в акціонерні товариства відкритого типу або є такими. Пакети акцій між ними розподіляються пропорційно до обсягів продукції, що друкується і розповсюджується". 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-