Ще три міста України створять локальні портали відкритих даних

Ще три міста України створять локальні портали відкритих даних

Укрінформ
5 квітня 11.00 - Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах

Організатори: проект USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» та Державне агентство з питань електронного урядування України.

Учасники: Олексій Вискуб - перший заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України; Світлана Ольшанська - заступник міського голови Житомира; Андрій Табалов - секретар міської ради Кропивницького; Андрій Лис - заступник керуючого справами Івано-Франківської міської ради; Петро Матіяшек - керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах». 

Коротко. Відкриття даних на місцевому рівні особливо актуально для реформи децентралізації. Розкриття публічних наборів даних для своїх мешканців сприяє підвищенню рівня контролю за діяльністю місцевої влади та спрощує доступ для громадян до необхідної інформації чи послуг. 

Метою пілотного проекту є сприяння розвитку відкритих даних у містах. Реалізація пілотного проекту передбачає:

-здійснення аудиту даних та визначення переліку пріоритетних наборів даних у містах;

-створення порталів з відкритих даних міст;

-розробку інтерактивних веб-візуалізацій;

-розробку нормативно-правової бази щодо політики відкритих даних міст;

-можливість приєднання міст до Міжнародної хартії відкритих даних та отримання міжнародної експертної допомоги. 

Підсумкові матеріали:

Три міста підписали Меморандум про створення порталів відкритих даних

Представники трьох українських міст - Житомира, Івано-Франківська та Кропивницького підписали Меморандум про участь у пілотній програмі зі створення місцевих порталів відкритих даних.

Захід відбувся у четвер, 5 квітня, в Укрінформі.

"Сьогодні ми робимо черговий важливий крок для розвитку відкритих даних в Україні. Чому ця тема така важлива? Відкриті дані дійсно сприяють розвитку прозорості діяльності органів влади та держави в цілому, а також сприяють розвитку економіки... Те, як міста розпочнуть відкривати дані про охорону здоров'я, освіту, місцевий транспорт, буде сприяти і відкритості і інформаційному розвитку громад. Тому я вітаю три громади, які обрали для себе такий курс відкритості", - зазначив перед підписанням заступник голови Держагентства з питань електронного урядування України Олексій Вискуб.

Він зауважив, що розвиток цієї сфери в Україні розпочався недавно, після постанови Кабінету міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних». Але вже минулого року наша країна посіла 31-ше місце в міжнародному Open Data Index. Також у 2017-му було проведено національний конкурс Open Data Challenge, завданням якого був пошук проектів на базі відкритих даних і їх експертна та фінансова підтримка.

Петро Матіяшек, керівник проекту USAID/Uk Аid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах», підкреслив, що долучення ще трьох міст до проекту з впровадження відкритих даних свідчить про великі кроки у розвитку всієї України. Він розповів, що навіть в його рідному місті Нью-Джерсі (США) немає такого широкого доступу до електронних даних, який нині є в Житомирі, Івано-Франківську та Кропивницькому.

Він також наголосив на важливості прозорості місцевої влади для залучення інвесторів, як іноземних, так і вітчизняних.

"Для потенційних інвесторів дуже важливо, що вони можуть довідатися про конкретне місто, про його людей, проблеми і переваги. Наявність такої інформації сприятиме економічному розвитку громад", - сказав Матіяшек.

Заступник міського голови Житомира Світлана Ольшанська розповіла, що місцева влада вже оприлюднила велику кількість даних, зокрема історико-архітектурний план міста, який допоможе представникам бізнесу планувати свою діяльність. В цілому ж, підкреслила вона, влада Житомира зацікавлена у тому, щоб громада довіряла своїм обранцям і розуміла, на що витрачаються кошти міста.

Секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов додав, що окрім збільшення прозорості і довіри, команда їхнього мера розраховує, що відкриті дані спонукають містян до підвищення громадської активності.

На думку заступника керуючого справами Івано-Франківської міської ради Андрія Лиса, доступність інформації про місто зробить його кращим, ближчим для мешканців і підприємців, а також привабливішим для туристів.

Проект USAID/Uк Аid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» існує в Україні другий рік і здійснюється коштом американського та британського урядів. Саме його фахівці допомагатимуть меріям міст - переможців конкурсу створювати та наповнювати портали відкритих даних. Реалізація проекту передбачає здійснення аудиту даних та визначення переліку пріоритетних наборів даних у містах; створення порталів з відкритих даних міст; розробку інтерактивних веб-візуалізацій; розробку нормативно-правової бази щодо політики відкритих даних міст; можливість приєднання міст до Міжнародної хартії відкритих даних та отримання міжнародної експертної допомоги.

Міста Житомир, Івано-Франківськ та Кропивницький цього року перемогли у конкурсі на участь у пілотному проекті серед 18 міст України. Минулоріч переможцями стали Вінниця і Чернівці.

Відкриття даних на місцевому рівні особливо актуально для реформи децентралізації. Розкриття публічних наборів даних для мешканців сприяє підвищенню рівня контролю за діяльністю місцевої влади та спрощує доступ для громадян до необхідної інформації чи послуг.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-