«Пройти крізь Чорнобиль». Презентація книги

«Пройти крізь Чорнобиль». Презентація книги

Укрінформ
4 квітня 12.00 - Пройти крізь Чорнобиль

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Галя Аккерман - французька письменниця, авторка книги «Пройти крізь Чорнобиль»; Матьє Арден - директор французького інституту, Україна; Костянтин Сігов - культуролог і видавець;  Микола Хрієнко - журналіст; Лариса Івшина - головний редактор газети «День»; Петро Таращук - перекладач; представники Посольства Франції.

Модератор зустрічі - Оксана Пахльовська.

Коротко. Книга «Пройти крізь Чорнобиль» - це філософська розмова про катастрофу як «радянські Помпеї», про Чорнобиль як символ знищення і відродження життя в усіх його виявах, про «поліську Атлантиду» - скарби, які відшукує історико-культурологічна експедиція в Зоні Відчуження, про віднайдення надії в постапокаліптичний час.

Презентація книги видавництва «Либідь» пройде  у рамках «Французької весни».

Підсумкові матеріали:

Книгу французької письменниці Галі Аккерман "Пройти крізь Чорнобиль" презентували в Укрінформі 

Переклад книги французької письменниці Галі Аккерман "Пройти крізь Чорнобиль" вийшов в Україні у видавництві "Либідь". Це надзвичайно актуальне видання, незважаючи на те, що Чорнобильська трагедія сталася 32 роки тому. 

На цьому наголосив генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко, повідомляє кореспондент агентства. 

"Можливо, комусь здасться, що чим далі ми йдемо в часі від Чорнобиля, тим менш актуальною стає ця тема, але тут лінійна логіка не діє. Навіть навпаки, якщо ми не розберемося з усіма причинно-наслідковими зв'язками того Чорнобиля, ми не зможемо подолати безліч інших Чорнобилів, і війну, і корупцію, й інші неядерні Чорнобилі. Це принципово важливо", - підкреслив Харченко.

Як зазначила модератор зустрічі - письменниця, культуролог, автор передмови до книжки Оксана Пахльовська, книжка про Чорнобиль вистраждана, вона про трагедію українську, але також і світову - трагедію всіх народів, які пройшли через Чорнобиль.

"Це книга-переживання. Чорнобиль - це зона відчуження, але пані Галя перетворила його на простір зустрічей. Моя мама (поетеса Ліна Костенко) їздила з пані Галею - і це був унікальний досвід, це зустріч з Марією Приймаченко, з людьми, причетними до героїчних сторінок освоєння цієї страшної реальності. Ця книжка - одна з небагатьох на сьогодні в Європі книжок, яка показує світовий вимір Чорнобильської трагедії та інших українських трагедій, бо тут є і згадка про голодомор, і про інші драми української історії - і вони представлені як драма світова", - сказала Пахльовська. 

Вона також розповіла про саму письменницю - як людину, що послідовно впродовж всього свого життя працює над проектом демократизації, європеїзації простору, в якому ми живемо, як представника дисидентства ще радянських часів. 

"Галя Аккерман змушена була покинути Радянський Союз і за кордоном стала інтелектуальним мотором опозиції до радянської влади, радянського тоталітаризму, наближаючи крах тієї страшної системи. Це людина, яка перебувала в центрі європейського дисидентства - французького, російського, українського, єврейського. Вона працює в Парижі над проектом розбудови європейської України. Дуже  багато форм діяльності Галі Аккерман як журналіста, історика Радянського Союзу пов'язані з розбудовою нової, демократичної України", - підкреслила Пахльовська. 

Сама письменниця розповіла, що її книжка у Франції вийшла 2016 року і на неї з'явилося дуже багато схвальних рецензій, їй було присвячено багато радіо- і телепередач. 

"Тобто відгук у пресі був великий і хороший. За французькими мірками, книга непогано продалася - кілька тисяч примірників", - сказала Аккерман.

Книга, за її словами, з'явилася як підсумок 20 років праці над чорнобильською темою.

"Ця книжка в деякому сенсі підсумок, тому що я почала займатися Чорнобилем рівно 20 років тому, коли мені запропонували перекласти книгу Світлани Алексієвич "Чорнобильська молитва" і ця тема мене зацікавила", - сказала Аккерман.

За ці 20 років з'явилися численні її публікації в пресі і перша книга про Чорнобиль - про те, як створювалася станція, як сталася катастрофа. Їй запропонували в 2003 році зробити велику виставку про Чорнобиль в Барселоні, в Центрі сучасного мистецтва. Три роки вона займалася збором експозиції і зібрала величезний матеріал. Видала каталог виставки.

"Я думаю, це була найбільша виставка про Чорнобиль - на 1200 кв метрів", - зазначила Аккерман.

Вона додала: "І в новій книзі мені захотілося розповісти про ці 20 років свого життя, пов'язаних з Чорнобилем. Це розповідь і про зону, і про Прип'ять, і про людей, які працюють в зоні, і про самоселів, про експедиції, про свої зустрічі з людьми, які займалися Чорнобилем". 

Водночас Галя Аккерман підкреслила, що хоч насправді про Чорнобиль дуже багато написано, але видання виходили маленькими тиражами і погано поширювалися. Тобто матеріал по-справжньому не освоєний - і це є проблема. 

Презентація зібрала чималу аудиторію, зокрема журналістів, представників численних громадських організацій. Народний депутат Ольга Богомолець вручила Галі Аккерман та Оксані Пахльовській народні нагороди "За розбудову України". Голова Київської організації НСЖУ, заввідділу Укрінформу Михайло Сорока вручив Галі Аккерман нагороду Київської організації НСЖУ за особливі заслуги в галузі журналістики. 

"Сьогодні знакова подія. Тим більше, що вона відбувається у квітневі дні - 32 роки тому, в ніч на 26-те, сталася Чорнобильська трагедія", - нагадав Михайло Сорока. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-