Міжнародні перехідні адміністрації. Досвід, можливості та ризики для України

Міжнародні перехідні адміністрації. Досвід, можливості та ризики для України

Укрінформ
23 березня 12.00 - Міжнародні перехідні адміністрації – досвід, можливості та ризики для України

Організатор: Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД); Платформа соціальних та гуманітарних інновацій "Єдиний координаційний центр"; громадський марафон #Навіщо_Нам_Бути_Разом?

До участі запрошені: Вольфганг Петріч (Wolfgang Petritsch) – екс-Верховний представник по Боснії та Герцеговині та спеціальний представник ЄС у Боснії; Григорій Немиря - голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; Євген Марчук – представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи; Вадим Денисенко – народний депутат, представник Уряду у Верховній Раді України; Роман Безсмертний – Надзвичайний і Повноважний Посол України; українські політики, дипломати, експерти.

Коротко. Цілями Платформи є створення і забезпечення функціонування позапартійної, професійної та інклюзивної платформи, відкритої для різних суб'єктів і осіб, які виступають за досягнення сталого миру на території Луганської та Донецької областей, в тому числі ефективну політику реінтеграції та забезпечення національної єдності в Україні, обговорення методів деокупації регіону в контексті дотримання стандартів прав людини, а також міжнародного досвіду побудови заходів довіри і сталого миру.

На базі Платформи плануються щомісячні публічні заходи за участі представників українських органів влади, народних депутатів, представників місцевих громад та регіонів, громадських організацій та міжнародних експертів, дипломатичних організацій і місій.

Ініціаторами Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є незалежні українські громадські організації, серед яких Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), Центр з проблем безпеки та розвитку, Платформа соціальних та гуманітарних інновацій «Єдиний координаційний центр», громадський марафон #Навіщо_Нам_Бути_Разом?  в партнерстві з міністерствами закордонних справ Швейцарії та Фінляндії.

Підсумкові матеріали:

Україна має залучати до процесу реінтеграції окупованих територій Москву і бойовиків - Вольфганг Петріч 

Вже зараз Україна має здійснювати конкретні кроки в напрямку реінтеграції окупованих територій. При цьому враховувати, що рішення має прийматися також за участі Москви і навіть людей, які скоювали проти нас злочини.

Таку думку висловив Вольфганг Петріч (Wolfgang Petritsch) - екс-Верховний представник по Боснії та Герцеговині та спеціальний представник ЄС у Боснії - під час круглого стілу в Укрінформі на тему: "Міжнародні перехідні адміністрації - досвід, можливості та ризики для України".  

 "Треба продовжувати шукати уточнення - що міжнародна спільнота і ООН можуть для вас зробити реально, але вам треба попрацювати і зрозуміти, як запустити цивілізований процес переговорів, де Україна представлена як законна сторона. Складність в тому, що треба  якимось чином включити в процес прийняття рішення і тих, хто скоювали злочини. Інакше вони продовжуватимуть знищувати вашу країну. Хоч емоційно це дуже тяжко, але це необхідно для того, щоб вийти на рішення", - сказав Вольфганг Петріч. 

За його словами, Україні дуже важливо продемонструвати, як вона знайде спільну мову зі східним сусідом.

"Рішення конфлікту великою мірою залежить саме від цього - як можна з Москвою говорити розумно. І це важливо і з точки зору реінтеграції, тому що цей партнер також повинен бути частиною майбутнього рішення. Якщо це не відбудеться, ви ніколи не знайдете рішення проти волі такого важливого партнера. Треба розпочати підготовку до таких переговорів, тобто думати про варіанти і альтернативи, які існують можливості і тримати канали зв'язку відкритими з тими, хто готовий знайти спільне рішення, тому що люди і там, і там хочуть миру і хочуть жити в безпеці. І це - базова річ", - підкреслив Петріч. 

Водночас він наголосив, що для України дуже важливо знайти політичну угоду. 

"Коли мова йде про реінтеграцію, потрібні попередні заходи - треба мати політичну угоду і політичну волю. Якщо не буде згоди всіх сторін на те, що це треба зробити, то ні ООН, ні цивільна адміністрація не зможуть здійснити диво, яке є передумовою, - політична угода", - сказав він. 

Він також підкреслив, що міжнародна спільнота повинна виконати більшість роботи.

"Вона має звести важливі сторони на стіл, звичайно й Москву, і, звичайно, ви не зможете самі це зробити. Але коли Європа і США усвідомлять, що спільне бажання все ж таки є, то вони це підтримають. І зрештою успіх буде. Вам потрібен посередник. І перевага міжнародної адміністрації полягає в тому, що ви передасте це управління тим, хто не заплямував себе. І це буде законно, тимчасово. Це проміжний крок, тому що потім, після ього, буде не менш тяжкий - повна інтеграція і поновлення суверенітету.  Треба тримати на прицілі цю мету, і це буде передумовою успіху", - зазначив Петріч.  

Він додав, що місія ООН може бути лише першим кроком в напрямку реінтеграції, але вона виведе східну частину України з тих рук, які зараз контролюють ці регіони. Таким чином виникне можливість для того, щоб здійснювати більший вплив тих сил, які виступають за інтеграцію.  

Водночас Петріч констатував, що на сьогодні ми маємо "холодний мир", суспільство розділене по колишніх кордонах конфлікту, тому прогрес такий повільний. А для того, щоб ситуацію повністю нормалізувати, вважає він, потрібно декілька поколінь. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-