На чому базується ризик розкриття персональних медичних даних

На чому базується ризик розкриття персональних медичних даних

Укрінформ
14 березня 10.00 - На чому базується ризик розкриття персональних медичних даних

Організатор: Revival Institute for Future.

Учасники: Вадим Арістов - експерт зі стратегій та іновацій в системі охорони здоров’я, директор Revival Institute for Future; Євген Горшков – експерт з електронної охорони здоров’я та медичного білінгу Revival Institute for Future; Олександр Твердохліб - експерт у сфері телемедицини та медичного асістансу Revival Institute for Future, директор клініки "Південна Хвиля".

Вони братимуть участь у конкурсах на посади генерального директора ДП “Електронне здоров`я” (відомого як проект eHealth) та головного лікаря Центру телемедицини Міністерства охорони здоров’я.

Коротко. Медична реформа в Україні не може бути успішною через використання застарілих інформаційних моделей. Зараз в терміновому порядку необхідне використання сучасних управлінських та технологічних рішень. Зокрема, щодо якісного збору та акумуляції даних, які стосуються кожного пацієнта. Мова йде про загальну захворюваність та персональне  лікування, а також діяльність лікарень на всіх рівнях.

Існуюча система медичної статистики в нинішньому стані не спроможна ні зібрати, ні використати в повному обсязі, ні захистити ці дані.

Експерти-практики розкажуть про кроки по залученню до співробітництва з українською системою охорони здоров’я таких компаній, як IBM, Facebook, Google та ін. Можливості використання штучного інтелекту, Big data, in silico клінічних досліджень та інтеграцію нашої оновленої медсистеми в світові технологічні процеси.

Вони розробили 54 бізнес-моделі, які дадуть змогу залучити фінансування у розмірі  $14 млн. міжнародних інвестицій конкретно на цей напрям медреформи та досягти річного обороту відповідального за це держпідприємства у $82 млн. Зростання інвестицій, спрямованих на впровадження сучасних технологій, унеможливить витік персональних даних і забезпечить захист стратегічного національного інтересу.

Підсумкові матеріали: 

Персональні дані пацієнтів в системі  E-Health потребуваимуть додаткового захисту, а відтак і додаткових коштів на це - Вадим Арістов

Адміністратор баз даних пацієнтів в електронній системі охорони здоров'я ДП "Електронне здоров'я" має забезпечити високий рівень їх захисту. Це потребуватиме додаткових коштів. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів директор інституту Revival Institute for Future Вадим Арістов.

"Якщо ми створюємо централізовану базу даних з дуже чутливими персональними даними (базу даних пацієнтів в електронній системі охорони здоров'я - ред.), які є цікавими для колосальної кількості різних гравців, бідним цей розпорядник не може бути. Держпідприємство (ДП "Електронне здоров'я" - ред.), яке слідкує за цими даними, повинно забезпечити колосальні стандарти по безпеці, що коштує грошей. Тому має сенс думати про бізнес-модель, яка забезпечить цей захист", - сказав Вадим Арістов.

Серед іншого, за словами учасників прес-конференції, однією з функцій електронної системи охорони здоров'я буде збір та обробка статистичних даних, а відтак накопичення великої бази даних та обсягу інформації. Задля збереження цієї інформації та повноцінного оперування нею необхідно впровадження сучасних IT-рішень в дуже широкому спектрі питань. 

Як зазначив Вадим Арістов, учасниками прес-конференції  запропонована  своя стратегія по збереженню цих даних, яка  передбачає залучення додаткових ресурсів  для запровадження вищих рівнів безпеки, а також створення більш вищих рівнів сервісу. Наприклад, таких як діагностика на базі штучного інтелекту, запобігання лікарській помилці, іноваційні форми отримання медичних послуг, доступ до медичних карток в різних клініках тощо. 

Загалом, за словами Арістова, мова йде про доопрацювання програмного алгоритму.

"Система E-Health - це мінімально життєздатний продукт, для того, щоб забезпечити реформу первинної ланки. ... Потрібно ці інструменти доробити, доопрацювати, але для цього потрібно залучити додаткові кошти. Наша стратегія направлена на те, щоб ці кошти не брати в борг", - сказав  Арістов. 

Окрім того, учасники прес-конференції окреслили низку інших проблем, які , на їх думку, можуть виникнути в роботі електронної системи охорони здоров'я.

Так, за словами експерта з електронної охорони здоров'я та медичного білінгу Revival Institute for Future Євгена Горшкова, проблеми можуть виникнути  в ситуації, коли лікарю потрібно буде вносити велику кількість даних про пацієнта вже в саму електронну систему, що нівелює саму ідею звільнення лікаря від зайвої роботи з фіксацією інформації. 

"Ми думаємо, що головне зусилля потрібно направити на підвишення операційної ефективності.... Може виникнути і така ситуація: технологія дали, але користуватися нею не навчили, або ще гірше, технологія є, а з іншого боку вона нікому не потрібна", - сказав Горшков.

Зокрема, за розрахунками експертів, в середньому лікарю потрібно витратити 15 хвилин на заповнення декларації з пацієнтом. Що з огляду на кількість пацієнтів, з якими фахівець буде оформляти документи, забирає багато часу - до 125 робочих днів на рік (враховуючи, що лікар веде прийом пацієнтів 4 години на день). Рішення, які хочуть експерти запропонувати в своїй стратегії, скорочують цей термін до 12,5 робочих днів на рік. Також експерти вбачають виникнення проблем з опрацюванням Нацслужбою здоров'я рахунків медичних закладів за надані медичні послуги та лікування. Зокрема, проблема на їх думку полягає в тому, що в існуючому варініті на це знадобиться понад 3 тисячі медичних реєстраторів, в той час, як існують шляхи вирішення цієї задачі силами  300-400 працівників.

Як повідомив Вадим Арістов, він, а  також інші учасники прес-конференції - Євген Горшков та експерт у сфері телемедицини та медичного асістансу Revival Institute for Future Олександр Твердохліб мають намір брати участь у конкурсі на посаду керівника ДП "Електронне здоров'я". За його словами, претенденти на цю посаду готові представити стратегію роботи цього держпідприємства, яка передбачає 54 бізнес-моделі залучення інвестицій та виведення установи на самоокупність.

Державне підприємство «Електронне здоров'я», яке має стати адміністратором системи E-Health, створено наказом Міністерства охорони здоров’я від 14 грудня № 1597. Основним завданням ДП «Електронне здоров'я» має стати технологічне забезпечення створення та супроводження програмного забезпечення ведення електронних баз даних, надання відповідного доступу фізичним та юридичним особам до таких баз даних та інформаціиних систем, забезпечення збереження та захисту даних, що містяться в автоматизованих системах та базах даних та інше. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-