Закон України «Про оцінку впливу на довкілля». Що змінилося  після скасування екологічної експертизи?

Закон України «Про оцінку впливу на довкілля». Що змінилося після скасування екологічної експертизи?

Укрінформ
13 березня 15.30 - Два місяці новому ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля».  Що змінилося  після скасування екологічної експертизи?

Організатор: Міністерство екології та природних ресурсів України.

Учасники: Остап Семерак - міністр екології та природних ресурсів України;  Мартін Хагстрьом  - Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні; представник Програми розвитку ООН в Україні; Беренд де Гроот - Представництво ЄС в Україні; Янтомас Хімстра - Директор ПРООН в Україні.

Коротко. В Україні 18 грудня 2017 року набув чинності  Закон «Про оцінку впливу на довкілля», яким відповідно до вимог Угоди про асоціацію та європейських директив впроваджено нову європейську модель процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) замість скасованої екологічної експертизи.  

Під час прес-конференції будуть оприлюднені: перші результати щодо кількості поданих заявок українським бізнесом до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля; питання, з якими найчастіше підприємці звертаються до адміністраторів реєстру у процесі освоєння нової екологічної процедури; дати перших громадських слухань, передбачених процедурою ОВД; регіони, з яких надійшло найбільше пакетів документів до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля та регіони з найменшою активністю підприємців тощо; оцінка міжнародних партнерів щодо того, як Україна справляється із запровадженням нової екологічної процедури.

Підсумкові матеріали:

В Україні розпочато 200 процедур оцінки впливу на довкілля за європейським стандартом - Семерак

В Україні розпочато 200 процедур оцінки впливу на довкілля за європейським стандартом відповідно до нового закону "Про оцінку впливу на довкілля".

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

"18 грудня 2017 року в Україні набув чинності новий закон "Про оцінку впливу на довкілля" і зупинив дію старого закону...За два місяці дії нового закону ми у реєстрі спостерігаємо наростаючу тенденцію подання документів. На сьогодні ми маємо 200 розпочатих процедур. Ми очікуємо, що за 2018 рік така кількість досягне до близько 1000 процедур. Якщо порівнювати з нашими сусідами, то в Польщі по цій процедурі у минулому році приблизно 1500 заявок", - зазначив Семерак.

Він зауважив, що серед 200 розпочатих процедур - проекти у сфері надрокористування, хімічного виробництва, лісової галузі, енергетичної промисловості, сільське та водне господарство, поводження з відходами та інфраструктурні проекти.

Закон встановлює нову систему оцінки впливу на довкілля відповідно до європейських стандартів.

"За старою процедурою проведення державної екологічної експертизи дозволялось після отримання забудовником відповідних дозволів на зведення об'єкту. Тепер інвестор повинен провести оцінку впливу на довкілля до того, як він почне витрачати свої кошти на реалізацію якогось проекту. Це європейський стандарт і гарантує людям, які живуть в околицях, де можливо буде реалізовуватися проект належним чином оцінити, наскільки він буде впливати на довкілля і уникнути будівництва, яке суперечить інтересам територіальних громад", - сказав Семерак.

Він також зауважив, що оцінка впливу на довкілля передбачає проведення широких громадських слухань за прозорою і чітко врегульованою процедурою і відповідальним за проведення таких слухань не власник проекту чи територіальна громада, а орган влади. Це може бути або обласна державна адміністрація, або Мінприроди.

"У законі також прописані такі механізми, коли орган державної влади, який проводить оцінку впливу на довкілля не має можливості два, три чи сто разів повертати проекти документів суб'єкту на так зване доопрацювання. Натомість орган влади у своєму висновку формулює умови здійснення відповідної діяльності, які мінімізують негативний вплив", - додав Семерак.

Він наголосив, що найголовнішою відмінністю нового законодавства щодо оцінки впливу на довкілля є створення Єдиного реєстру як інтернет-послуги.

"Такий підхід мінімізує, або взагалі виключає контакт суб'єкта господарювання з чиновником. Усі матеріали і документи, необхідні для підготовки і проведення оцінки впливу на довкілля є загальнодоступними на інтернет-ресурсі, який розміщений на веб-порталі Міністерства природи", - сказав Семерак.

Він додав, що Єдиний реєстр оцінки впливу на довкілля був у стислі терміни підготовлений і запущений партнерами ПРООН в Україні за допомогою Посольства Королівства Швеції в Україні.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-