Сучасні виклики для сільського зеленого туризму України

Сучасні виклики для сільського зеленого туризму України

Укрінформ
1 березня 13.00 - Сучасні виклики для сільського зеленого туризму України: правові, освітні, організаційні та ринкові аспекти

Організатор: ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму України».

Учасники: Віктор Шеремета - заступник міністра аграрної політики та продовольства України;  Василь Брензович - народний депутат України; Анна Романова - народний депутат України;  Олександр Каліберда - керівник напряму аграрної політики проекту USAID «Програма підтримки аграрного  і сільського розвитку»; Владлен Сисун - координатор проекту ПРООН «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств», Олена Бородіна - завідувач відділу економіки і політики аграрних перетворень Інституту економіки та прогнозування НАН України, д.е.н., професор, член-кореспондент НАНУ;   Світлана Марченко - доцент кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, к.ю.н.; Володимир Васильєв - голова Спілки СЗТ України; Михайло Товт - почесний голова Спілки сільського зеленого туризму України ст.н.с. Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, к.ю.н; Юлія Слива - доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету біоресурсів і природокористування України, к.т.н; Юрій Зінько - член правління Спілки СЗТ України, ст. викладач кафедри туризму Львівського національного університету імені Франка, головний експерт-консультант з категоризації ГО «Спілка СЗТ України»; Олена Гафурова - член правління Спілки СЗТ України, професор кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З.Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України, д.ю.н.; Тетяна Іщенко - професор, в.о. директора  Державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта»; Оксана Клебан - менеджер агроекотуристичного кластеру «Гостинна бойківська Долинщина», Івано-Франківська область; Олександр Паларієв - керівник проекту агро-еколого-рекреаційного кластеру  «Фрумушика-Нова», Одеська область; Віталій Дем`ян - власник садиби, керівник ініціативної групи з кластерного моделювання, м.Сколе, Львівська область; Вячеслав Осадчий - професор, завідувач кафедри інформатики і кібернетики Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, д.п.н.

Коротко. Розвиток сільського зеленого туризму  є перевіреним світовою практикою способом підвищення доходів сільського населення. Наразі в Україні відсутня системна загальнодержавна політика в цій сфері. Для подолання проблем, які гальмують розвиток сільського зеленого туризму на базі особистих селянських та фермерських господарств, необхідне широке використання європейського досвіду та якнайшвидше створення належного законодавчого поля.

Під час конференції буде презентовано брошуру «Сільський зелений туризм - від роз'єднаних садиб до територіальних кластерів».

Питання до обговорення:

 - шляхи подолання фактичної дискримінації селян, які займаються маломасштабним виробництвом харчових продуктів  та наданням послуг сільського зеленого туризму;

 - проблеми законодавчого визначення діяльності сільських господарів і членів їх родин з надання послуг сільської гостинності в сфері сільського зеленого туризму (законопроекти №2232а та №7400, про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері туризму);

 - утворення системних та прийнятних, як для господарів, так і для відпочивальників, стандартів сільського зеленого туризму (сільська гостинність);

 - кластер як модель об'єднання розрізнених садиб сільського зеленого туризму;

- інформаційний та правовий захист власників особистих селянських та фермерських господарств, які надають послуги сільського зеленого туризму - членів Спілки СЗТ України;

- модернізація навчальних програм для підготовки робітників та фахівців для цієї сфери.

Довідково. Захід проводить ГО «Спілка СЗТ України» за підтримки проекту ПРООН в Україні «Зміцнення бізнес-об'єднань малих і середніх підприємств», який реалізується за фінансової підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO); Проекту «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток»), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Підсумкові матеріали:

Необхідно змінити усе законодавство щодо сільського зеленого туризму - представник Інституту економіки та прогнозування НАНУ

Українське законодавство щодо сільського зеленого туризму необхідно змінювати повністю, а не обмежуватися внесенням деяких змін.

Про це заявила завідувач відділу економіки і політики аграрних перетворень Інституту економіки та прогнозування НАН України, професор, член-кореспондент НАНУ Олена Бородіна під час конференції «Сучасні виклики для сільського зеленого туризму України: правові, освітні, організаційні та ринкові аспекти» в Укрінформі.

«Я поділяю ту точку зору, що нам дійсно треба змінювати все законодавство принципово. Якщо ми будемо вносити якісь поправки до закону чи зміни, як показує досвід, це перетворюється в ще більшу катастрофу для надання послуг сільської гостинності. Тому, хоча це важко, хоча  це затратно і вимагає багато зусиль та часу, необхідно розробляти принципово  нове, принципово інше законодавство, яке регулює діяльність сімейних фермерських господарств і сімейних садиб у сільській місцевості», -  наголосила Бородіна.

Вона зауважила, що українська законодавча система із моменту незалежності й до цього часу залишається орієнтованою на крупнотоварне виробництво.  

«Сільський туризм - це не туристична діяльність, а  продовження сільськогосподарської діяльності сільських садиб. І в усьому світі, розуміючи важливість сегменту сімейного господарювання на селі, і те, що йому дуже важко виживати тільки від того, що займатися сільськогосподарською діяльністю, держава своїми заходами, своїми різними економічними важелями, допомагає їм диверсифікувати свою діяльність для того, щоб збільшити ці доходи. Так от сільський зелений туризм це не туристична діяльність, а надання послуг гостинності в сільській місцевості. Так це розглядається в Європі, так розглядається в Америці, на всіх континентах. У нас, на жаль, до цього не дійшли, і будь-які законодавчі зміни більше орієнтуються на туризм і підприємницьку діяльність», -  пояснила науковець.

Відео з прес-конференції:

Продовження дивитися тут

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-