Як відбувається постізоляційна реабілітація  звільнених з полону українських заручників?

Як відбувається постізоляційна реабілітація звільнених з полону українських заручників?

Укрінформ
19 січня, 13.30 - Лікування, реабілітація та інші новини про звільнених із тюрем на території ОРДЛО українських заручників.

Організатор: Офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО.

Учасники: Вадим Свириденко - Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО; Наталія Зарецька - керівник офісу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО; Віктор Пономаренко - віце-президент Асоціації стоматологів України; Георгій Тука - заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій.

Коротко. Для частини звільнених 27 грудня 2017 року завершився курс лікування та постізоляційної реабілітації. Критеріями для їх виписки з медичних закладів став стан здоров'я та психологічний стан. Тепер за місцем проживання вони отримуватимуть підтримку з боку соціальних служб та органів місцевого самоуправління.

Наразі в медичних закладах Києва перебувають 47 осіб, які ще потребують медичної допомоги та психологічного розвантаження. Восьмеро з них направлені для подальшого лікування та відновлення в регіони.

Постізоляційна реабілітація у всіх відбувається по-різному. Індивідуальні особливості, попередній досвід, умови перебування в полоні, тиск, що там чинився, - все має значення і впливає на план, хід та термін реабілітаційних заходів. Цей процес потребує часу та поваги до приватного життя тих, хто проходить таку відповідальну процедуру.

Світовий досвід доводить: найскладніше після звільнення з тривалої примусової ізоляції дається розуміння повернення відповідальності за власне життя. Інколи інфантилізм, сформований за час перебування в режимі неможливості контролювати усі сфери свого життя, має місце і на волі. Український досвід не виняток. Одне із завдань постізоляційного супроводу полягає саме в тому, щоб дати людині інструменти, які дадуть змогу їй впоратися з проблемами, однак не вирішуватимуть проблеми замість неї.

В Україні вперше проводиться комплекс постізоляційних та реабілітаційних заходів для звільнених із тюрем на території ОРДЛО українських заручників. Йдеться як про медичний супровід після тривалого перебування у примусовій ізоляції, так і про психологічну роботу, що  ведеться зі звільненими.

Втім чи не надважливим залишається завдання звільнити всіх громадян України. Ми віримо і сподіваємося, що до тих, хто залишився, ставитимуться людяно.

Підсумкові матеріали:

При МінТОТ створено «гарячу лінію» для звільнених із тюрем ОРДЛО заручників

При Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій запрацювала «гаряча лінія», на яку можуть звертатися всі звільнені з полону в ОРДО.

Про це повідомив на брифінгу в Укрінформі на тему «Лікування, реабілітація та інші новини про звільнених із тюрем на території ОРДЛО українських заручників» заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

«Запрацювала «гаряча лінія», на яку можуть звертатись всі звільнені - 0800-309-110. На лінії працюватиме фаховий юрист, який буде супроводжувати дії всіх без винятку заручників під час набуття ними всіх прав українських громадян, у тому числі отримання всіх необхідних документів»,- сказав Тука.

У цьому контексті він підкреслив, що серед 42 осіб, які є цивільними і які були звільнені з полону 27 грудня 2017 року, 28 є мешканцями неконтрольованих Україною територій, 12 з них не мають при собі жодних документів і тому однією з найперших проблем наразі є паспортизація.

«Ми вже знайшли порозуміння з Державною міграційною службою і будемо працювати в цьому напрямку, щоб всім були надані українські паспорти загального зразка»,- сказав Тука.

Наразі в медичних закладах Києва перебуває 47 осіб, які були 27 грудня звільнені і ще потребують медичної допомоги, повідомили на прес-конференції.

У лікарнях Києва залишаються 46 визволених з полону ОРДЛО - Зарецька

На сьогодні 46 осіб, визволених у грудні 2017 року з полону ОРДЛО, залишаються у медичних закладах Києва.

Про це сказала керівник офісу уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька на прес-конференції в Укрінформі.

"Для частини звільнених 27 грудня 2017 року завершився курс лікування та постізоляційної реабілітації. Наразі в медичних закладах Києва перебувають 46 осіб, які ще потребують медичної допомоги та психологічного розвантаження. Дев'ять із них направлені для подальшого лікування та відновлення в регіони", - сказала Зарецька.

За її словами, світовий досвід засвідчує, що найскладніше після визволення з тривалої примусової ізоляції дається розуміння того, що людина знову сама відповідальна за власне життя. Тож одне із завдань постізоляційного супроводу полягає саме в тому, щоб дати людині інструменти, які допоможуть їй упоратися з проблемами.

Зарецька зазначила, що в Україні вперше проводиться комплекс постізоляційних та реабілітаційних заходів для визволених із полону в ОРДЛО. Йдеться як про медичний супровід після тривалого перебування у примусовій ізоляції, так і про психологічну роботу.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року з окупованої території Донбасу повернулися 73 українці, натомість українська сторона передала бойовикам в ОРДЛО 233 особи.

Визволені заручники можуть отримати фіндопомогу в органах соцзахисту до вирішення питання компенсації - Зарецька

Визволені з полону ОРДЛО у грудні 2017 року громадяни можуть отримати фінансову допомогу в органах соцзахисту, поки вирішується питання щодо матеріальної компенсації для них.

Про це повідомила керівник офісу уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Звільнені, поки вирішується питання щодо матеріальної компенсації, можуть звертатися до органу соціального захисту населення з проханням видати соціальну допомогу у зв'язку зі складними життєвими обставинами. Усі обласні державні адміністрації проінструктовані та у кожному місцевому бюджеті є відповідні кошти на це», - сказала Зарецька.

Вона зауважила, що таку можливість мають усі: і військовослужбовці, і цивільні особи.

У свою чергу, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука повідомив, що наразі на розгляд уряду подано два проекти положення про допомогу визволеним із полону - від Міністерства соціальної політики та від Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

За його словами, Мінсоцполітики пропонує запровадити виплату разової матеріальної допомоги кожному визволеному з полону. Порядок, розроблений МінТОТ, передбачає цілий комплекс заходів щодо юридичного супроводу, працевлаштування, медичної та психологічної реабілітації колишніх заручників. Він уточнив, що наразі обидва документи перебувають у профільних міністерствах на узгодженні.

«Міністр соціальної політики у день визволення заручників запропонував здійснення виплати їм у розмірі 100 тис. гривень. Але я не буду вдаватися у деталі ще неузгодженого документа, всі причетні відомства ще мають надати свої рекомендації, і лише після цього буде єдиний документ», - сказав Тука, зауваживши, що можуть виникнути зауваження, зокрема, з боку Міністерства фінансів.

Водночас Тука повідомив, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, що Міністерством з питань тимчасово окупованих територій передбачене бюджетне фінансування за програмою заходів щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань або органів влади РФ на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. За його словами, йдеться про мацже 94 млн гривень. 

Заступник міністра наголосив, що це сума, розрахована на всіх людей, які підпадають під цю категорію, а не лише звільнених у грудні заручників.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року з окупованої території Донбасу повернулися 73 українці. Наразі в медичних закладах Києва перебувають 46 із них.

Асоціація стоматологів України взяла на себе стоматологічне забезпечення колишніх заручників

Асоціація стоматологів України вирішила допомогти визволеним з ОРДЛО заручникам, які після перебування у полоні мають проблеми з зубами.

Про це сказала керівник офісу уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька на прес-конференції в Укрінформі.

"Асоціація стоматологів України - це організація, яка взяла на себе все стоматологічне забезпечення заручників. Дуже важливим є, коли державні органи, волонтерська спільнота та професійна співпрацюють", - сказала вона.

У свою чергу віце-президент Асоціації стоматологів України Віктор Пономаренко наголосив, що 100% визволених із полону потребують стоматологічної допомоги. 

За його словами, були обстежені всі, хто перебував на лікуванні у Феофанії та Центральному військовому госпіталі. У Феофанії вже прооперовано двох колишніх бранців, встановлено близько 10 імплантів, зроблено кісткову пластику. "Всі охоплені лікуванням, яке буде відбуватись поетапно", - запевнив віце-президент Асоціації стоматологів України. 

Він повідомив, що за дорученням міністра оборони всім військовим буде проведена повна реабілітація - звичайне протезування, протезування на імплантах. У цьому контексті він зазначив, що Національна спілка стоматологів і президент Асоціації імплантологів погодились безкоштовно надати необхідні матеріали. 

"Тобто, роботу зроблять лікарі Головного клінічного госпіталю, лікарі-волонтери, а матеріальні затрати візьмуть на себе зазначені спілки. Крім того, всі зможуть продовжити своє лікування у місцях свого перебування, ця послуга також буде профінансована", - сказав Пономаренко.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року з окупованої території Донбасу повернулися 73 українці. Наразі в медичних закладах Києва перебувають 46 із них.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-