Нові фінансові інструменти. Чому потрібні товарним ринкам та як захистити їх учасників?

Нові фінансові інструменти. Чому потрібні товарним ринкам та як захистити їх учасників?

Укрінформ
17 січня, 13.30 - Чому товарним ринкам потрібні нові фінансові інструменти та як захистити їх учасників (обговорення законопроекту №7055). 

Організатор: Національна комісія з цінних паперів  та фондового ринку за підтримки проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".

Учасники: Руслан Демчак - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності; Дмитро Тарабакін - член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Юрій Вітренко - головний комерційний директор Групи «Нафтогаз»; Миндагаус Бакас - голова правління «Національного депозитарію України»; Вадим Мосійчук - голова Державного агентства резерву України; Юлія Вітка - заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»; Костянтин Стеценко - керуючий партнер ICU; Олександр Ольшанський - радник юридичної фірми Sayenko Kharenko.

Коротко. Найближчим часом у Верховній Раді буде розглянуто Проект Закону «Про ринки капіталу та регульовані ринки» (реєстраційний номер 7055), що впроваджує  нові фінансові інструменти, розбудовує інфраструктуру торгів цінними паперами, надає учасникам ринків гарантії виконання угод, забезпечує захист власників корпоративних облігацій, гармонізує регулювання ринків відповідно до норм ЄС. Зокрема, цим законопроектом деривативам та похідним фінансовим інструментам надається чіткий юридичний статус і, відповідно, дається «зелене світло» для запуску ринків таких інструментів в Україні.

До діалогу запрошуються представники міжнародних організацій, народні депутати, керівництво регуляторів фінансового сектору, банківська спільнота, оператори товарних ринків, представники провідних інвестиційних компаній, експерти юридичних фірм.

Питання до обговорення:

Нові фінансові інструменти: які можливості вони відкривають перед товарними ринками.

Чи допоможуть нові фінансові інструменти вирішити проблему цінової турбулентності на товарних ринках.

Світова практика використання деривативів.

Інструментарій захисту інвесторів: ліквідаційний неттінг, остаточність розрахунків, центральний контрагент, репозиторій.

Доступ до операцій з фінансовими інструментами для кваліфікованих та некваліфікованих інвесторів.

Як Україні перейти від спотового до ф'ючерсного ринку.

Більше деталей на Facebook-сторінці заходу:

Інформація про законопроект на сайті Верховної Ради України.

Підсумкові матеріали:

Законопроект про ринки капіталу дасть можливість імплементувати низку актів ЄС з питань цінних паперів

Прийняття законопроекту №7055 "Про ринки капіталу і регульовані ринки" дасть можливість імплементувати в національне законодавство України низку положень актів ЄС з питань цінних паперів.

Про це на круглому столі в Укрінформі на тему: "Чому товарним ринкам потрібні нові фінансові інструменти та як захистити їх учасників (обговорення законопроекту №7055)" сказав голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

«Цей рік для нас буде ключовим. Законопроекти №7055 (Про ринки капіталу і регульовані ринки — ред.) та №6303 (проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу - ред.) дадуть нам можливість інтегруватись до фінансового ринку Євросоюзу та надати можливість іноземним гравцям приймати участь і активно вести діяльність на нашому ринку», - зазначив Хромаєв.

За його словами, законопроект №7055 регулює питання функціонування ринків похідних цінних паперів і деривативів.

Як повідомлялось раніше, відповідно до законопроекту також удосконалюється порядок емісії цінних паперів та системи розкриття інформації, забезпечується захист прав власників облігацій, зокрема, шляхом впровадження інституту зборів власників облігацій і колективного представника власників корпоративних облігацій. Також проект закону стосується діяльності з надання інформаційних послуг на ринку капіталу відповідно до світових практик та європейського законодавства.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-