Звільнені з полону. Що потрібно знати, висвітлюючи тему, і як спілкуватися з колишніми бранцями

Звільнені з полону. Що потрібно знати, висвітлюючи тему, і як спілкуватися з колишніми бранцями

Укрінформ
5 січня, 12.00 - Стан звільнених з полону військовослужбовців та цивільних осіб. 

Організатор: Офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО.

Учасники: Вадим Свириденко - Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО; Наталія Зарецька - модератор.

Коротко. На сьогодні усі звільнені пройшли медичне обстеження, отримавши рекомендації щодо необхідності подальшого лікування стаціонарно, амбулаторно або в санаторно-курортних умовах. Усім звільненим громадянам, які потребують стаціонарного лікування, було запропоновано пройти його у Національному військово-медичному клінічному центрі "Головний військовий медичний госпіталь" або у клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами. Крім того, незалежно від медичних показань до "Феофанії" були скеровані всі, хто постійно проживає на тимчасово непідконтрольних територіях. Усі, хто виявили бажання продовжити лікування за місцем постійного проживання, поїхали додому і, за потреби, були забезпечені квитками на транспорт або транспортом за рахунок  Адміністрації Президента або місцевих органів влади. Завдяки спільній роботі з волонтерами усім звільненим одразу були надано одяг, необхідні побутові предмети та їжу.

Підсумкові матеріали:

Психологи закликають ЗМІ тимчасово припинити брати інтерв'ю у звільнених заручників

Журналістів закликають тимчасово припинити брати інтерв'ю у звільнених з полону заручників через відмови окремих звільнених проходити лікування під посиленою увагою медіа.

Про це заявила модератор інструктажу "Стан звільнених з полону військовослужбовців та цивільних осіб: Особливості висвітлення теми у ЗМІ" Наталія Зарецька, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Така увага може бути сприйнята людиною, яка перебувала в ізоляції, як тиск. І по суті ми змушені констатувати, що люди після звільнення з полону опинилися під тиском медіа і під тиском громадської уваги. У нас є кілька випадків відмови від лікування, причому від людей, котрим показано стаціонарне лікування,  саме з цієї причини", - наголосила вона.

За словами Зарецької, звільненим з полону потрібно близько місяця для того, щоб зорієнтуватися та відчути власний стан, адаптуватись до інформації, якої ці люди були позбавлені, перебуваючи у полоні.

"Має бути розуміння відповідальності, делікатності. Ви маєте пам'ятати, що насправді з такими людьми дуже важко оцінити межу, коли ви починаєте розмовою людину травмувати, а коли цього ще не відбувається", - додала модератор.

Також фахівці закликають припинити проведення інтерв'ю на базі медичних закладів, оскільки це травмує звільнених заручників, котрі ще морально не готові до розмови зі ЗМІ.

Для всіх представників ЗМІ офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО пропонує проведення індивідуальних інструктажів - як максимально коректно спілкуватися з людьми, які ще донедавно перебували в полоні, і водночас проводити розмову максимально інформативно.

Як повідомлялося, 27 грудня на Донбасі відбулося масштабне звільнення заручників - з окупованої території повернулися 73 українці. У числі українців, звільнених із полону бойовиків на Донбасі, - "кіборги" та інші українські бійці, громадські активісти та волонтери, а також учений-історик Ігор Козловський.

Водночас на окупованій території Донбасу в заручниках ще залишаються 103 українці.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-