Дні вітчизняного кіно у Верховині. Підсумки  події у селищі, де немає кінотеатру

Дні вітчизняного кіно у Верховині. Підсумки події у селищі, де немає кінотеатру

Укрінформ
27 грудня, 12.00 - Дні українського кіно у Верховині.

Організатор: Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість".

Учасники: Андрій Халпахчі - генеральний директор КМКФ «Молодість»; Пилип Іллєнко - Голова Державного агентства України з питань кіно; Микола Княжицький - Голова комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності; Ахтем Сеітаблаєв - режисер фільму «Кіборги»; Іван Шкіндюк - Голова Верховинської районної ради.

Підсумкові матеріали:

Сеїтаблаєв одержав "Скіфського оленя" як приз глядацьких симпатій за фільм "Кіборги"

Режисер фільму "Кіборги" Ахтем Сеїтаблаєв став володарем "Скіфського оленя". Цю нагороду КМКФ "Молодість" він отримав як приз глядацьких симпатій за результатами голосування під час Днів українського кіно у Верховині. 

Про це повідомив генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі на брифінгу в Укрінформі. 

"На Днях українського кіно у Верховині ми проводили голосування, надрукували бюлетені з оцінками від одиниці до п'яти. І переможцем з фантастичною оцінкою 4,95 бала став фільм "Кіборги" Ахтема Сеїтаблаєва. "Чужа молитва" Сеїтаблаєва, теж представлена на цьому фестивалі, була на другому місці і отримала 4,93 бала", - сказав Халпахчі.

Він нагадав, що цю почесну нагороду отримували свого часу великі режисери Роман Поланські, Етторе Скола, актори Софі Лорен, Катрін Деньов та інші. 

"Твоя творча робота, і та, яку ти проводиш як громадянин України, твій патріотизм заслуговують багатьох нагород. Сподіваюсь, що цей маленький "Скіфський олень" стоятиме колись поруч з великим "Оскаром", - наголосив Халпахчі.  

Він додав, що всі 7 різножанрових картин, які привезли на фестиваль, мали успіх, і це демонструє щире бажання дивитися українське кіно.

"Три тисячі людей прийшли на сеанси у Верховині, і кожен збирав аншлаги, що дуже важливо", - підкреслив гендиректор КМКФ "Молодість".

Він зазначив також, що фестиваль у Верховині планується зробити постійним. Також планується зробити для нього окрему нагороду, зокрема обговорювалася ідея "Бурштинового Миколая", бо починався фестиваль на Святого Миколая.

Дні українського кіно у Верховині відбулися 19-23 грудня. Впродовж п'яти днів фестивалю були показані 7 найновіших українських стрічок, прем'єри яких відбулися нещодавно. Відкрив фестиваль фільм "Кіборги" Ахтема Сеїтаблаєва. 

Фестиваль у Верховині дає старт показам українського кіно у містечках і селах без кінотеатрів по всій Україні - Халпахчі

Дні українського кіно у Верховині покладуть старт показам сучасного українського кіно в численних містечках і селах, що не мають кінотеатрів, по всій Україні.

Про це повідомив генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі під час брифінгу в Укрінформі.

"З Верховини ми повернулися в справжній ейфорії. Ми очікували, що у маленьких містах, де немає кінотеатрів, буде величезний інтерес до українського кіно. Але аж такого бажання дивитися українське кіно ми не очікували. Зал школи, де відбувалися покази, вміщує 300 людей. Але тих же "Кіборгів" ми показали на трьох сеансах, бо того забажали глядачі. І не тільки з Верховини, а й дуже багато людей приїжджали з околиць", - сказав Халпахчі. 

Він нагадав, що саме у Верховині знімалися "Тіні забутих предків", "Анничка" та інші відомі фільми, водночас цей чудовий край залишається без кінотеатру, утім як і інші невеликі міста та селища в Україні. 

"Сьогодні 60% населення України залишаються без кінотеатрів. І тільки-но ми оголосили цю акцію, отримали дуже багато листів з проханням приїхати з фестивалем сучасного українського кіно - із села Рокитного на Харківщині, від Львівської ОДА, з Богуслава... І ми зрозуміли, що розпочали дуже важливу акцію. І наше завдання - з наступного року показати українське кіно в тих містах, в тих селах, де немає кінотеатрів, привезти туди режисерів, акторів. Ми маємо, знаходячись у столиці, зрозуміти потреби населення України", - зазначив Халпахчі. 

Голова комітету ВР з питань культури та духовності Микола Княжицький також висловив переконання, що невелика на сьогодні акція у Верховині покладе початок загальноукраїнській - у Верховині буде кінофестиваль і в інших селищах та районних центрах будуть свої кінофестивалі українського кіно.

Водночас Княжицький наголосив на потребі державної підтримки кінотеатрів.

"Ми в цьому році звільнили кінематограф і кінотеатри від податків, і для великих кіномереж це справді великий подарунок. Але попри те кількість залів в Україні залишається надзвичайно малою. Якщо ми говоримо про підтримку українського кінематографу, то очевидно маємо вдосконалювати ті закони, які прийняли, і робити все, щоб кінематограф міг утримувати сам себе, щоб гроші, за рахунок яких держава підтримує українське кіно, могли повертатися і за них могли створюватися інші фільми. Це буде тоді, коли буде достатня кількість залів. Тому ми, очевидно, потребуємо програми підтримки залів у малих містах і селищах, де немає жодного кінотеатру, а вони скупчені в основному у великих містах. Тому ми спільно з кінофестивалем "Молодість", із Держкіно, з кінематографістами думаємо, яким чином зробити так, щоб українське кіно побачили всюди в Україні", - сказав голова Комітету з питань культури та духовності.  

Як зазначив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, районних центрів в Україні, не рахуючи окуповані території, десь 470, з них тільки у 70 є кінотеатри. Тобто їх не має абсолютна більшість міст України, відповідно люди не мають можливості ознайомитися з новими українськими фільмами. 

Дні українського кіно у Верховині відбулися за підтримки Держкіно, Івано-Франківської ОДА, Верховинської райради та голови Комітету ВР з питань культури та духовності Миколи Княжицького.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-