Нова система охорони здоров'я. Прагнення громадянина, медика, держави

Нова система охорони здоров'я. Прагнення громадянина, медика, держави

Укрінформ
21 грудня, 16.00 - Концепція побудови нової національної системи охорони здоров'я України від «ПРО S VITA». Прагнення громадянина, медика, нації  і держави. 

Модератори: Ігор Найда - координатор «ПРО S VITA», Всеукраїнська інноваційна освітня платформа «Сходи в майбутнє»; Костянтин Надутий - експерт «ПРО S VITA», заступник Голови правління Всеукраїнського лікарського товариства; Віктор Сердюк - експерт «ПРО S VITA», президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів; Віталій Юнгер - к.м.н., доцент кафедри управління охороною суспільного здоров'я національної академії державного управління при Президентові України; Наталія Васюк – канд.. наук з держ. управління, доцент кафедри управління охороною суспільного здоров'я Національної академії державного управління при Президентові України.

Питання до обговорення:

Захист здоров'я і життя - це розкіш для громадянина чи фундаментальне право, обов'язок держави?

Кадрова політика,  або скільки, яких фахівців нам потрібно зараз, в майбутньому та як забезпечити цю потребу?

 Як забезпечити доступність, якість, ефективність і безпеку необхідної людині медичної допомоги та водночас спонукати громадян цінувати здоров'я?

Медичне обслуговування і національна безпека: наскільки пов'язані?

Чи чутлива система до потреб пацієнтів, безпосередньо не пов'язаних з медичним обслуговуванням?

Якою буде медицина за 10-15 років?

Підсумкові матеріали:

Експертна платформа «ПРО S VITA» презентувала свою концепцію побудови системи охорони здоров'я

Ефективна і чітко продумана кадрова політика держави у медичній галузі має стати основою побудови нової національної системи охорони здоров'я України.

Таку думку висловив під час "круглого столу" в Укрінформі координатор експертної платформи «ПРО S VITA»  Ігор Найда, презентуючи розроблену фахівцями «ПРО S VITA» Концепцію побудови нової системи охорони здоров'я.

"Медичні кадри є однією з найважливіших складових ресурсів охорони здоров'я будь-якої країни з урахуванням національних потреб, а особливо це актуально нині для нашої держави. При цьому надзвичайно важливо продумати як питання управлінських кадрів, так і виконавців", - сказав Найда.

За його словами, Концепція, розроблена фахівцями «ПРО S VITA», передбачає розробку і реалізацію цієї кадрової політики. Серед основних складових цього напрямку він назвав прогнозування і планування підготовки фахівців відповідних спеціальностей, необхідних для певних регіонів і певних медичних закладів, вироблення чітких вимог для управлінських кадрів в медицині, підготовку висококваліфікованих кадрів для фармацевтичної галузі і кадрів, які займаються розробкою і впровадженням нових медичних технологій. При цьому мають бути чітко визначені строки запровадження і реалізації цієї кадрової політики, зазначив Найда.

У свою чергу експерт «ПРО S VITA», заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий зауважив, що нині в Україні запроваджується широка реформа медичної галузі, але основна увага зосереджується при цьому на медичному обслуговуванні і продажу медичних послуг у той час, як кадрове забезпечення залишається поза увагою. Насправді ж на сьогодні, за його словами, це досить серйозна проблема, оскільки в державі досить значний дефіцит кадрів, який становить приблизно 7 тисяч лікарів. У середньому по Україні, зауважив він, навантаження на лікаря становить приблизно від 2 до 5 тисяч пацієнтів. "Саме тому, якщо не думати сьогодні про систему кадрового забезпечення, то досить складно буде реалізувати в цілому медичну реформу", - сказав Надутий.

Він також поінформував, що Концепція, яку пропонує «ПРО S VITA», передбачає абсолютну зорієнтованість сфери медичного обслуговування на пацієнта з тим, щоб забезпечити високу якість життя українців і збільшити середню тривалість життя до 80+. Для цього, на думку розробників Концепції, потрібно створити умови для того, аби всі громадяни без винятку мали змогу отримати необхідні медичні послуги, при цьому самі заклади охорони здоров'я мають бути максимально доступними для людей як фінансово, так і територіально.

Крім цього, за словами Надутого, нині вкрай важливо було б провести аудит мережі закладів спеціалізованої медичної допомоги. Концепцією, зокрема, передбачено проведення такого аудиту і створення в Україні лікарень інтенсивного лікування, планового лікування, медсоцзакладів, центрів реабілітації і хоспісів.   

Дуже важливо також приділити увагу технологічному оснащенню медичних закладів України, оскільки весь світ іде вперед за технологічними розробками і впровадженням їх у життя, і Україні в жодному разі не можна втратити можливість розвиватися в цьому напрямку, підкреслив Надутий. За його словами, такий напрям у побудові національної системи охорони здоров'я також передбачено у презентованій Концепції. Йдеться, зокрема, про необхідність державного і місцевого інвестування у нові технології і забезпечення міжнародної співпраці у цьому напрямку.

 Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-