Цифрове радіо у столиці. Перші кроки впровадження

Цифрове радіо у столиці. Перші кроки впровадження

Укрінформ
21 грудня, 14.00 - Впровадження цифрового радіо в Києві: перші кроки. 

Організатор: Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення.

Учасники:  Сергій Костинський - член Національної ради  України з питань телебачення та радіомовлення.

Коротко. Захід проводитиметься за результатами оголошення Національною радою конкурсу на цифрове радіо в Києві.

Підсумкові матеріали:

Мовлення перших радіостанцій у "цифрі" може розпочатися в Києві у другому півріччі 2018 року - Костинський

Мовлення перших радіостанцій у цифровому стандарті DAB+ може розпочатись у місті Києві в другому півріччі 2018 року.

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський 21 грудня під час брифінгу в Укрінформі.

"Нацрада ухвалила рішення про оголошення конкурсу на цифрові частоти з метою розвитку радіомовлення у місті Києві в стандарті DAB+ у смузі частот 174,0-230,0 МГц. Це рішення є знаковим, оскільки на сьогодні все радіомовлення в Україні здійснюється в аналоговому форматі або в мережі інтернет, тобто у нас працюють FM-радіостанції, радіостанції в діапазоні УКХ, в середньохвильовому діапазоні. Конкурс передбачає 14 місць у цифровому мультиплексі - це означає, що в ефірі Києва з'явиться ще 14 радіостанцій. У 2018 році буде встановлено два передавачі потужністю 2 і 1 кВт на РТПС "Київ" і "Лиса Гора". Сподіваємось, що Концерн РРТ після оголошення конкурсу швидко встановить ці два передавачі - і вже у другій половині наступного року відбудеться мовлення перших радіостанцій", - пояснив Костинський.

Оголошений Нацрадою конкурс триватиме два місяці. Участь в ньому можуть брати будь-які загальнонаціональні та регіональні радіостанції. Термін дії ліцензії, виданий за його результатами, становитиме сім років. Проте перші результати в Нацраді розраховують отримати вже за три роки. Після цього регулятор визначатиме пріоритети щодо розвитку цифрового покриття і в інших регіонах.

До основних переваг впровадження цифрового радіомовлення належать збільшення кількості радіостанцій, стимулювання розвитку ринку, збереження мовлення ТРК, які мовлять в УКХ-діапазоні, підвищення якості обслуговування, зменшення енергоємності радіомереж, а також створення умов для виробництва передавачів і приймачів. 

"Завдяки "цифрі" з'явиться більше радіостанцій. На сьогодні в FM-діапазоні працює 38 радіостанцій - їх кількість теж збільшиться. Звичайно, частина з них увійде в мультиплекс і вони будуть дублюватись у "цифрі". Але наша позиція у тому, що представленість якраз цифрових радіостанцій має бути більш різноманітною, щоб слухачі отримали більше форматів. Тому ми будемо надати перевагу тим форматам, які ще не представлені в ефірі Києва. Також завдяки цьому відбуватиметься стимулювання розвитку ринку: розвиватимуться нові радіо-ніші. Крім того, буде збережено телерадіокомпанії, які мовлять в УКХ-діапазоні. На сьогодні FM-частотний ресурс фактично вичерпаний, частот майже немає - у резерві Нацради є лише три FM-частоти, які ми готуємося виставити на конкурс", - уточнив член Нацради. 

Констинський також нагадав, що впровадження цифрового мовлення в Україні супроводжувалось тривалими дискусіями з представниками індустрії та медіа-експертами. Більшість із них вважає, що державі на сьогодні достатньо FM-мовлення, запровадження нового стандарту лише ускладнить ситуацію для інших мовників через не надто розвинений рекламний ринок і відсутність приймачів і радіостанцій, які готові брати участь в експерименті. 

Разом з тим перший конкурс на цифрове мовлення в Україні отримав схвальну оцінку від глобальної галузевої організації WorldDAВ. У листі до Нацради її президент Патрік Хеннон акцентує, зокрема, на тому, що вони готові підтримувати всіх, хто працюватиме із "цифрою". За словами Костинського, зустріч із представниками WorldDAВ запланована на 2018 рік і до обговорення залучатимуть виробників приймачів.

"За найпесимістичнішими оцінками експертів, не менше 20 тисяч автівок, виготовлених після 2010 року, вже оснащені такими приймачами", - зазначив він.

Стандарт DAB+ нині впроваджений у 20 країнах Європейського Союзу. Зокрема, нещодавно Норвегія повністю відмовилась від FM-мовлення на користь цифрового. На черзі - такі країни, як Швейцарія і Данія.

Як повідомляв Укрінформ, під час засідання 21 грудня Нацрада затвердила конкурсні умови та оголосила конкурс на отримання ліцензії на радіомовлення в ефірній цифровій багатоканальній телемережі з використанням радіочастотного ресурсу у форматі DAB+ у місті Києві.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-