Мовні квоти на радіо: що змінилося за рік - у результатах моніторингу ефірів

Мовні квоти на радіо: що змінилося за рік - у результатах моніторингу ефірів

Укрінформ
12  грудня, 12.15 - Рік мовних квот на радіо: результати моніторингу ефірів загальнонаціональних, регіональних та місцевих FM-радіостанцій.

Організатор: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Учасники: Юрій Артеменко - Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Сергій Костинський - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. 

Підсумкові матеріали:

Кількість українських пісень у радіоефірі порівняно з 2015 роком зросла вдвічі - Артеменко

Частка пісень українською мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій завдяки впровадженню мовних квот зросла майже вдвічі порівняно з 2015 роком.

Про це сказав голова Нацради Юрій Артеменко на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми постійно проводимо моніторинги радіостанцій щодо дотримання мовних квот, зокрема щодо частки пісень державною мовою в ефірі. Порівняно з 2015 роком кількість українських пісень в ефірі зросла вдвічі. До листопада 2016 року, коли ще не запрацювали норми закону, їх частка становила 18%, і то - здебільшого їх транслювали в нічний час. Але після того, як була введена норма закону щодо 25% квоти, нами були проведені дуже жорсткі заходи: навіть за 0,1% невиконання квоти ми давали за це штраф... Зараз кожна третя пісня в ефірі є такою, що виконана державною мовою», - пояснив Артеменко.

За його словами, після збільшення квоти до 35% наразі частка українських пісень в ефірі загальнодержавних радіостанцій досягла 32%, а самі композиції державною мовою звучать протягом дня.

Голова Нацради також уточнив, що в середньому обсяг пісень українською мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій на 7% перевищував встановлену законом квоту, яка до 7 листопада становила 25%, а в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій - на 19%.

Як повідомляв Укрінформ, усі загальнонаціональні, регіональні і місцеві радіостанції в 2017 році перевиконували квоту у 25% українських пісень в ефірі в середньому на 13%. За перший рік дії мовних квот Нацрада зафіксувала 17 порушень і оштрафувала радіостанції на більш як 1 млн грн.

В Україні 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 запроваджується поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого - 30%, третього - 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого - 55%, третього - 60%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-