Офіційне підписання Соціальної концепції мусульман України

Офіційне підписання Соціальної концепції мусульман України

Укрінформ
11 грудня, 13.00 - Офіційне підписання Соціальної концепції мусульман України.

Організатори: Релігійні та громадські організації - підписанти Хартії мусульман України.

Учасники: Михайло Якубович - голова Центру ісламознавчих досліджень Національного університету "Острозька академія"; Саід Ісмагілов - муфтій ДУМУ "Умма" та голова Українського центру ісламознавчих досліджень; Андрій Деркач - модератор, журналіст; Айдер Рустамов - муфтій ДУМК; Сейран Аріфов - голова ГО ВА "Альраід";   Сергій Данилов  - Інститут сходознавства ім. А. Ю. Кримського; Олександр Саган - експерт Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України; Михайло Міщенко - Центр Разумкова.

Коротко. Цей документ пояснює ставлення Ісламу до важливих аспектів соціального життя і дає певні рекомендації мусульманам України. 

Такий документ не є чимось новим. Кожна релігія і майже кожна церква мають свою Соціальну доктрину, або концепцію. У одних вона розроблена і прописана у вигляді документа (як от Компендіум соціальної доктрини РКЦ - документ на 500 сторінках і в перекладах національними мовами, зокрема й українською) чи в РПЦ (так і називається "Соціальна концепція"), а в інших - у процесі оформлення, але цей документ описує ставлення релігії до соціальних проблем конкретного часу і конкретного суспільства. 

У Соціальній концепції мусульман України прописані ставлення до науки і освіти, медицини, економіки, сім'ї та родинних зв'язків, екології, етичних цінностей Ісламу тощо. 

Над розробкою Соціальної концепції працювали організації, що минулого року підписали Хартію мусульман України, яких консультували експерти і вчені з різних галузей науки. 

До підписання Соціальної концепції запрошені релігійні та громадські організації мусульман України. Більшість підписантів Хартії вже цей документ узгодила.

Урочисте підписання відбудеться публічно, подібно до підписання "Хартії мусульман України" минулого року.

До підписання Концепції запрошуються всі мусульманські релігійні та громадські організації України.

Повний текст Соціальної Концепції буде оприлюднено після її підписання на сайті "Іслам в Україні" (islam.in.ua).

Підсумкові матеріали:

Соціальна концепція мусульман України сприяє інтеграції мусульманських громад - голова Центру ісламознавчих досліджень 

Документ, який 11 грудня офіційно підписали більшість релігійних та громадських мусульманських організацій України, а саме Соціальна концепція, сприяє консолідації їх діяльності та інтеграції в українське суспільство.

На цьому наголосив Михайло Якубович - голова Центру ісламознавчих досліджень Національного університету "Острозька академія" - під час церемонії підписання, що відбулася в Укрінформі. 

"Цей документ сприяє інтеграції мусульманських громад. У наш час, коли ми спостерігаємо не тільки на Близькому Сході, а й загалом по світу якраз дезінтеграцію ісламських громад, наростання протиріч, полеміки, яка доходить до серйозних звинувачень одне одного, поділу мусульман за етнічною ознакою, які ми спостерігаємо і в Європейському Союзі, тут бачимо спробу об'єднання на спільних принципах, на спільних діях", - сказав  Михайло Якубович. 

Він також зазначив, що іслам як децентралізована релігія не передбачає якогось єдиного центру і мусульмани України не ставлять питання про посаду якогось єдиного муфтія чи створення централізованого органа.

"Але, з іншого боку, декларувалася, зокрема і під час підписання Хартії мусульман України, і під час підписання Соціальної концепції спроба створити або відродити Раду мусульманських організацій України. Хочеться вірити, що підписання і Хартії, і Концепції нарешті запрацює і в цьому напрямку", - підкреслив Якубович. 

Водночас він додав, що суспільно-політичні і релігійні ідеї, які викладені у Соціальній концепції мусульман України, "є поверненням до первісного ісламського досвіду, але в новому контексті". 

"Тут взагалі можна задатися питанням, а чому досі в ісламських спільнотах, в тому числі і в Європі, таку велику роль відіграють авторитети з Близького Сходу, різного роду концепції ідеології, які приходять саме звідти. Тим паче, що чимало близькосхідних суспільств, на жаль, наразі в силу різних обставин вже не є прикладами впровадження ісламської норми в життя.  І навіть чимало ісламських інтелектуалів відзначають майбутнє саме за мусульманами Європи - що настає епоха, коли перебирають ісламське лідерство зовсім інші народи. Якщо такі процеси будуть відбуватися в Україні, в багатьох сусідніх країнах, - а хочеться вірити, що з текстом цього документа будуть ознайомлені принаймні муфтії зі Східної Європи, - то цей документ матиме не лише всеукраїнське, а й, принаймні, пан'європейське значення. Тому що це ті процеси, які абсолютно по-новому відкривають мусульманську "УММУ" України", - підкреслив голова Центру ісламознавчих досліджень.

На актуальності документа наголосив також директор Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Андрій Юраш.

"Розділ "Іслам і політика", зокрема, містить збалансовані, доречні і абсолютно вичерпні відповіді на те, якою бачить себе мусульманська громада в Українській державі. Якби всі інші релігійні організації керувалися подібним концептуально системним підходом, то і ситуація в нашій державі, і ситуація в контексті тих викликів, зокрема військових, які ми маємо, була б зовсім інакшою", - сказав Юраш. 

За його словами, це є приклад, який треба максимально поширювати. 

"Цей досвід треба максимально робити надбанням всього релігійного простору  і прагнути до його імплементації в масштабах всієї мусульманської громади, яка є в нашій державі. Абсолютна більшість релігійних організацій підписала цей документ, але є ще інші структури, яким варто також долучатись, знаходити механізми комунікації, щоб знаходити відповідь на те питання, яке вже багато років стоїть перед української мусульманською громадою - це її роз'єднаність. І це є кроки, які цементують", - зазначив Юраш.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-