Компанія Вагнера. Нові докази участі у бойових діях на Донбасі

Компанія Вагнера. Нові докази участі у бойових діях на Донбасі

Укрінформ
2 листопада, 11.30 - Нові докази участі приватної військової компанії Вагнера у бойових діях на Донбасі.

Організатор: Служба безпеки України. 

Учасники: Ігор Гуськов - начальник Апарату Голови Служби безпеки України; Дмитро Золотухін - заступник міністра інформаційної політики України.

Підсумкові матеріали:

ПВК "Вагнера" вербує частину найманців у в`язницях - СБУ

Приватна військова компанія "Вагнера" частину своїх найманців вербує у закладах позбавлення волі. 

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі начальник апарату голови Служби безпеки Ігор Гуськов.

"Одним з місць, де відбувається вербування найманців "Вагнера", - це колонії. Підбираються люди, які мають воєнну підготовку, з кримінальним минулим і відбувають покарання за тяжкі злочини", - сказав він.

Зокрема, аналітики СБУ з`ясували, що найманцем "Вагнера" є  Кузнецов Олександр Сергійович 1977 року народження, який є командиром 1 розвідувально-штурмової роти. Він відбував покарання за викрадення людини та грабіж. 

Також засудженим був і Байкін Рішат Мухамедвалієвич 1981 року народження, який є  розвідником-водієм у 1 відділенні 1 взводу 3 розвідувально-штурмової роти. Він відбував термін за згвалтування. За виготовлення, збут і розповсюдження наркотиків під час служби в 24-й окремій бригаді спецпризначення ГРУ ГШ ЗС РФ був засуджений і найманець "Вагнера" Калнинь Валентин Олександрович. Він  є командиром 3 відділення 2 взводу 3 розвідувально-штурмової роти.  

Загалом Гуськов оприлюднив 150 прізвищ осіб, які, за інформацією СБУ, є членами ПВК "Вагнера". Більшість із них не є росіянами за національністю. "При аналізі даних по цим людям наші аналітики зіштовхнулися з проблемою, яка  полягає в тому, що частина з цих найманців  фактично не володіє російською мовою. Їхні прізвища - це Асланов, Байбусінов", - зазначив посадовець.

За інформацією СБУ, членами ВПК "Вагнера" стали і більше 40 українців. Наразі частина з них знаходиться на території так званих "ЛНР" та "ДНР", а частина - воює в Сирії. 

Начальник апарату глави СБУ також навів перелік 14-ти найманців "Вагнера", які загинули 28 січня 2015 року в Донецькій області у боях за  Дебальцеве.

Гуськов розповів, що СБУ на початку жовтня направила до Генпрокуратури підозру за ст. 258 Кримінального кодексу на керівника ПВК "Вагнера" громадянина Російської Федерації Дмитра Уткіна. Він висловив сподівання, що після дотримання всіх процесуальних моментів Уткіна оголосять у розшук Інтерполу. 

Решта найманців ПВК "Вагнера" є фігурантами  кримінальної справи про створення терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-