Мовна

Мовна "р"-еволюція у столиці - 2017

Укрінформ
7 листопада, 15.00 - Мовна "р"-еволюція у столиці 2017: спільнодія як ресурс формування національної ідентичності.

Організатор: Київська міська державна адміністрація.

Учасники: Тетяна Гузенко - заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА, керівник секції "Громадське життя та ЗМІ" Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації Концепції розвитку української мови, культури та виховання історичної пам'яті у жителів міста Києва на 2015-2020 роки; Юрій Сиротюк - депутат Київської міської ради (голова депутатської фракції «ВО «Свобода»); Андрій Смолій - заступник голови ГО «За Українськомовний Київ»; Володимир Наконечний - співзасновник спільноти «Україномовний Київ», співавтор проекту соціальної реклами «Жити в Києві - це...»; Сергій Шум - громадський активіст, спільнота «Україномовний Київ»; Дмитро Машковський - співзасновник спільноти «Україномовний Київ»; Мар'яна Ангелова - завідувач НМЦ тележурналістики Київського університету імені Бориса Грінченка, член Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації Концепції розвитку української мови, культури та виховання історичної пам'яті у жителів міста Києва на 2015-2020 роки; Наталія Ткаченко - головний спеціаліст відділу позашкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА; Анна Куценко - директор Київського молодіжного центру; Тетяна Чуйко - заступник генерального директора з наукової роботи Національного музею Тараса Шевченка; студенти Київського університету імені Бориса Грінченка, представники муніципальних ЗМІ; Лариса Суровська - випусковий редактор програми «Ранок по-київськи» ТК «Київ»; Світлана Василенко - автор та ведуча спецпроектів «Радіо Київ ‒ 98 ФМ», есперт-консультант з техніки мовлення і риторики; Олександр Ластовецький - громадський активіст, ГО «Злам Стереотипів».

Підсумкові матеріали:

Реалізація рішення Київради про українізацію кафе і ресторанів неможлива без тиску громади - депутат 

Рішення Київської міської ради, яке зобов'язує заклади громадського харчування перейти на українську мову, неможливо реалізувати без контролю і тиску з боку громади. 

Про це у ході круглого столу в Укрінформі на тему: "Мовна "р"-еволюція у столиці 2017: спільнодія як ресурс формування національної ідентичності" заявив депутат Київської міської ради, голова депутатської фракції "ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

"Ще два роки тому я зареєстрував рішення "Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині". Ми розуміємо, що це рішення мало б бути на рівні держави. На жаль, Київрада і будь-який орган місцевого самоврядування в цьому плані має виключно рекомендаційну функцію. Але у мене є велике прохання до громади. Це рішення не буде працювати без суспільно-громадського тиску, без тиску громади воно буде поховане. Тому без спільної громадянської позиції це рішення не діятиме. Потрібні мовні патрулі, і потрібно пояснювати людям, що закон має працювати", - наголосив Сиротюк. 

Він нагадав, що у жовтні Київрада підтримала відповідне рішення, яким встановлюється, що мовою роботи, діловодства і документації всіх органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, а також мовою офіційних оголошень і повідомлень є державна мова.

Також більш детально виписано пункт про використання української мови в місцях громадського обслуговування. Передбачається, що при реалізації товарів і наданні послуг першочергово використовується державна мова. Крім того, у всіх закладах громадського харчування обов'язкова наявність меню державною мовою. 

Як зазначила заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА, керівник секції "Громадське життя та ЗМІ" Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації Концепції розвитку української мови, культури та виховання історичної пам'яті у жителів Києва на 2015-2020 роки Тетяна Гузенко, нині є тенденція до збільшення перегляду телепрограм українською мовою, також зросла кількість україномовних книжок в Україні. Однак, за її словами, існує проблема в Інтернет-середовищі, адже найбільші рейтингові сайти по Україні здебільшого російськомовні. 

"Переважна більшість людей вважають за потрібне посилення державного статусу української мови та розширення сфери її застосування", - підкреслила Гузенко. 

Зокрема, як повідомила викладач-волонтер проекту "Безкоштовні курси української мови" Ольга Андрусенко, лише у Києві отримано понад тисячу заявок на проходження курсів української мови. 

"Курси української мови діють з 2013 року. Починалися зі сходу. Цього року у нас працює 20 міст по Україні. Наразі у нас 1670 заявок. У Києві цього року - 1012 заявок. Люди хочуть вчитися, вони хочуть говорити українською. За 4 роки у нас вже 2100 слухачів, які отримали сертифікати. Волонтерів більше ста по всій Україні, в тому числі і у фронтових містах. У Києві працює 12 груп і два розмовні клуби", - розповіла Андрусенко. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-