Публічність акціонерних товариств. Новий зміст, нові перспективи

Публічність акціонерних товариств. Новий зміст, нові перспективи

Укрінформ
6 листопада, 14.00 - Публічність акціонерних товариств: новий зміст, нові перспективи (обговорення законопроекту №5592-д).

Організатори: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку за підтримки Проекту  USAID "Трансформація фінансового сектору".

Учасники: Максим Лібанов - директор Департаменту стратегії розвитку ринків капіталу НКЦПФР; Павло Різаненко - народний депутат України, Комітет ВР України з питань фінансової політики і банківської діяльності; Олександр Бевз - директор Департаменту ліцензування Національного банку України; Оляна Гордієнко - директор з управління Європейського банку реконструкції та розвитку; Михайло Довбенко - народний депутат України; Анна Бабич - голова комітету  з корпоративного права та фондового ринку Асоціації правників України; Тетяна Грищенко - старший юрист Проекту  USAID "Трансформація фінансового сектору";  Микола Ковальський - директор з маркетингу та комунікацій агрохолдингу "Астарта"; Анастасія Соботюк - Корпоративний Секретар MHP SE.

Підсумкові матеріали:

З 2018 року більша частина українських банків може стати приватними товариствами - депутат Довбенко 

У разі ухвалення законопроекту №5592-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)" для банків з січня 2018 року знімуть обмеження на існування виключно у формі публічних акціонерних товариств (ПАТ).

Про це під час круглого столу в Укрінформі 6 листопада розповів перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко, повідомляє кореспондент агентства.

"Що стосується змін до законопроекту в частині корпоративного управління безпосередньо банківського сектору, то тут пропонується зняти обмеження для банків існувати виключно у формі ПАТ (публічне акціонерне товариство - ред.) і більша частина банків зможе стати приватними (акціонерними - ред.) товариствами (ПрАТ - ред.). Це, безумовно, полегшить життя банкам, на нашу думку, хоча деякі норми щодо діяльності публічних товариств все одно будуть на банки поширюватися", - заявив Довбенко.

За словами народного депутата, законопроект чіткіше врегульовує питання вирішення суперечностей при застосуванні загального акціонерного законодавства та профільного.

Нагадаємо, згідно з законопроектом №5592-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)", який планується до розгляду Верховною Радою у другому читанні у листопаді 2017 року, з 1 січня 2018 року мають бути змінені критерії публічності акціонерних товариств, способи та обсяг розкриття інформації акціонерними товариствами, порядок емісії цінних паперів.

Законопроект про публічність акціонерних товариств дасть банкам можливість залучити приватний капітал - експерт

Законопроект №5592-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)" дасть змогу банкам самостійно обирати форму капіталу, лишаючи за ними такі ж стандарти розкриття інформації та корпоративного управління, які притаманні публічним акціонерним товариствам.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав директор департаменту ліцензування Національного банку України Олександр Бевз, повідомляє кореспондент агентства.

"Банки однозначно за 5592-д, адже це гармонізує банківське та акціонерне законодавство. Ми усуваємо певні помилки, що були допущені у частині банківського регулювання, і закладаємо основи реформування корпоративного управління банків", - сказав Бевз.

За його словами, чинне законодавство примушує банки ставати публічними акціонерними товариствами, а раніше законодавство дозволяло широкий вибір організаційно-правових форм для банківських установ.

"Чому було прийняте рішення, що банки мають бути або ПАТ, або кооперативними банками, а будь-яка форма приватна з точки зору залучення капіталу не розглядалася? Ідеологія була в тому, що стандарти корпоративного управління та розкриття інформації ПАТ є такими, що необхідні для банків", - зазначив Бевз.

За його словами, новий проект закону передбачає, що тепер банки зможуть як залучати, так і не залучати публічні форми капіталу, але у питаннях корпоративного управління та розкриття інформації для банків лишатиметься публічний стандарт.

"Форма акціонерного товариства - це питання вибору акціонерів. Але оскільки у банках значний публічний інтерес, то стандарти розкриття інформації та корпоративного управління мають лишатися на тому рівні, як і публічної компанії", - додав Бевз.

Він також зазначив, що реформування корпоративного управління банків передбачатиме посилення ролі наглядової ради, збільшення квоти незалежних директорів, посилення вимог до них.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-