Система захисту інвесторів як умова розвитку ринків капіталу в Україні. Обговорення законопроекту №6303

Система захисту інвесторів як умова розвитку ринків капіталу в Україні. Обговорення законопроекту №6303

Укрінформ
2  жовтня 14.00 - Система захисту інвесторів як умова розвитку ринків капіталу в Україні (обговорення законопроекту №6303)

Організатор: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України за підтримки Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".

Інформаційні партнери: ІА "Укрінформ"; ІА "Інтерфакс-Україна"; ІА "Українські новини";   Агенція "Маркет.Інфо" (комунікаційний партнер).

Учасники: Тимур Хромаєв - Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Юлія Вітка - заступник керівника Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору"; Павло Різаненко - народний депутат України, голова підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку, діяльності рейтингових агентств та електронної комерції Комітету ВР України з питань фінансової політики і банківської діяльності; Гізо Углава - Перший заступник Директора Національного антикорупційного бюро; Микола Стеценко - керуючий партнер юридичної фірми Avellum Partners; Артем Саприкін - партнер юридичної фірми Esquires; Андрій Дмитренко - керуючий директор, брокерські послуги Dragon Capital; Григорій Овчаренко - Директор підрозділу з управління локальними активами групи ICU.

Питання до обговорення:

-Чому потрібний сильний регулятор ринку капіталу.

-Яка роль регулятора у розвитку ринків капіталу.

-Як збалансувати повноваження регулятора і його відповідальність.

-Чи відчувають себе інвестори в цінні папери захищеними в Україні.

-Як найкраще захистити інвесторів на ринках капіталу України.

Підсумкові матеріали:

Україна ще далека від умов, в яких інвестори звикли працювати на піку розвитку фондового ринку в 2006-2007 роках, але позитивні зміни є - Dragon Capital

Для іноземного інвестора важливими чинниками є курсова стабільність в країні, можливість репатріації капіталу та стабільність списку компаній, в які можна інвестувати.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Система захисту інвесторів як умова розвитку ринків капіталу в Україні (обговорення законопроекту №6303)" сказав представник компанії Dragon Capital Андрій Дмитренко.

"Інвестори - це не донорські організації. Вони заходять в країну, щоб заробляти гроші. Більше того, їх власне фінансування в іноземній валюті. Отже, для них є важливою курсова стабільність і можливість репатріації капіталу", - сказав Дмитренко.

Він зазначив, що раніше найбільшою проблемою для західних інвесторів були валютні обмеження, коли НБУ суттєво звузив можливості, ввівши досить жорсткий валютний контроль: "Ми почали бачити відтік іноземних інвесторів - як нових, так і старих".

За словами Дмитренка, ключовим моментом є прозорість і стабільність інвестиційного клімату з точки зору нормативів, які впливають на процес інвестицій і репатріацію капіталу. Останнім часом НБУ проводить лібералізацію на валютному ринку, що є позитивним сигналом для інвесторів.

"Ми бачимо багато позитивних змін. Почалась репатріація дивідендів, по деяких видах цінних паперів є певні послаблення. Однак ми ще дуже далекі від тих умов, в яких інвестори звикли працювати на піку розвитку фондового ринку, а саме в 2006-2007 роках, коли не існувало жорсткого контролю, і за наявності необхідних документів можна було гроші, чесно інвестовані в країну, з неї забрати", - сказав Дмитренко.

Він також зазначив, що для інвесторів важлива і стабільність списку компаній, в які можна інвестувати. "Тут негативну роль вже зіграли і Верховна Рада, яка почала приймати низку законів, нібито націлених на те, щоб прибрати з ринку сміттєві цінні папери і зробити ринок більш прозорим. Якщо взяти ринок акцій, то він суттєво звузився з 2016 року, адже дуже багато публічних акціонерних товариств почали перетворюватись в приватні акціонерні товариства, і як результат - пішли з ринку. Тобто в них стало неможливо інвестувати, оскільки зникла історія ціноутворення. А для багатьох фондів є неможливим інвестувати в компанії, де не існує публічного джерела оцінки вартості акцій цієї компанії, і як результат, ці компанії повинні були продавати свої акції та забувати про існування фондового ринку в країні", - сказав Дмитренко та зазначив, що це негативно вплинуло не лише на присутність іноземців, а й на бажання українських агентів купувати цінні папери.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-