Дослідження громадської думки. Про що свідчать результати моніторингу

Дослідження громадської думки. Про що свідчать результати моніторингу

Укрінформ
15 серпня, 12.15 - Прес-конференція за результатами дослідження громадської думки у рамках проекту «Перезавантаження. Відкрита влада».

Учасники: Юрій Лісничий - директор Інституту аналізу та прогнозування; Дмитро Дмитрук - директор Центру «Соціальний моніторинг»; Михайло Пересунько - виконавчий директор «Київського прес-клубу».

Коротко. Дослідження проводилося за результатами моніторингових опитувань населення України, що проводяться Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка спільно з Київським прес-клубом, Інститутом аналізу та прогнозування, відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України.

Довідково. Останнє всеукраїнське опитування населення країни проведено з 20 по 29 липня 2017 року в 24-х областях України та м. Києві (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, АР Крим). Всього опитано 2030 респондентів. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 1,33 – 2,21 відсотка. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв’ю за місцем проживання респондента „віч-на-віч”.

Підсумкові матеріали:

Близько третини українців планують оформити біометричний паспорт, щоб скористатися безвізом - дослідження

Близько третини українців мають намір оформити закордонний біометричний паспорт, щоб найближчим часом скористатися безвізовим режимом з країнами Європейського Союзу.

Про це повідомив виконавчий директор Київського прес-клубу Михайло Пересунько, презентуючи в Укрінформі результати дослідження громадської думки в межах проекту «Перезавантаження. Відкрита влада», проведеного з 20 по 29 липня 2017 року Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім.О.Яременка спільно з Київським прес-клубом, Інститутом аналізу та прогнозування, відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України.

«Близько третини населення має конкретні плани на те, щоб найближчим часом скористатися безвізом і оформити документ, який дасть можливість подорожувати. І ще третина має такі ж плани, але не визначені в часі», -  зазначив Пересунько. 

При цьому, уточнив він, 39% респондентів відповіли, що не планують оформлювати біометричний закордонний паспорт, щоб скористатися безвізом, а 26,9% - планують його оформити коли-небудь.  

Пересунько підкреслив, що 11% опитаних, «або приблизно кожен 10-й мешканець України планує оформити до кінця року біометричний паспорт, і кожен 10-й респондент уже його має».

Окрім того, близько 5% респондентів планують оформлення біометричного паспорта впродовж найближчих кількох місяців і 2,5 % уже подали документи на оформлення біометричного паспорта.

За словами Пересунька, респондентам також запропонували відповісти на запитання, наскільки важливим для них особисто є запровадження безвізового режиму з ЄС. 

«Майже половина - 48,8% опитаних відповіли, що для них це «важливо», або «скоріше важливо». І протилежної думки дотримуються майже стільки ж респондентів -  47, 9%. Лише  3%  опитаних не змогли визначитися з відповіддю на це запитання», -  зазначив Пересунько.

Понад 80% українців виступають за скасування спецпенсій - опитування 

Понад 80% українців виступає за скасування спеціальних пенсій для державних службовців, народних депутатів, прокурорів, суддів та інших.

Про це повідомив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук, презентуючи в Укрінформі результати дослідження громадської думки в межах проекту «Перезавантаження. Відкрита влада».

«Майже всі ініціативи, які були проголошені, негативно сприймаються населенням країни за виключенням однієї - зменшення розміру пенсій для народних депутатів, суддів, прокурорів і так далі. Тобто, коли мова про обмеження пенсійних гарантій для влади, ми бачимо, що майже 81% населення України виступає за таку реформу», - зазначив Дмитрук, коментуючи результати відповідей респондентів на запитання: підтримують чи не підтримують вони кожен із визначених напрямів пенсійної реформи, котрі нині обговорюються.

Експерт звернув увагу на те, що населенням не підтримується підвищення пенсійного віку та страхового стажу, заборона дострокового виходу на пенсію, жорстке регулювання спрощеного режиму оподаткування для малих підприємств. 

«Бачимо, що лише 30% населення підтримує прив'язку виходу на пенсію не до віку, а до страхового стажу, і можливість докупувати роки, яких не вистачає для виходу на пенсію», - підкреслив Дмитрук. 

За його словами, усі ініціативи, які передбачає пенсійна реформа, «мають дуже негативну оцінку населення, і до пенсійної реформи у населення високий рівень недовіри». 

Як пояснив виконавчий директор київського прес-клубу Михайло Пересунько, така складна реформа, як пенсійна, потребує великої просвітницької роботи з боку реформаторів. 

«Напевно, потрібно більше розповідати громадянам про ті механізми, реформування, які застосовуються до цієї сфери, тому що значною мірою така недовіра до цих реформаторських ініціатив зумовлена відсутністю достатньої інформації у населення зрозумілих алгоритмів реформування цієї сфери», - зазначив Пересунько.

Опитування було проведено з 20 по 29 липня 2017 року центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка спільно з Київським прес-клубом, Інститутом аналізу та прогнозування, відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України.

Опитано 2030 респондентів.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-