Міжнародний день корінних народів світу. Презентація заходів з нагоди відзначення

Міжнародний день корінних народів світу. Презентація заходів з нагоди відзначення

Укрінформ
8 серпня, 11:00 - Відзначення Міжнародного дня корінних народів світу.

Організатор: Міністерство інформаційної політики України. 

Учасники: Рефат Чубаров – народний депутат України, Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Еміне Джапарова – перший заступник міністра інформаційної політики України; Юлія Тищенко – голова ради, керівник програми підтримки демократичних процесів УНЦПД. 

Довідково. Загальнонаціональна комунікаційна кампанія представлена тематичними бордами, сіті-лайтами та відеороликом, об’єднаними темою «Три народи – один корінь», а також урочистим заходом - «Qirim aksami» (Crimean evening/Кримський вечір) в America House.

Підсумкові матеріали:

Мінінформполітики у День корінних народів світу проведе загальнонаціональну комунікаційну кампанію  

Міністерство інформаційної політики України у рамках відзначення 9 серпня Міжнародного дня корінних народів світу проведе загальнонаціональну комунікаційну кампанію.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент агентства.

«Вже другий рік поспіль ми системно порушуємо цю тему, намагаючись на широкий загал розповідати про те, хто такі кримські татари, караїми та кримчаки, яких залишилось небагато. Ми пояснюємо, що це такі народи, стосовно яких вже потрібно вживати заходи, щоб зберегти їх фізично», - сказала Джапарова.

За її словами, МІП уже підготувало та розмістило по Києву 50 бордів та 50 сіті-лайтів із макетами на тему «Три народи — один корінь». Крім того, знято відеоролик на цю тему, якому надано статус соціальної реклами та передано на телеканали для трансляції. Довший варіант ролика всі охочі зможуть подивитися у низці інтернет-видань та соціальних мережах.

Тематичний ролик та макети також буде поширено серед посольств України за кордоном та серед органів державної влади.

«Я хочу усіх запросити завтра, 9 серпня, о 19 годині в America House, де ми будемо проводити захід «Qіrіm aksami» (Crimean evening/Кримський вечір). В його рамках відкриємо виставку, присвячену кримським татарам», - сказала Джапарова.

Перший заступник міністра наголосила, що «Qіrіm aksami» - це культурна подія в рамках реалізації проекту публічної дипломатії кримських татар, який реалізується МІП. Окрім концерту, під час якого виконуватимуться кримськотатарські пісні і танці, до уваги гостей буде запропоновано виставку про етногенез, історію та культуру кримськотатарського народу (англійською мовою), яка була підготовлена Естонським інститутом з прав людини, МІП, Кримськотатарським ресурсним центром за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії.

Міжнародний день корінних народів світу відзначається 9 серпня починаючи з 1995 року за рішенням Організації Об’єднаних націй. Саме в цей день у 1982 році вперше відбулось засідання Робочої групи з питань корінних народів.

За даними ЮНЕСКО, сьогодні у 70 країнах світу проживає близько 300 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються понад 5 тисячами своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій. День був заснований задля того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність виявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення, якому досить часто на своїй прабатьківщині загрожує асиміляція, або ж вони зазнають різних форм дискримінації (як це, приміром, відбувається зараз з кримськими татарами в окупованому Росією Криму).

В Україні заведено вважати, що її етнонаціональну культуру складають українська нація, корінні народи та національні меншини. Єдиного і чіткого визначення поняття «корінний народ» наразі не існує. До корінних народів України зазвичай зараховують кримських татар, гагаузів, кримчаків, караїмів та кримських греків.

Цього року Україна вдруге відзначатиме Міжнародний день корінних народів світу на офіційному рівні. Організатором заходів є Міністерство інформаційної політики України спільно з Меджлісом кримськотатарського народу та іншими організаціями.

Чубаров вважає недоречною ідею німецьких політиків "заморозити" питання Криму

Народний депутат України, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що  наша країна не може дозволити собі відкласти на потім питання повернення Криму.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

"Українська держава не може нікому дозволити, щоб на її території знищували корінні народи. І тому Крим і територія,  не контрольована нами у Східній Україні - Донбас, мають бути в одному ряду, і ми повинні одночасно розглядати ці питання", - вважає Чубаров.

На його думку, українські чиновники мали б відреагувати на пропозиції німецьких політиків відтермінувати у часі це питання. «Наші чиновники та найвищі особи мали б сказати, що ми не можемо чекати, бо Крим - не просто територія, і Крим - це не просто люди, які там живуть. Крим - це батьківщина корінного народу України. І якщо ми зараз залишимо, як ви говорите, на далеку перспективу, то Росія зробить усе, щоб знищити цей корінний народ", - сказав Чубаров.

Нещодавно глава Вільної демократичної партії Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що питання анексії Криму варто заморозити. Цю позицію поділяє кандидат у канцлери Німеччини від "лівих" Сара Вагенкнехт.

Чубаров сподівається, що парламент восени розгляне законопроект про корінні народи

Народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розраховує на те, що Верховна Рада на початку вересня розгляне законопроект про корінні народи.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Я виходжу з того, що на початку вересня той законопроект, який підготовлений робочою групою і вже відшліфований фахівцями, буде розглянутий на сесії, яка відкриється. Дуже хотів би, щоб в цьому році ми в Україні були з прийнятим законом про корінні народи", - сказав Чубаров.

На його переконання, ухвалення законопроекту про корінні народи сприятиме посиленню українського суверенітету.

Міжнародний день корінних народів світу відзначається 9 серпня за рішенням Організації Об'єднаних Націй.

В Україні єдиного і чіткого визначення поняття «корінний народ» наразі не існує. До корінних народів України зазвичай зараховують кримських татар, гагаузів, кримчаків, караїмів та кримських греків.

Джапарова розраховує, що уряд скоро затвердить стратегію щодо інструментів публічної дипломатії кримських татар

Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова сподівається, що вже найближчим часом вдасться винести на розгляд уряду проект стратегії державної політики щодо інструментів публічної дипломатії кримських татар.

Про це вона сказала на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Стратегія державної політики щодо інструментів публічної дипломатії кримських татар - це документ, метою якого є зробити так, аби про кримських татар дізналися не тільки в Україні. Наразі ця стратегія проходить певні погодження у центральних органах виконавчої влади, і ми сподіваємося, що незабаром буде винесена на Кабмін і затверджена», - сказала Джапарова.

На її переконання, це буде ще один важливий документ, який закріпить статус кримських татар як корінного народу.

Водночас перший заступник міністра інформполітики констатувала, що останнім часом Україна більше уваги приділяє проблемам корінних народів. Зокрема, держава суттєво посилила свою присутність на щорічному постійному Форумі ООН з питань корінних народів. «Це якраз та платформа, де всі країни збираються й обговорюють стан справ та проблеми корінних народів. Україна останні три роки на цьому форумі присутня із гордо піднятою головою», - підкреслила Джапарова.

За її словами, на цих форумах російська сторона досі намагається довести, що Україна до 2014 року нічого не робила для кримських татар, але наші представники доводять протилежне.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-