Філіп Карбер: новий імпульс до співпраці між Україною і США у сфері оборони та безпеки

Філіп Карбер: новий імпульс до співпраці між Україною і США у сфері оборони та безпеки

Укрінформ
27 червня, 11.00 - Співпраця між Україною і США у сфері оборони та безпеки: еволюція поглядів» за участю американського експерта в галузі безпеки та оборони доктора Філіпа Карбера.

Доктор Філіп КАРБЕР надасть інформацію щодо співробітництва між США і Україною в сфері безпеки і оборони та про характер внутрішньополітичної дискусії в Сполучених Штатах щодо розвитку такої співпраці.

Коротко. Філіп Карбер виступатиме від імені групи “друзів України”, до якої входять колишній заступник Генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, колишній Посол США в Україні Джон Хербст, колишні командувачі Об'єднаних ЗС США в Європі генерали Леслі Кларк та Філіп Брідлав. 

Як вже повідомлялося, новий імпульс двосторонньому співробітництву між Україною і США було надано за результатами візиту до США Президента України Петра Порошенка 19 - 21 червня 2017 року. 

Підсумкові матеріали:

США наразі дуже близькі до ухвалення рішення про надання Україні озброєння - американський військовий експерт

Сполучені Штати Америки наразі дуже близькі до ухвалення рішення про постачання озброєння в Україну, щоб допомогти нашій державі дати гідну відповідь на російську агресію.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему "Співпраця між Україною і США у сфері оборони та безпеки: еволюція поглядів" заявив американський експерт у галузі безпеки та оборони президент Фонду "Потомак" доктор Філіп Карбер, повідомляє кореспондент агентства.

"Після трьох років ми (США. - Ред.) нарешті дуже близько підійшли до того, щоб таки подолати ембарго на постачання озброєнь в Україну", - сказав Карбер.

Він додав, що і в Європі люди починають розуміти, що їхня майбутня безпека залежить від України і від того, наскільки ефективно наша країна зможе відреагувати на зростаючу загрозу з боку Росії.

Карбер зазначив, що Росія наразі намагається здійснити акт реваншизму, тобто прагне змінити порядок, який склався в Європі після часів холодної війни, і з цією метою вдається до інформаційної, кібернетичної, політичної та гібридної агресії. 

"Щоб це змінити, зараз якраз настав час це визнати. Я виступаю від імені групи "друзів України", до якої входять колишній заступник Генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, колишній посол США в Україні Джон Хербст, колишні командувачі Об'єднаних Збройних сил США в Європі генерали Леслі Кларк та Філіп Брідлав, і група наших прибічників щоденно зростає, Зараз вона включає більшість у Конгресі, а також певних ключових осіб в Адміністрації США", - підкреслив експерт. 

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, що зупиняє США від надання Україні зброї, Карбер зазначив, що це насамперед побоювання ескалації війни на сході. За його словами, саме такими були міркування президента США Обами і канцлера ФРН Меркель, але Росія сприймає це як прояв слабкості, що спонукає її до подальших агресивних дій. 

Ще однією з можливих причин ненадання Україні зброї американский експерт назвав неподолану корупцію в нашій державі.

Водночас він зауважив, що, на його переконання, у США визнають величезні зусилля, яких докладає Україна, щоб досягти змін, тож допомога нашій державі свідчитиме не тільки про усвідомлення зростаючої російської загрози, а й про повагу до українських військових, які вже понад тисячу днів чинять гідний опір агресії з боку Росії. 

Нагадаємо, Україна вже неодноразово подавала переліки необхідного нам озброєння як окремим країнам, так і організаціям. В першу чергу мова йде про протитанкові та протиповітряні системи.

Формальної заборони на постачання в Україну летальної зброї не існує. На Україну ембарго на поставки озроєнь наклали в 2013 році для недопущення силового розгону демонстрацій, але потім заборону було знято. Проте Україна досі не може отримати ні летального озброєння, ні навіть промислового обладнання для підвищення технологічного рівня оборонної промисловості

Як повідомляв Укрінформ, новий імпульс двосторонньому співробітництву між Україною і США було надано за результатами візиту до США Президента України Петра Порошенка 19 - 21 червня 2017 року. 

Американський експерт закликав українців цінувати своїх військових так, як це роблять у США

На Заході високо цінують досвід українських військових, здобутий за три роки війни на сході, водночас  українське суспільство досі приділяє більше уваги їхнім недолікам, аніж прогресивним змінам. Генерала Віктора Назарова визнали винним і засудили до 7 років тюрми.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему "Співпраця між Україною і США у сфері оборони та безпеки: еволюція поглядів" заявив американський експерт у галузі безпеки та оборони президент Фонду "Потомак" доктор Філіп Карбер.

"Будучи другом України, я постійно тут перебуваю, але ні від кого тут не брав жодної гривні. Я вас благаю, щоб ви визнали покращення, які відбулись у Збройних силах України. Вони, звісно, не ідеальні, але набагато кращі і потужніші, ніж були до початку війни на сході", - сказав Карбер.

Він зауважив, що, на думку багатьох українців, в  українській армії досі служать генерали радянського зразка, які просто сидять за столом. За словами Карбера, це уявлення, хоча й дещо перебільшене, могло стосуватися 2014 року, але сьогодні це точно не так. 

Водночас, зазначив він, саме через таку усталену суспільну думку в Україні виникла потреба притягати до відповідальності "деяких офіцерів за ухвалення певних рішень".

"Після трьох років кровопролиття у вас з'явилися лідери, які мають відвагу, сміливість, можуть брати на себе ризик і вести за собою людей. Не відкидайте їх", - закликав він.

Американський експерт розповів, що у січні генерал-лейтенант Михайло Забродський (командувач Високомобільними десантними військами ЗСУ, Герой України - ред.) на запрошення американської сторони читав лекцію військовим США, які до того вже мали досвід бойових дій. 

"Після завершення лекції йому аплодували стоячи - у військовій аудиторії я такого ще не бачив. І один з американських генералів, який мав найвище звання серед присутніх на заході, сказав Забродському, що з нетерпінням чекає моменту, коли стане з ним товаришами по зброї. Але зараз у військових колах США більше говорять про процес Назарова, а не Забродського,", - зазначив Карбер.

За його словами, у Сполучених Штатах неможлива ситуація, коли військового за якісь його рішення судять у цивільному суді, а судовий процес триває понад три роки і подеколи нагадує виставу.

"У США є військові суди, які розуміють контекст прийняття рішення і контекст поведінки певних командирів, які йдуть на певний ризик. І саме через це військовий суд набагато жорсткіший, ніж цивільні суди", - наголосив Карбер.

Як раніше повідомляв Укрінформ, генерала Віктора Назарова суд першої інстанції визнав винним у загибелі 49 військових у катастрофі літака ІЛ-76 над летовищем Луганська у червні 2014 року і засудив до 7 років тюрми за частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України - недбале ставлення до військової служби. Суд вирішив, що Назаров, перебуваючи на посаді начальника штабу, першого заступника керівника АТО на території Донецької та Луганської областей, знав, що аеродром Луганська знаходиться в оточенні бойовиків, які регулярно здійснюють його обстріл, і що терористи мають у своєму розпорядженні переносні зенітно-ракетні комплекси. Як зазначила суддя, Назаров недбало поставився до своїх обов’язків і не забезпечив належну координацію структурних підрозділів штабу.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76 МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.

Генерал Назаров, відповідно до рішення суду, сплатив 96 тис. гривень застави і досі перебуває на свободі.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-