Сільгоспземля: як скасування мораторію на продаж вплине на розвиток сільських територій?

Сільгоспземля: як скасування мораторію на продаж вплине на розвиток сільських територій?

Укрінформ
31 травня, 10.00 - Як скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення позначиться на розвитку сільських територій. 

Організатор: Український освітній центр реформ. 

Учасники: Валерій Давиденко - народний депутат України, член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВР України; Андрій Стефанович - директор Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України; Роман Корінець - координатор Робочої групи з питань сільського розвитку, експерт Офісу підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України; Іван Фурсенко - перший заступник керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад; Александер Шкурла - член Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні; Михайло Кухар - економіст IMF Group Ukraine; Володимир Жук - економіст IMF Group Ukraine; Олег Проценко - проектний менеджер Офісу секторальної децентралізації Національної ради реформ.

Коротко. Один із шляхів подолання соціальних та економічних кризових явищ у сільській місцевості - надання можливості вільної купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення та формування повноцінної власності на землю. Запровадження ринку землі дасть змогу залучити фінансові ресурси для розвитку невеликих фермерських господарств та стане драйвером формування повноцінного середнього класу на селі.

Довідково. Близько третини українського населення нині живе у сільській місцевості. Попри те, що переважна більшість із них володіють земельними ділянками, які в ході сільгоспвиробництва генерують значний обсяг доданої вартості, життєвий рівень їх власників залишається низьким. Сільські території характеризуються високим рівнем прихованого безробіття, загрозливою демографічною ситуацією, незадовільним станом об’єктів соціальної інфраструктури, освітніх, медичних, культурних закладів, доріг. Усі ці чинники загрожують подальшим занепадом українського села та гальмують розвиток вітчизняного АПК.

Підсумкові матеріали:

Ринок землі має сформувати середній клас в українському селі - експерт

Відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення має сприяти розвитку і формуванню середнього класу в українських селах.

Про це заявив експерт Офісу підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України Роман Корінець під час круглого столу в Укрінформі 31 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Коли ми говоримо про ринок землі, ми повинні говорити не просто про зняття мораторію - це банальна річ. Ми вже окреслили, що ми хочемо говорити про конкретну річ - формування середнього класу", - пояснив Корінець.

Він зауважив, що для формування середнього класу в українському селі держава має здійснити ряд певних кроків. 

Так, за словами Корінця, окрім відкриття ринку землі необхідно посилити підтримку сімейних фермерських господарств. 

На думку експерта, підтримка сімейного фермерства в Україні сприятиме подальшому формуванню традицій правильного користування землею. Таких, які збережуть її родючі властивості для майбутніх поколінь. Корінець пояснив, що правильне користування землею в свою чергу є одним із елементів сталого розвитку сільських територій в Україні. 

Сільради мають бути найбільш зацікавлені у відкритті ринку землі - експерт

Відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення дасть можливість зробити землекористування в Україні прозорим, і в цьому в першу чергу мають бути зацікавлені сільські ради.

Про це розповів член Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Александер Шкурла під час круглого столу в Укрінформі 31 травня, повідомляє кореспондент агентства.

"Немає достатнього контролю над тим, що відбувається з сільськогосподарськими землями. Тому сільські ради мають бути найперше зацікавленими у тому, щоб стати не лише господарями (землі - авт.) в рамках населених пунктів, а й за їх межами", - пояснив Шкурла.

Він додав, що на сьогодні земельні відносини в Україні знаходяться значною мірою "в тіні". На думку експерта, відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення зробить ці відносини більш прозорими, а в прозорості земельних відносин перш за все мають бути зацікавлені сільські громади. 

Земельна реформа має бути ухвалена разом із законами з розвитку сільських територій - експерт

Одночасно з ринком земель сільськогосподарського призначення в Україні необхідно прийняти закони з розвитку сільських територій: розширення повноважень сільського самоврядування та надання державних дотацій на купівлю землі.

Про це заявив перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко під час круглого столу в Укрінформі 31 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Паралельно із законом про обіг земель пакетно має йти голосування за три речі: це економічний розвиток міського самоврядування і сільського жителя і дотації держави, при чому якщо ми хочемо виходити на європейський рівень, хоча б третина від європейських сум; право розпоряджатися землями місцевому самовровядуванню; і одночасно, можливість надання повноважень з контролю, бо одна справа планувати територію за межами населеного пункту, а інша - контролювати", - пояснив Фурсенко.

Він підкреслив, що наразі в Україні немає відповідальних за розвиток сільських територій. А без концепції сталого розвитку села обіг земель не принесе бажаних результатів.

Фурсенко підкреслив, що необхідно визначити осіб та орган виконавчої влади, який буде відповідальним за розвиток сільських територій в Україні.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-