Безцінні українські реліквії. Дві центральні державні архівні установи відзначають десятиріччя

Безцінні українські реліквії. Дві центральні державні архівні установи відзначають десятиріччя

Укрінформ
12 травня, 10.00 - З нагоди 10-ї річниці утворення Центрального державного електронного архіву України (ЦДЕА України) та Центрального державного архіву зарубіжної україніки (ЦДАЗУ). 

Організатори: Центральний державний електронний архів України та Центральний державний архів зарубіжної україніки. 

Учасники: Тетяна Баранова – Голова Державної архівної служби України; Олександр Риженко – Голова Державного агентства з питань електронного урядування України; Наталія Колесніченко-Братунь – завідувач секретаріату Комітету ВР України з питань культури і духовності; Юрій Ковтанюк – директор ЦДЕА України; Ірина Мага – директор ЦДАЗУ; Ілля Корнійко ‑ голова правління громадської організації «Вікімедіа Україна».

Підсумкові матеріали:

Дві центральні архівні установи України відзначають 10-річчя

Центральний державний електронний архів України та Центральний державний архів зарубіжної україніки сьогодні святкують 10-річчя.

Про це повідомив директор ЦДЕА Юрій Ковтанюк на прес-конференції в Укрінформі.

"Архіви різні - електронний і україніки, але утворені вони в цей день десять років тому одним розпорядженням. Ми намагаємось завжди поєднувати роботу і співпрацюємо... Зокрема, ведеться робота, щоб ми могли працювати віддалено і поширювати документи, які невідомі, складати по частинках ту історію, яка має бути донесена до сучасних українців, збережена", - сказав він.

Ковтанюк зауважив, що сьогодні співробітники ЦДЕА працюють у рамках робочої групи при секретаріаті Кабміну над двома важливими питаннями - розробкою порядку приймання-передавання електронних документів на постійне зберігання до державних архівів, а також над розробкою нового формату електронного документа для його обміну між установами і передавання на архівне зберігання.

У свою чергу директор ЦДАЗУ Ірина Мага зауважила, що важливими завданнями архіву є поповнення національного архівного фонду документами українського походження, організація повернення документальної спадщини в Україну, а також надійне зберігання таких документів та всебічне використання.

"Архів за 10 років досягнув вагомих результатів. Починаючи свою роботу фактично з нуля, ми на сьогодні зберігаємо у своїх сховищах 68 архівних фондів - це понад 5 тисяч одиниць зберігання, 210 музейних предметів, 6 бібліотечних фондів, 10 тисяч найменувань", - сказала вона.

Під час прес-конференції відбулось урочисте підписання договору між ЦДЕА України та громадською організацією "Вікімедіа Україна" і акту приймання-передавання на проведення експертизи цінності електронного інформаційного ресурсу "Український мовний розділ вільної енциклопедії "Вікіпедія".

У конференц-залі також представлено стаціонарну виставку "Миті історії: фрагменти виставкової діяльності Центрального державного архіву зарубіжної україніки". В експозиції представлені документи та особисті речі голови Всеукраїнської православної церковної ради, активного діяча УАПЦ в Україні та за кордоном протодиякона Василя Потієнка, а також відомого українського громадсько-політичного діяча, члена багатьох українських еміграційних організацій, голови проводу ОУН (державників) Павла Дорожинського.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-