Світ Інтернету: чи безпечніший за реальний?

Світ Інтернету: чи безпечніший за реальний?

Укрінформ
15 березня о 12.00 відбулась дискусія на тему: "Що суспільству варто знати про безпеку в Інтернеті? Як уберегти ваших близьких?".

Організатор: ГО "Інтерньюз-Україна".

Учасники: Віталій Мороз - експерт із цифрової комунікації, керівник програм нових медіа ГО “Інтерньюз-Україна”; Павло Моісеєв - директор з правових питань ГО “Інтерньюз-Україна”; Лариса Волошина - психолог приватної практики; Максим Луночкін - експерт із цифрової безпеки. 

Підсумкові матеріали:

Психолог радить контролювати спілкування дитини в Інтернеті, але не забувати про особистий простір

Батьки повинні подбати про безпеку власних дітей в Інтернет-мережі, щоб протидіяти маніпуляціям з боку шахраїв. 

Про це у ході дискусії на тему: "Що суспільству варто знати про безпеку в Інтернеті? Як уберегти ваших близьких?" в Укрінформі повідомила психолог приватної практики Лариса Волошина. 

"В Україні мало досліджень стосовно Інтернет безпеки дітей. Ми маємо розуміти, що дитина буде жити в Інтернеті, і буде використовувати Інтернет для того, щоб дорослішати. І батьки мають не просто контролювати своїх дітей, а бути для них товаришем, другом. Коли ми говоримо про дитину в Інтернеті, батьки мають контролювати, але не диктувати, відстежувати, захищати, але не повчати, бо інакше дитина просто відсторониться", - сказала Волошина.

Психолог наголосила на тому, що батьки в свою чергу повинні забезпечити безпеку дітей в Інтернет-мережі. "З точки зору психології, будь-яка дитина, в кризовий період чекає від батьків захисту. Тому з дитиною потрібно розмовляти і пояснювати, яку велику небезпеку становить спілкування з незнайомими людьми. Варто стежити, щоб всі друзі, які є в он-лайн мережі у дитини, були йому знайомі особисто. Потрібно говорити про те, наскільки небезпечним є виходити на контакт з тим, з ким ти познайомився в мережі", - зауважила вона.

За її словами, сьогодні Україна зіштовхнулася з проблемою, коли так звані "хижаки" в мережах маніпулюють свідомістю підлітка. "Вони користуючись інтимністю соцмережі, а приватна переписка є інтимною, вчать дітей мати таємниці від своїх батьків. Саме цю тактику використовували групи, які спонукали підлітків до суїциду. Якщо хтось в мережі дитині говорить, що вона має щось приховати, то це вже є ознакою небезпеки", - наголосила психолог.

Водночас вона підкреслила, що не потрібно забувати про особистий простір дитини. "Дитина повинна мати свій власний простір. Завдання батьків з одного боку контролювати приватний простір дитини, але з іншого боку дати їй зрозуміти, що не завжди в цей приватний простір можна допускати сторонніх людей", - додала Волошина.

Зокрема, експерт із цифрової комунікації, керівник програм нових медіа ГО "Інтерньюз-Україна" Віталій Мороз закликав користувачів соцмереж звернути увагу на приватність в мережі задля уникнення ризиків для себе та членів своєї родини. 

"Батькам дуже часто радять включати "батьківський контроль" за тими сайтами, які відвідують їхні діти. Однак інколи батьки добровільно виставляють фотографії своїх дітей в соцмереж і ще вказують імена своїх дітей, а це означає, що будь-який зловмисник, злочинець отримує ті дані, на основі яких він може скласти портрет дитини, може відстежити місцезнаходження цих дітей", - додав він.

За словами експерта, підвищення обізнаності громадян про умови і правила перебування у соцмережах, небезпеки, що можуть призвести до порушення їхніх прав і свобод, а також про втручання у особисте життя користувачів - необхідна складова світового поводження у соцмережах. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-