Українська революція: сто років  традицій і досвіду

Українська революція: сто років традицій і досвіду

Укрінформ
13 березня о 12.00 відбулась прес-конференція на тему: “Вшанування 100-річчя  Української революції 1917-1921 років”. 

Організатори: Український інститут національної пам’яті та Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Павло Розенко – Віце-прем'єр-міністр України; Володимир В’ятрович – голова Українського інституту національної пам'яті; Артем Біденко – державний секретар Міністерства інформаційної політики України.

Обговорювалися питання:

- Що таке Українська революція та які її досягнення?

- Чому Українська Соціалістична Радянська Республіка не була формою української державності?

- Які елементи “гібридної війни” проти Української Народної Республіки успадкувала і використовує російська пропаганда сьогодні?

- Які уроки з подій 1917-1921 років має винести Україна, щоб вистояти і перемогти в сучасній війні?

- Як держава вшановуватиме сторіччя революції?

Підсумкові матеріали:

Розенко: Як і 100 років тому, Росія не дає створити незалежну Українську державу

Нинішня гібридна війна, яку веде Росія, нагадує події столітньої давнини - часів Української революції 1917–1921 років: тоді більшовицька Росія своєю зовнішньою агресією та провокуванням внутрішніх чвар також усе робила, аби не допустити створення  незалежної та ефективної Української  держави. 

Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Вшанування 100-річчя Української революції 1917-1921 років", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Саме сьогодні особливо актуально осмислювати і уроки тієї історії.  Адже давайте говорити відверто: тоді українська революція зазнала поразки, і основна причина - це внутрішні незгоди під час зовнішньої агресії.  Адже у грудні 1917 року більшовицькою Росією було розпочато збройну агресію проти Української народної республіки, і більшовицький агресор активно маніпулював: з одного боку — популістськими гаслами, провокуючи конфлікти і протистояння всередині українського суспільства та політикуму,  а з іншого  боку — це було повноцінне збройне втручання”,  - сказав він.  

Віце-прем'єр наголосив, що українська революція, яка розпочалася у березні 1917 року,  стала одним із найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу у ХХ столітті. Саме тоді українцями було створено  суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Вперше після століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель. 

Розенко зазначив, що втрата у подальшому незалежності України призвела до низки трагічних наслідків: “Голодомор 1932-1933 років, потім сталінські репресії, які винищили  весь цвіт української культури, науки, вільнодумства  - це все є плата за українську революцію 1917-1921 років.  Адже Україні мстилися, мстилися українцям за їх вільнодумство, і щоб упередити у майбутньому створення, або навіть думки про існування окремої Української держави”.

Він зауважив, що сьогодні історія повторюється, і в основі - небажання Росії визнавати Україну як окремого гравця на світовій арені. 

“А тепер давайте подивимося на нинішню історію і на те, що ми називаємо “гібридна війна”: хіба ми сьогодні не проходимо ті ж  самі фактори? Починаючи від агресивного ідеологічного втручання у поле України, намагання посіяти розбрат всередині України через популізм, політиканство та маніпуляцію  українськими політичними силами. І врешті-решт  -  маємо пряме військове втручання, яке призвело до окупації частини території України”, - заявив Розенко.  

У Києві спорудять монумент Соборності та пам’ятник Петлюрі  

У рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років у Києві буде споруджено монумент Соборності України та пам’ятник головному отаману військ Української народної республіки (УНР) Симону Петлюрі.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко на прес-конференції в Укрінформі у понеділок.

“Очікуємо, що відповідно до указу Президента і наших домовленостей у Києві буде нарешті споруджено і відкрито такі заплановані речі, як монумент Соборності та пам’ятник Симону Петлюрі. Для нас це знакові події. Протягом наступних трьох років ці пам’ятники будуть збудовані”, - сказав він.  

Віце-прем'єр-міністр наголосив, що українське суспільство “не досить добре знає історію 100-річної давнини”. 

“Досить часто ми знаходимося у певних штампах, ідеологічних міфах, які нам були нав’язані радянською пропагандою у свій час щодо подій 1971-1920 років”, - зауважив він.

Розенко зазначив, що саме з метою кращого інформування суспільства про ті події та вшанування їх учасників 2017-й указом Президента був оголошений Роком Української революції 1917 – 1921 років.

Найближчим часом буде створений організаційний комітет з підготовки і проведення заходів із відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років та вшанування пам’яті її учасників. Його співголовами стануть Прем’єр-міністр і глава Адміністрації Президента, а до складу комітету буде включено науковців, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, громадських об’єднань, членів Ради з питань національної єдності. Акцент у роботі робитиметься на регіони, де будуть створені відповідні оргкомітети, додав Розенко.  

Біденко пропонує  зробити вивчення Української революції 1917-1921 років  елементом масової культури 

Вивчення Української революції 1917-1921 років варто вивести за рамки шкільної програми та вчити наших співвітчизників робити певні висновки з неї заради подальшого розвитку країни.

Таку думку висловив державний секретар Міністерства інформаційної політики (МІП) України Артем Біденко на прес-конференції в Укрінформі.

«На нашу думку, за цей рік, за найближчі чотири роки, необхідно перенести питання Української революції 1917-1921 років в масову культуру, зробити її не просто елементом шкільної програми 9-11 класів, а частиною певного розуміння геройства українців, яке б накладалося на ті архетипи, які в нас є», - сказав Біденко.

Ключовим рушієм Української революції 1917-1921 років був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федералізації до усвідомлення власної державної незалежності. Ця революція була явищем загальноукраїнським, проте повною мірою втілити у життя ідею відродження державності так і не вдалося через недостатню консолідацію суспільних верств, гострі ідейні протиріччя політичної еліти, недооцінку значення збройних сил у захисті державного суверенітету.

«Ми маємо зрозуміти, що той нокаут, в який відправилася Україна понад 100 років тому, був надзвичайно важливий і необхідний, це той програш, без якого неможливо йти далі. Сьогодні ми маємо абсолютно переосмислити події столітньої давнини і перетворити їх на перемогу, на сильну сторону українців, на розуміння того, що саме було зроблено неправильно, бо були лідери, які боролися за Україну, було розуміння того, чого ми хочемо, але не було ключового — єдності. Сьогодні саме єдність є тим елементом, який необхідно усіма зусиллями вносити у політику, в ті процеси, які ми намагаємося рухати», - підкреслив Біденко.

Він також зазначив, що зі свого боку Мінінформполітики та Український інститут національної пам'яті планує запустити тематичну соціальну рекламу в регіонах України. «Ми покажемо лідерів Української держави, їх ключові цитати саме про перемогу, а не про зраду, про те, що ми маємо єднатися та рухатися заради України. Думаю, найближчим часом ми також презентуємо інші проекти, які буде просувати МІП.  Зокрема, комікси, зроблені на основі історичних подій», - додав держсекретар міністерства.

В’ятрович розповів про кампанію до 100-річчя Української революції 1917-1921 років

Український інститут національної пам'яті розпочинає інформаційну кампанію до 100-річчя Української революції 1917-1921 років.

Про це голова інституту Володимир В'ятрович повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

«У 2017 році ми проведемо Міжнародну конференцію «Революція, державність, нація», яку плануємо на червень. Буде також  вулична фотовиставка у Києві, відкриття якої планується на серпень. Ми тиражуємо потім ці виставки і розсилаємо їх у регіони, і потім вони продовжують жити по областях», - сказав В’ятрович.

За його словами, Український інститут національної пам'яті має намір втілити у життя всеукраїнський пошуковий проект «Місця пам'яті Української революції 1917-1921 рр.», та розміщення тематичної соціальної реклами в регіонах України. Окрім того, разом з апаратом Верховної Ради інститут організує виставку «100 років першого українського парламенту».

Упродовж року команда інституту виготовить комплект інформаційно-просвітницьких стендів для експонування у регіонах та настільну гру з мотивами подій та місць Української революції. Також запланований запис аудіоальбому «Пісні української революції» у виконанні гурту «Хорея Козацька» та розробка окремого сайту «Української революції 1917-1921 років».

Окрім того, буде проведено низку круглих столів, лекцій та дискусій, присвячених подіям Української революції 1917-1921 років.

Початок революції пов’язаний зі створенням Української Центральної Ради на чолі з Михайлом Грушевським 17 березня 1917 року. За короткий час вона перетворилася з представницького органу українського громадського руху на повноцінний парламент Української Народної Республіки.

В ході революції український народ уперше в ХХ столітті створив суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави та Західно-Української Народної Республіки українці довели свій потенціал національного державотворення. Вперше після століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українців. Здобутки революції та причини її поразки мають стати важливим уроком для сучасної України.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-