Уряд на шляху боротьби з гепатитом С

Уряд на шляху боротьби з гепатитом С

Укрінформ
22 лютого об 11.30 відбувся прес-брифінг на тему: "Кроки Уряду щодо забезпечення доступними ліками хворих на гепатит С". (Зала 1)

Організатор:  Міністерство охорони здоров'я України.

Учасники: доктор Уляна Супрун - в.о. Міністра охорони здоров'я України; Павло Петренко - Міністр юстиції України; Кліффорд Семюел - старший віце-президент Gilead із питань забезпечення доступності лікарських препаратів на ринках, що розвиваються; Дмитро Шерембей - заступник голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».

Підсумкові матеріали:

Уряд схвалив підписання мирової угоди з компанією, яка займається розробкою препаратів для лікування гепатиту С - Петренко

Український уряд схвалив підписання мирової угоди з американською компанією Gilead Sciences, яка займається розробкою препаратів для лікування гепатиту С.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

«Український уряд спільно з громадянським суспільством чи не вперше за останні 15 років знайшов цивілізований спосіб порозуміння з великим іноземним інвестором, який займається інвестиційною розробкою препаратів проти гепатиту С», - зазначив міністр.

Він уточнив, що йдеться про корпорацію Gilead Sciences.

«Компанія  Gilead звернулася з відповідними вимогами щодо судового процесу через те, що українські бюрократи попередніх років намагалися завести на цей ринок певні сумнівні компанії, і цей кейс потрапив до Мін'юста», -  зауважив Петренко.

Він стверджує, що Мін'юст спільно з МОЗ, громадянським суспільством провели роботу і спільна робоча група рекомендувала уряду укласти мирову угоду з компанією, щоб не допустити фінансових втрат для України і дати можливість купувати оригінальні препарати за доступними цінами.

«Український уряд підтримав ініціативу і нині всі юридичні процедури завершено. Спір з Україною  вичерпаний, жодних ризиків щодо втрати Україною 800 мільйонів доларів немає», -  заявив міністр.

Як раніше повідомлялося, в Україні продавався препарат для лікування гепатиту С на підставі формули, розробленої Gilead Sciences. Американська компанія пригрозила Україні позовом у суді США на 800 мільйонів доларів.

Завдяки мировій угоді з Gilead, ціну на препарати від гепатиту знижено - Супрун

Мирова угода з виробником нового препарату для лікування гепатиту С 1 типу, яку МОЗ підписав від імені уряду з компанією-виробником Gilead,  надасть можливість пацієнтам купувати ці ліки у роздрібній мережі за зниженою ціною.

Про це на прес-конференції, яка відбулася 22 лютого в Укрінформі, заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей мировий договір, який був підписаний з Gilead, допоможе українцям мати доступні за ціною ліки, доступні також в аптеках для лікування гепатиту С. Це препарат «Совалді». Ціна зараз доступна для наших пацієнтів, це 250 доларів за упаковку», - сказала Супрун. 

В.о. міністра зазначила, що за цією ціною препарат також буде придбаний за державні кошти за програмою лікування гепатитів, номенклатуру якої на 2017 рік зараз відпрацьовує експертна група МОЗ. Наразі ті генеричні ліки, які вже були закуплені за держпрограмами лікування, можуть бути використані при лікуванні пацієнтів. 

Як зазначив на прес-конференції старший віце-президент компанії Gilead з питань ринків Кліффорд Семюел, виробник включив Україну в програму доступності ліків від гепатиту, що передбачає закупівлю препарату за зниженою ціною не тільки на державному рівні, а і за місцевими програмами лікування, а також наявність його в аптеках. 

«Враховуючи важку економічну ситуацію в Україні, низький  ВВП та рівень поширеності ВІЛ/СНІДу, ми залучили  Україну в Глобальну програму доступності  Gilead, для того щоб зробити ліки доступними для пацієнтів», - сказав  Семюел. 

Наразі цей препарат призначений для лікування гепатиту 1 типу, який є у 70% пацієнтів з діагнозом гепатит, та забезпечує 98% одужання і короткий термін самого лікування порівняно з іншими ліками. В подальшому МОЗ розглядає можливість  закупівлі нових ліків оригінального виробника, які охоплюють більше типів гепатиту, а також ліків для лікування ВІЛ.  

Також МОЗ планує співпрацювати з  Gilead   в частині профілактики, скринінгу та широкого інформування населення  України щодо гепатитів.

«Разом ми будемо працювати над програмами превентивної медицини, просвітницької роботи. Друге - тестування більше українців, бо в Україні зареєстровано 46 тисяч випадків гепатиту С, але за даними ВООЗ ця цифра може становити 1,5 - 2,5 млн українців», - наголосила Супрун.

Як повідомив журналістам  заступник голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Дмитро Шерембей, загалом під державну програму лікування гепатиту С підпадає біля 6 тисяч українців. Також будуть проводитися закупівлі за кошти місцевих бюджетів,  певна частина хворих зможе отримати доступ до лікування через міжнародні організації. Загальна ціна курсу становитиме від 750 до 900 доларів, що, за словами Шерембея, в 10 разів нижче вартості лікування гепатиту, яка була в Україні ще 5 років назад.  Також це нове покоління препаратів, які не викликають важких побічних ефектів.

Крім того, за його словами, виробники генеричних препаратів через вартість оригінальних ліків будуть змушені знижувати ціни на свої вироби, що зробить лікування ще доступнішим. Так, зараз, за даними Шерембея, в аптеці упаковка оригінального препарату «Совалді» коштує біля 10 тисяч грн, тоді як генеричний препарат іншого виробника - 15 тисяч грн.

«Усі 1,5 млн громадян державна програма ніколи не зможе вилікувати, це дуже велика кількість людей. Важливо, щоб якісний продукт мав таку вартість, коли люди не будуть продавати все майно. Генеричні продукти не зможуть бути дорожчими, виробники будуть вимушені знизити вартість препарату», - сказав Шерембей.

Як повідомляв Укрінформ, уряд схвалив підписання мирової угоди з американською компанією Gilead Sciences, яка займається розробкою препаратів для лікування гепатиту С.

Раніше повідомлялося, що в Україні продавався препарат для лікування гепатиту С на підставі формули, розробленої Gilead Sciences. Американська компанія пригрозила Україні позовом  у суді США на 800 мільйонів доларів.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-