E-декларації: українські тенденції 2017

E-декларації: українські тенденції 2017

Укрінформ
13 лютого об 11.00 відбувся семінар для журналістів на тему: "Друга хвиля: хто і як подає е-декларації з 2017 року?" (Зала 2)

Організатори: Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй спільно з ГО «Детектор медіа».

У заході взяв участь:  Дмитро Котляр - експерт ПРООН.

Підсумкові матеріали:

Члени уряду Яценюка теж мають подати е-декларації за минулий рік до 1 квітня - експерт

Е-декларації за минулий рік до 1 квітня мають подати й ті посадовці, які звільнилися до початку першої хвилі е-декларування, зокрема й члени уряду Арсенія Яценюка.

Про це у понеділок на семінарі для журналістів на тему: "Друга хвиля: хто і як подає е-декларації з 2017 року?" в Укрінформі заявив експерт ПРООН Дмитро Котляр.

"Подати е-декларації до 1 квітня мають також усі ті суб'єкти декларування, хто звільнився минулого року, навіть якщо це сталося до 1 вересня, коли була запущена система електронного декларування. Скажімо, члени попереднього уряду Яценюка, які звільнились минулого року, теж повинні будуть до 1 квітня подати свої декларації за 2016 рік за новою формою у нову електронну систему", - сказав Котляр. 

Він уточнив, що йдеться про декларації після звільнення. 

Котляр зазначив, що під час другої хвилі е-декларування знову подаватимуть декларації за 2016 рік  ті понад 100 тис. осіб, які з 1 вересня по 30 жовтня минулого року звітували про майно за 2015 рік. Це, зокрема, народні депутати, члени уряду, президент, керівники державних органів, близько 7 тис. суддів, 10 тис. прокурорів, 11 тис. слідчих, державні службовці категорії А, яких виявилося приблизно 1300,  і 63 тис. державні службовців категорії В. 

Котляр нагадав, що торік було прийнято закон про державну службу, який розширив категорію декларантів і включив категорію В до першого етапу декларування, відповідно за рахунок цього значно зросла кількість тих, хто подав декларації під час першої хвилі. 

"До цих приблизно 100 тис. осіб з 1 січня приєднуються всі інші суб'єкти декларування. Скільки саме цих осіб, точно невідомо, оскільки немає єдиного реєстру декларантів - його дуже важко скласти і ще важче буде підтримувати в актуальному стані, але, за експертними оцінками, це ще приблизно 700-800 тис. декларантів", - зазначив Котляр. 

Експерт нагадав, що, окрім щорічних декларацій, до Єдиного реєстру подаються також декларації кандидатів на посаду та декларації після звільнення.

"Таким чином незабаром у Реєстрі буде кілька мільйонів документів, і ця цифра постійно збільшуватиметься", - зазначив він.

Депутати муситимуть прозвітувати в е-деклараціях про поїздки на інавгурацію Трампа  - експерт 

Народні депутати та інші посадовці, які їздили до США на інавгурацію президента Дональда Трампа і молитовний сніданок за його участю, повинні будуть відобразити це в е-деклараціях за 2017 рік.

Про це у понеділок на семінарі на тему: "Друга хвиля: хто і як подає е-декларації з 2017 року?" в Укрінформі заявив у відповідь на запитання кореспондента агентства експерт ПРООН Дмитро Котляр.

"Ці витрати і цю подорож вони (народні депутати - ред. ) здійснювали в цьому році, відповідно вони повинні будуть задекларувати їх у наступному році, якщо, звичайно, там видаток перевищує поріг (80 тис. грн - ред.). Скоріш за все, там буде перевищення, бо є витрати на подорож, але там, здається, ще треба було придбати квиток, щоб потрапити на інавгурацію і молитовний сніданок. Вартість цього квитка явно перевищує цей поріг,  тобто їм необхідно буде зазначити цей видаток у своїй наступній декларації", - сказав Котляр. 

Він уточнив, що ми це побачимо вже в наступному році.

Стосовно передбаченого в законі повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, експерт зазначив, що воно подається упродовж 10 днів після отримання доходу або придбання майна на суму більше 50 прожиткових мінімумів, тобто понад 80 тис. гривень, 

"Але  в законі зазначено, що це лише в тому разі, якщо було придбано якесь майно. Тобто якщо були придбані туристичні послуги, то це не підпадає під це повідомлення. Скоріш за все, у цьому випадку вони не повинні були його подавати", - зазначив експерт.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-