Наш Крим: неросійські історії українського півострова

Наш Крим: неросійські історії українського півострова

Укрінформ
20 січня о 10.00 відбулася презентація публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова", присвячена Дню Автономної Республіки Крим. (Зала 1)

Учасники: Юлія Каздобіна – Радник Міністра інформаційної політики; Сергій Громенко – упорядник книги, історик та журналіст; Володимир В’ятрович – голова УІНП; Богдан Короленко – історик; Андрій Іванець - історик.

Довідково. 20 січня – День Автономної Республіки Крим. У цей день 1991 р. на першому в СРСР легітимному місцевому референдумі населення висловилося за відновлення автономного статусу півострова. 

Тому дуже важливо сьогодні нагадати саме про український статус кримської автономії, а також звернути увагу на спроби Росії маніпулювати історією півострова задля досягнення політичної мети – виправдання анексії Криму. 

Презентація публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова" це один з кроків, спрямованих на боротьбу із російською пропагандою в українському інформаційному просторі.

Підсумкові матеріали:

Видання "Наш Крим: неросійські історії українського півострова" презентували в Укрінформі з нагоди Дня АР Крим

Презентація публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова", яку випустив Український інститут національної пам'яті, в День Автономної Республіки Крим відбулася в Укрінформі. Видання має на меті спростовувати міфи російської пропаганди в українському інформаційному просторі.

На цьому наголосив під час презентації упорядник книги, історик та журналіст Сергій Громенко.

"На превеликий жаль, за 25 останніх років в Україні не було створено жодного цілісного наративу кримської історії. Відповідно російські вигадки про минуле півострова набули великого поширення як в Росії, так і серед значної кількості українців, особливо в Криму і на Донбасі. Щоб якось залатати цю дірку, ми, кримські історки, кримські журналісти і деякі громадські і політичні діячі з півострова, зініціювали серед багатьох інших проектів і видання такого збірника", - сказав  Громенко.

Він зазначив, що у роботі над збірником брали участь півтора десятка авторів. Він включає матеріали, що вже були надруковані в ЗМІ.

"Це не є підручник з історії Криму, він не висвітлює всю минувщину до наших днів, він стосується лише окремих, найяскравіших, найважливіших питань, про які ми або мало знаємо, або тих питань, які були найбільше перекручені, - від ХV століття до 1991 року", - уточнив упорядник.

Громенко також наголосив, що 20 січня - День Автономної Республіки Крим - один з найяскравіших прикладів того, як Росія маніпулює і суспільною думкою, й історичними фактами. Він нагадав, що в цей день 1991 року кримчани на першому в СРСР легітимному референдумі проголосували за відновлення Кримської автономії. І через місяць Верховна Рада тоді ще Радянської України  відновила Кримську автономію в складі УРСР. 

"Тепер деякі так звані кримські лідери представляють цю подію начебто як перший крок до повернення Криму до складу Росії. А в 2014-му, мовляв, відбувся другий крок, другий референдум. Насправді ж ні про яке відновлення автономії у складі Росії не було і мови. На цьому прикладі ми можемо бачити, як конкретну подію російська пропаганда підлаштовує під свої потреби. Тож ми сьогодні зібралися для того, щоб наголосити, що 20 січня мова йшла про відновлення статусу автономії Криму в складі України і сьогодні Крим - це АР Крим в складі України, тимчасово окупованої території,  а ніяка не республіка Крим - суб'єкт РФ", - підкреслив Громенко.

В Україні чекають на підручники, що включатимуть історію Криму і кримських татар - В'ятрович

У школах мають з'явитися підручники з історії України, в яку адаптовано історію Криму та кримських татар.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час презентації в Укрінформі публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова".

"Ми намагаємося показати історію Криму як невід'ємну частину української історії. Ми (разом з кримськими істориками) працюємо над підручником з історії. Нова шкільна програма, яка опрацьована, зокрема, за участі Українського інституту національної пам'яті, досить щільно інтегрувала кримські сюжети в українську історію. Ми сподіваємся, що найближчим часом ця програма трансформується вже в тексти підручників і українські учні будуть вивчати історію Криму разом з історією України", - сказав В'ятрович.

За словами істориків, зараз вони займаються цією роботою "дуже щільно".

"Це в першу чергу заслуга Українського інституту національної пам'яті - що в підручниках історії України незабаром з'являться, це вже є в програмі, всі ключові сюжети історії Криму, кримськотатарського народу. Вони будуть інтегровані в сучасну програму історії України. І ми, історики, терміново вирішуємо сьогодні цю проблему для вчителів. І в якомусь сенсі книга "Наш Крим: неросійські історії українського півострова" - це швидка допомога для вчителів, тому що всі тексти тут верифіковані з наукової точки зору, апробовані в популярних виданнях. Це та наукова публіцистика, яка зрозуміла всім, в тому числі й учителям, і широкому читачеві". 

Говорячи про видання "Наш Крим: неросійські історії українського півострова", В'ятрович поінформував, що це лише один з проектів, які будуть робитися в Українському інституті національної пам'яті і їх буде продовжено.  

"Ця книжка видана накладом в тисячу примірників, і ми будемо безкоштовно її розповсюджувати по навчальних закладах та бібліотеках. Кожен бажаючий може скачати цю книжку в електронному форматі. Закликаємо знайомитися з цією книжкою, поширювати її, тому що поширення інформації про неросійську історію цього українського півострова є зараз надзвичайно важливим. Зокрема, з точки зору повернення Криму до української суверенної території", - наголосив В'ятрович.

УІНП цьогоріч зосередиться на темах УПА і Української революції - В'ятрович

Український інститут національної пам'яті цього року зосередиться на двох ювілеях - УПА та Української революції.

Про це повідомив голова УІНП Володимир В'ятрович на презентації в Укрінформі публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова".

"Цього року у нас дві головні теми, які буде висвітлювати Український інститут національної пам'яті, - це 100-ліття Української революції 1917-21 років, де є чимало кримських сюжетів, які ми будемо висвітлювати. І друга тема - це 75-ліття створення Української Повстанської Армії. Тут є теж цікаві сюжети про так званий бандерівський Крим", - сказав В'ятрович.

Як додали історики, нині невивченим є сюжет про взаємодію активістів національного руху кримських татар з так званими українськими націоналістами. 

Вони також наголосили на важливості розвитку фундаментальної історичної науки. "Історики сьогодні не мають державної підтримки. Якщо історична наука майже не розвивається, якщо це, по суті, хобі, то ми не можемо мати грунтовні тексти, щоб це було в підручниках".

На це В'ятрович відповів, що УІНП може підтримувати фундаментальні наукові дослідження, якщо до нього звертатимуться окремі дослідники в системі НАН України. 

"Взагалі правильною реакцією української історичної науки на ті речі, які зараз відбуваються стосовно перекручення історії Криму, було би створення бодай відділу історії Криму в тому ж Інституті української історії. Чого, на жаль, поки що не зроблено", - зауважив голова УІНП.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-