Допомога НАТО для зміцнення безпеки та стійкості України

Допомога НАТО для зміцнення безпеки та стійкості України

Укрінформ
3 листопада о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: “Допомога НАТО: зміцнюючи безпеку та стійкість України”. (Зала 1)

Організатор: Благодійний фонд "Ініціатива з дослідження східноєвропейської безпеки" за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Учасники: Ірина Фріз - голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО; Сергій Шутенко - директор Департаменту міжнародної безпеки МЗС України; Ігор Долгов - заступник Міністра оборони України; Наталія Немилівська - директор Центру інформації та документації НАТО в Україні; Александер Вінніков - глава Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв’язку НАТО; Марк Опгенорт - заступник Директора Офісу зв’язку НАТО в Україні; Крістофер Штаудт - менеджер Програми з виховання доброчесності / керівник Трастового фонду зі створення системи зміни військової кар’єри на професійну цивільну; Ове Уруп-Мадсен - менеджер Програми професійної підготовки; Бела Тецелі - Радник з питань автоматизованих систем управління військами та озброєнням (С4), Офіс зв’язку НАТО в Україні; Василь Литвинчук - керівник Офісу Агентства забезпечення і закупівель НАТО (NSPA) в Україні; Месут Кючюк - Радник з питань кібербезпеки, Офіс зв’язку НАТО в Україні; Максим Хилько - голова Правління, БФ “Ініціатива з дослідження східноєвропейської безпеки”; Олександр Титарчук - член Правління, “БФ Ініціатива з дослідження східноєвропейської безпеки”.

Розглядалися питання:

1. Що таке Трастові Фонди НАТО і як вони допомагають Україні?

2. Як працює Партнерство Україна-НАТО у сфері Стратегічних Комунікацій?

3. Що робить НАТО для зміцнення безпеки та стійкості України?

Довідково. На заході було презентовано Інфографіку щодо допомоги Трастових Фондів НАТО Україні, інформаційний матеріал щодо співпраці в галузі стратегічних комунікацій.

Підсумкові матеріали:

Україна обговорює з НАТО впровадження новітньої системи управління військами

У межах співпраці з НАТО Україна обговорює впровадження у Збройні Сили України системи управління військами C4ICR, що стане справжньою революцією в секторі безпеки та оборони.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Допомога НАТО: зміцнюючи безпеку та стійкість України" заявила голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз.

"Допомога НАТО - це тільки фінансові та матеріальні ресурси, це встановлення досить високої технологічної, адміністративної та ресурсної планки для подальшого розвитку сектору безпеки і оборони України, це стандарти та вимоги ефективності, які відрізняють 21-ше століття від 20-го. Наприклад  сьогодні ми намагаємось також говорити про необхідність впровадження у Збройні Сили України системи управління військами C4ICR (з використанням комп'ютерних технологій - ред.), що стане справжньою революцією для наших Збройних сил", - сказала Фріз.

Вона зазначила, що Комплексний пакет допомоги НАТО для України, схвалений 9 липня, є безпрецендентим за часів незалежності України. "Він має 13 магістральних напрямків, 40 піднапрямків, співпрацю вже з 8 трастовими фондами НАТО і таким чином відкриває можливість не лише говорити про нашу євроатлантичну інтеграцію, а й реально демонструвати певні результати на шляху реформ", - заявила Фріз.

Вона нагадала, що завдяки співпраці з Офісом НАТО та експертами НАТО було сформовано  Стратегічний оборонний бюлетень, який сьогодні є дорожньою картою для реформування сектору безпеки і оборони. Окрім того, ефективною була співпраця з представниками Офісу НАТО і щодо концепції реформування Служби безпеки України та концепції розвитку Сил спеціальних операцій (ССО). Зокрема, була вибудувана не лише модель, яким чином  функціонуватимуть ССО Збройних Сил України, а й повністю структурна модель їх подальшої співпраці.

"Більше того, ми можемо говорити, що завдяки підготовці НАТО наших інструкторів та бойових підрозділів ми маємо 4 батальйони, а це майже 2 тис. бійців, і вже підійшли до підготовки 5-го батальйону. Таким чином за два роки фактично в умовах війни насправді була проведена величезна робота, і ми маємо це знати, тому що коли ми говоримо про наміри, ми маємо говорити і про певні результати, і вони в нас є", - підкреслила Фріз.

Водночас вона зауважила, що обсяги допомоги і відкритість та готовність Альянсу розширювати нашу співпрацю потребують від України не лише готовності робити щось, а діяти в тому напрямку, який уже був нами погоджений.

"Тобто якщо ми виконали певну роботу, зокрема, у реформуванні Служби безпеки України, то ми маємо її завершити. Тобто ми не маємо права зупинятися і не маємо права демонструвати якесь зниження темпів на шляху реформ. Я переконана в одному: що розвиток відносин з НАТО - це шлях з двохсторонінм рухом, тобто ми маємо говорити про те, що рухаємося в цьому напрямку, і це для нас  безальтернативний шлях", - резюмувала голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО.

Глава Представництва НАТО: Суверенна і стабільна Україна - ключовий елемент євроатлантичної безпеки

Глава Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков заявив, що суверенна та стабільна Україна - ключовий елемент Євроатлантичної безпеки.

Про це він сказав під час інформаційного заходу «Допомога НАТО Україні», що проходить в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка перейшла на верховенство права, є ключовим елементом євроатлантичної безпеки. Ми віримо, що це буде найкраща відповідь на російську агресію», - сказав Вінніков.

Він розповів, що Україні було запропоновано всеохопний пакет допомоги від Альянсу, щоб вона самостійно могла дбати про свою безпеку та продовжувати шлях реформ.

Вінніков наголосив, що комплексний пакет допомоги стосується не лише військової реформи, а й включає дорадчу допомогу.  

«Пакет реформ - це не просто військова реформа. Це комплексна відповідь на складну безпекову ситуацію. Заходи в ньому спрямовані на дві речі - підтримку реформ та дорадчу допомогу. Натівські стандарти - це не лише технічні стандарти. Вони також включають у себе певні цінності: права людини, впровадження реформ», - підкреслив глава Представництва НАТО в Україні.  

Директор центру інформації та документації НАТО Наталія Немилівська додала, що Альянс наразі допомагає Україні в інформаційній війні.

«Також наша мета - надати допомогу Україні в боротьбі з гібридними загрозами, зокрема в інформаційній війні», - сказала Немилівська.

Вона наголосила, що важливим напрямком залишається допомога у сфері стратегічних комунікацій.

«Стратегічне партнерство має на меті допомагати Україні, щоб урядова комунікація відбувалась ефективно і вчасно. Найважливіші зміни, яких нам вдалося досягти - це зміна менталітету. Є зростаюче розуміння важливості стратегічної комунікації. Друге - зміна процедур - вони все глибше проникають в політичні інституції", - зазначила директор центру інформації та документації НАТО.

Більш детально ознайомитись із Трастовими фондами НАТО для України можна в інтерв'ю з Олександром Вінніковим на сайті Укрінформу. (https://www.ukrinform.ua/rubric-politycs/2103113-aleksander-vinnikov-golova-predstavnictva-direktor-ofisu-zvazku-nato-v-ukraini.html).

Нову програму співпраці з НАТО на 2017 рік буде розроблено до кінця листопада

Роботу над Річною національною програмою співробітництва Україна - НАТО на 2017 рік буде завершено до кінця листопада.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Допомога НАТО: зміцнюючи безпеку та стійкість України" заявив директор департаменту міжнародної безпеки МЗС Сергій Шутенко.

"В цілому роботу з підготовки РНП-2017 планується завершити  до кінця листопада", - сказав  Шутенко.  

Він нагадав, що, оскільки річні національні програми є основним інструментом нашої євроінтеграції, було визначено новий порядок розробки та проведення оцінки виконання річних національних програм під егідою Комісії Україна-НАТО.

"Відповідний проект Указу Президента був підтриманий Кабінетом міністрів України 5 жовтня і направлений до Адміністрації Президента", - повідомив Шутенко.

Він поінформував, що минулого тижня в Україні з оціночним візитом перебувала делегація експертів НАТО на чолі із заступником генерального секретаря НАТО Алехандро Альваргонзалесом. На основі дискусії з представниками органів державної влади, неурядових організацій, парламентарями представники НАТО підготували оціночну доповідь, яку українська сторона враховуватиме у роботі.

Шутенко підкреслив, що висловлені оцінки та рекомендації НАТО будуть уважно проаналізовані та враховані у проекті РНП-2017.

Підсумовуючи, директор департаменту міжнародної безпеки МЗС зазначив, що сьогодні основна увага органів державної влади України у реалізації євроатлантичного курсу має бути зосереджена на продовженні реформування сектору безпеки і оборонно-промислового комплексу, інформаційно-роз'яснювальній роботі в Україні та підтримці за кордоном, підготовці професіоналів, наданні підтримки операцій під проводом НАТО та імплементації практичних  проектів співробітництва у сфері науки.

Курси адаптації від НАТО пройшли майже 9 тисяч українських військових

З грудня минулого року майже 9 тисяч військових пройшли перепідготовку НАТО з реінтеграції в цивільне життя.

Про це заявив керівник Трастового фонду НАТО-Україна зі створення системи зміни військової кар'єри на цивільну Крістофер Штаудт під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«З грудня минулого року майже 8700 військових пройшли перепідготовку з реінтеграції в цивільне життя. З 2015 року ми організували семінар психологічної реабілітації в підрозділах для демобілізованих. Уже 3516 учасників отримали відповідну допомогу, а ще 11 семінарів заплановані на цей рік», - заявив Штаудт.

Він наголосив, що представники Трастового фонду постійно співпрацюють з Міністерством оборони.

«З робочою групою Міністерства оборони ми вже досягли порозуміння для того, щоб передати функції соціальної адаптації військових із Міністерства соціальної політики в Міністерство оборони. Та навіть створити окремий департамент в Міноборони, який і буде виконувати ці функції», - сказав Штаудт.

Нагадаємо, Трастовий фонд НАТО-Україна зі створення системи зміни військової кар'єри на  цивільну реалізує свою програму з червня 2015 року, хоча заснований був у вересні 2014-го та розрахований на 3 роки. Провідна країна, яка відповідає за реалізацію цієї програми, - Норвегія.

ЗСУ має перейти на систему планування за стандартами НАТО - Долгов

Заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Ігор Долгов заявив, що Збройним Силам України необхідно перейти на на систему планування за стандартами НАТО.

Про це він сказав під час прес-конференції "Допомога НАТО: зміцнюючи безпеку та стійкість України" в Укрінформі.

«Співпраця з НАТО дає нам можливість отримати важливу і серйозну допомогу в питаннях напрямків реформування. Оскільки програма реформування, яка закладена в стратегічному обронному бюлетені, є дуже амбітною і охоплює всі сфери застосування ЗСУ і управління збройними силами, то зрозуміло, що нам ще багато треба зробити. Наприклад, перейти на систему планування за стандартами НАТО», - заявив Долгов.

Він підкреслив, що сфери взаємодії України та Альянсу є відповіддю на виклики часу.

«Коли почалася збройна агресія, ми побачили ті реальні проблеми, з якими на Сході зіткнулися Збройні сили. Відсутність системи контролю, проблеми з логістикою. Багато питань ми вирішували за допомогою волонтерів. Тому поле діяльності дуже широке», - підкреслив заступник міністра.

Відео з прес-конференції:

Stream English

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-