Бізнес поза політикою

Бізнес поза політикою

Укрінформ
14 червня о 12.00 відбувся круглий стіл на тему: «Бізнес поза політикою: як Arricano працює над поверненням ТРК Sky Mall». (Зала 2)

Організатор: Arricano Real Estate Plc                                             

У заході взяли участь: Михайло Меркулов - генеральний директор Arricano; Евгеній Малєєв - керівник юридичної групи Arricano; В'ячеслав Пєсков - адвокат; Олег Альошин - партнер юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери»; Сергій Деледивка - адвокат, партнер, адвокатська компанія «ЮСТЕМ»; Ярослав Грегирчак - заступник бізнес-омбудсмена;  Дарья Манжура -   керівник управління зовнішніх комунікацій Національного антикорупційного бюро; Оксана Карел - LL.M, старший юрист, керівник групи міжнародних судових та арбітражних спорів в адвокатському об’єднанні  "Arzinger", представники Ради бізнес-омбудсмена, а також експерти, представники міжнародних організацій, влади та бізнесу.

Підсумкові матеріали:

Компанія Stockman не виконала рішення Лондонського арбітражу по передачі акцій на торговий центр Sky Mall

Компанія Stockman Interhold SA не виконала рішення Лондонського арбітражу, яким була зобов'язана передати частину акцій  на торговий центр Sky Mall компанії Arricano Real Estate Plc. Про це під час "круглого столу" в Укрінформі повідомив гендиректор Arricano Михайло Меркулов.

"Місяць тому Лондонський арбітраж зобов'язав компанію Stockman передати пакет акцій за 0 доларів до 5 червня в рамках call-опціону. Регістратор на Кіпрі мав отримати  від Stockman інструкцію передати частину акції у власність Arricano. Цього не було зроблено", - сказав він.

Меркулов розповів, що конфлікт між колишніми компаніями-партнерами триває з 2011 року, відколи була заблокована спроба Arricano викупити частину акцій на торговий центр у Stockman в рамках угоди call- опціону від 2010 року. Відтоді фактично відбулося рейдерське захоплення торгового центру та виведення з нього прибутків колишнім партнером.

Директор Arricano повідомив, що питання передачі частини акцій на торговий центр Sky Mall регулярно піднімається під час міжурядових зустрічей з Президентом та Прем'єром України, також компанія пробує достукатися до перших осіб держави за допомогою Європейської бізнес-асоціації, Американської торгової палати і через офіс бізнес-омбудсмена. "Ми практично щомісяця направляємо офіційні листи першим особам держави: Президенту, Прем'єру, генпрокурору, з проханням сприяти всебічному розслідуванню та відновленню справедливості", - сказав він.

Меркулов зауважив, що, попри значні зусилля, спрямовані на відновлення контролю над торговим центром, компанія не відчуває зацікавленості у вирішенні цього питання з боку органів влади.

На думку директора Arricano, відновлення справедливості у цій резонансній справі підвищить довіру іноземних інвесторів до України та сприятиме фінансовим вливанням. "Велика кількість інвесторів в Америці та Європі готова заходити в Україну, коли тут будуть зрозумілі правила гри. Для іноземних інвесторів та банків наріжним каменем є фундаментальні принципи економіки та бізнесу - захист права власності, зрозумілі закони і чесні суди. Без цього для будь-якого потенційного інвестора ризики перевищують потенційну дохідність справи в умовах зниження купівельної спроможності українців. Тому проблема іноземних інвесторів - це проблема національного масштабу", - резюмував Меркулов.

Нагадаємо, суперечка між співвласниками Sky Mall, компанією Arricano Commercial Real Estate естонського бізнесмена Хіллара Тедера і Stockman Interhold SA, контрольованої канадцем українського походження Андрієм Адамовський, триває вже більше чотирьох років. У 2009-му, щоб добудувати ТРЦ, Тедер покликав в проект Адамовського, який дав на нього $40 млн, зажадавши контрольний пакет. Тедер погодився, але за умови, що у нього буде call-опціон (право викупу) частки Адамовського.

У 2010-му Адамовський відмовився продавати свою частку, пославшись на те, що Тедер порушив кілька умов договору. З тих пір тривають судові баталії в британських, кіпрських і українських судах.

19 серпня 2014 року Міжнародний комерційний арбітраж LCIA в Лондоні виніс рішення на користь Arricanо і відновив право компанії на реалізацію call-опціону на умовах договору 2010 за $ 51,4 млн.

У вересні 2014 року 100% корпоративних прав на об'єкт було передано голландської компанії "Файненсінг енд Інвестмент Солюшнс Б.В.", а право власності на ТРЦ було оформлено банком "Південний" через непогашену заборгованість в розмірі $32 млн, на думку керівництва Arricano, створеної штучно.

17 грудня 2014 року відбулася повторна перереєстрація об'єкта: 100% корпоративних прав української компанії власника проекту ТОВ "Призма Бета" були передані з "Файненсінг енд Інвестмент Солюшнс Б.В." на ТОВ "Скай Холдинг" м Бориспіль.

На даний момент Sky Mall знаходиться у власності банку "Південний". Операційний контроль над ТРЦ - у Адамовського. Порушення при передачі 100% корпоративних прав ТОВ "Призма Бета" підтвердило розслідування Укрдержреєстру, за його підсумками відомство звернулося до прокуратури.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-