Надія Савченко на волі

Надія Савченко на волі

Укрінформ
26 травня о 14.30 відбулася прес-конференція на тему: «Надія Савченко на волі» (Зала 1)

Учасники: Марк Фейгін - адвокат Надії Савченко, Мустафи Джемільова; Микола Полозов  - адвокат Надії Савченко, Ахтема Чийгоза, Хайсера Джемільова.

Підсумкові матеріали:

Фейгін назвав роль українських ЗМІ ключовою у звільненні Савченко

Адвокат Марк Фейгін подякував українським ЗМІ, які зіграли ключову роль у звільненні його підзахисної Надії Савченко.

Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

«У першу чергу я хотів би подякувати українській пресі. Українські ЗМІ, ви просто не розумієте навіть до кінця тієї ролі, яку ви зіграли. А я її розумію, тому що у мене є з чим порівняти. Я порівнюю з російськими ЗМІ - у Росії немає чесних і незалежних ЗМІ», - зазначив Фейгін.

Крім того, за його словами, українська держава впоралася із завданням звільнення Савченко.

Полозов заявляє, що через справу Савченко Росія хотіла прикрити авантюру з Кримом

Росія намагалася прикрити авантюру з Кримом через справу проти Надії Савченко.

Про це заявив адвокат Надії Савченко Микола Полозов на прес-конференції в Укрінформі.

"У Росії такого роду справи, коли є інтерес влади, а у справі Савченко був прямий інтерес влади - викрасти її з України, як і інших військовослужбовців, провести показовий пропагандистський процес, відбілити тих бандитів, які зараз під виглядом "ДНР" та "ЛНР" на сході України намагаються встановити російські порядки. І в кінці-кінці - прикрити авантюру з Кримом. Уся ця димова завіса - пряма проекція дій Кремля", - сказав він.

Адвокат підкреслив, що у таких кримінальних справах Кримінальний кодекс - лише інструментарій влади, тому не варто говорити про незалежний суд чи справедливе розслідування.

"Для нас було важливо поставити Кремль у такі умови, за яких Савченко не залишилась би у Росії навіть при винесенні їй обвинувального вироку. Ми з самого початку робили нашу стратегічну ставку на політизацію цього процесу, бо юридичний інструментарій тут абсолютно не працює", - наголосив Полозов.

Одне із завдань захисту Савченко полягало в тому, щоб політики найвищого рівня мали змогу натиснути на Путіна - Фейгін

Адвокат української льотчиці й народного депутата Надії Савченко Марк Фейгін запевнив, що сторона захисту повністю виконала свою роботу у цій справі, створивши передумови для повернення Надії додому.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі.

«Нам знадобилося два роки. Захист, за великим рахунком, виконав свою роботу. Ми створили передумови для повернення Надії Савченко», - сказав Фейгін.

За його словами, одне із завдань адвокатів полягало саме в тому, щоб політики найвищого рівня мали можливість натиснути на президента РФ Володимира Путіна.

Адвокат вважає звільнення Савченко елементом зовнішньополітичних домовленостей

Адвокат Микола Полозов не виключає, що Президент РФ Володимир Путін погодився на звільнення Надії Савченко в результаті досягнення прихованих для широкого загалу зовнішньополітичних домовленостей.

Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

«Я не виключаю, що є якийсь великий зовнішньополітичний розклад, за яким Володимир Путін визнав для себе можливим звільнити Надію Савченко саме в такому форматі і в такий час", - сказав Полозов.

Він наголосив, що звільнення Савченко є елементом «якихось» домовленостей між світовими лідерами.

«Почалася зустріч «Великої сімки», більша половина якої є присутньою в «нормандському форматі». Абсолютно не виключено, що при ухваленні рішень Кремль орієнтувався на думку західних лідерів, на ті негласні, скажімо так, не для всіх, домовленості, які відбувалися між лідерами", - додав адвокат.

Фейгін вважає, що справа Савченко могла б вплинути на звільнення інших ув'язнених у РФ

Адвокат Марк Фейгін вважає, що справа Надії Савченко могла б вплинути на долю інших українських політв'язнів у  РФ, яких, за однією версією - 11, за іншою - близько 28.

Про це адвокат Надії Савченко заявив на прес-конференції в Укрінформі.

"Наскільки це може вплинути на долю інших українських політв'язнів, за однією версією - 11, за іншою - близько 28. Ви знаєте, може вплинути, а може і не вплинути. Ну начебто вже якась виникла практика, є якийсь вироблений механізм - взаємне помилування, тобто вже цим шляхом можна йти у справі з літнім Солошенком і Афанасьєвим, у якого зараження крові. З іншого боку, якщо ми до кінця не  розумітимемо, який механізм цих домовленостей - більш довгостроковий, то, наприклад, після продовження санкцій , в найближчі дні червня Путін може сказати "А, ну ось так, я пішов назустріч у питанні Савченко, мені назустріч не пішли у загальнополітичних питаннях, ми припинимо їх процес" ", - повідомив Фейгін.

Адвокат також зазначив, що майже всі українці в РФ вже засуджені, тобто їх вироки набули законної сили. Тому щодо цих людей вже можна застосовувати помилування.

"Я, наприклад, вважав, що Путін не піде на помилування Савченко, тому що це потрібно було б якось пояснити електорату", - зазначив Фейгін.

В Україні є ще полонені російські військові - Фейгін

В Україні є ще полонені російські військовослужбовці, яких можна обміняти на ув’язнених  в РФ українців.

Про це заявив адвокат Надії Савченко Марк Фейгін на прес-конференції в Укрінформі.

"Я точно знаю з першоджерела, що тут є ще російські військовослужбовці, які потрапили в полон в ході бойових дій на Донеччині. Це означає, що обмінний матеріал є", - заявив він.

Таким чином, за словами адвоката Савченко, переговори з приводу обміну вести можна.

Фейгін: завдяки справі Савченко з'явилася нова практика - помилування через прохання родичів потерпілих

Завдяки справі Надії Савченко з'явилася нова практика, коли прохання про помилування можуть подавати родичі потерпілих.

Про це заявив адвокат Надії Савченко Марк Фейгін на прес-конференції в Укрінформі.

"Помилування через прохання родичів потерпілих - такого ще жодного разу не було. Значить, створюється якась нова практика, вільно регульована або позапроцесуальна", - сказав він.

Адвокат зазначив, що зовсім не обов'язково писати прохання про помилування самим засудженим. При цьому він ще раз наголосив, що прохання про помилування - не є фактом визнання провини. Тому Солошенко або Афанасьєв мають право не визнавати свою провину.

Список «санкцій Савченко» все ще актуальний - Фейгін

Так званий список «санкцій Савченко» після звільнення української льотчиці не втрачає своєї актуальності.

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі адвокат Марк Фейгін.

«Там список був Савченко-Сенцова, він називався за двома прізвищами. Від того, що Савченко видали, список не втрачає своєї актуальності», - підкреслив Фейгін.

Водночас він не виключив, що цей список коригуватиметься.

"Я думаю, що це можна переформатувати, і до часу, доки всі українські політв'язні не будуть повернені в Україну, слід над цим документом працювати", - сказав адвокат.

Аудіозапис допиту Плотницького передали до МЗС України - Фейгін

Адвокат Марк Фейгін заявив, що захист Надії Савченко має аудіозаписи всіх засідань у справі Надії Савченко, в тому числі й допиту лідера ЛНР Ігоря Плотницького. Цей аудіозапис вже передали до МЗС України.

Про це він повідомив під час прес-конференції в Укрінформі.

«У нас повної стенограми немає поки що, адже суд нам поки що її не надав, але є аудіозаписи всіх днів процесу, наприклад, допиту Плотницького, - ми його, до речі, передали МЗС України», - сказав Фейгін.

У той же час адвокат розповів, що спочатку суд не хотів викликати Плотницького як свідка, але потім все-таки зробив це. За словами адвоката, саме засідання було закритим.

«Був такий епізод - це запрошення свідка Плотницького. У суді я його допитував, зокрема. Вони ж не хотіли Плотницького викликати і все, що вони змогли зробити - це закрити це засідання, щоб брехню Плотницького публічно не обговорювали - ну, начебто керівник невизнаної ЛНР... Наші питання були як знущання по відношенню до нього, він навіть намагався зробити мені зауваження, що ви з мене знущаєтеся тощо», - розповів Фейгін.

Фейгін і Полозов стверджують, що в СБУ були люди, які заважали отримати інформацію у справі Савченко

Адвокати Надії Савченко Марк Фейгін і Микола Полозов стверджують, що у Службі безпеки України були люди, які перешкоджали їм у отриманні інформації, необхідної для ведення захисту української льотчиці і народного депутата.

Про це адвокати заявили на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«У бюрократичному апараті є дурні і ідіоти. Це універсальна категорія. Розповім вам один випадок: це було восени 2014 року, триває слідство над Надією Савченко, я зустрічаю на програмі Шустер LIVE людину, якій пишемо папери і марно намагаємося домогтися документів - біллінгів телефонів. Це начальник слідчого управління СБУ Василь Вовк ... а він відповідає, що нічого нам не дасть », - розповів Фейгін.

Адвокат зазначив, що про цю ситуацію розповів українському парламентарію від «Батьківщини» Сергію Власенку. Той, у свою чергу, звернувся до тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, і документи були отримані. «Потім Вовк, чи то від образи, чи то від нерозуміння дає інтерв'ю і каже в ньому про те, що ми всі агенти ФСБ», - сказав Фейгін.

Після цього, адвокатам Савченко дзвонили радники глави СБУ і вибачалися за ці слова начальника слідчого управління Служби безпеки України.

При цьому адвокат Микола Полозов зазначив, що ті перешкоди і тиск, які були в Україні і Росії у цій справі, порівнювати ні в якому разі не можна. «Ми там (в РФ - ред.) знаходимося під ковпаком і абсолютно очевидно, що всі телефони прослуховуються, нам доводиться вести абсолютно чистий спосіб життя, тому що якщо є хоч якась пляма, помарка, то це, безумовно, важіль тиску» , - наголосив він.

Фейгін і Полозов готові взятися за справи інших українських політв'язнів

Російські адвокати Марк Фейгін і Микола Полозов, які захищали льотчика і народного депутата Надії Савченко, готові взятися за справи інших українських політичних в'язнів у РФ, якщо їм потрібна буде допомога.

Про це вони заявили на прес-конференції в Укрінформі.

 «Ми візьмемося за будь-кого, хто по-справжньому цього потребує», - сказав Фейгін.

На жаль, відзначив він, допомогти вже засудженим українцям вони не в змозі, оскільки вироки набрали чинності.  

«Роль адвоката зараз несуттєва. Що може зробити адвокат? Писати скарги. Ми строчимо вдень і вночі скарги з Миколою та іншими адвокатами», - розповів Фейгін.

Він наголосив, що ім'я підзахисного не має принципового значення, якщо людина невинна і потребує допомоги. Розповів, що не знав, хто така Савченко, поки не побачив сюжет про неї.

«Я подивився, якась зухвала дівчина-льотчик сидить, прикута наручниками. Я подумав, так, такій людині не можна не допомогти, це соромно. Треба братися за справу», - сказав адвокат Фейгін і нагадав, що разом з Полозовим він працював не лише над справою Савченко.

«Ми брали кейс Карпюка. У 2014 році ми разом у П'ятигорськ їздили, якщо раптом одного вб'ють, то другий залишиться, де суд заочно проходив... Карпюка ховали від усіх під час тортур, але ми його знайшли. І потім нам принесли папір, що нас з Полозовим вивели із справи», - повідомив він.

Як повідомлялося, в Російському Федерації, окрім Савченко, яка вчора повернулася на Батьківщину, знаходяться ще 11 українців-політв'язнів. На сьогодні Марк Фейгін є адвокатом правозахисника, українського політичного діяча, одного з лідерів кримськотатарського національного руху, голови Меджлісу Мустафи Джемілєва. А Микола Полозов - захисником кримськотатарського політика, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і сина Мустафи Джемілєва Хайсера, засудженого через вбивство з необережності.

Пушков пропонував обміняти Савченко на відновлення участі Росії у засіданнях ПАРЄ - адвокат Фейгін

Голова комітету з міжнародних справ Держдуми Російської Федерації Олексій Пушков пропонував обміняти українську льотчицю і народного депутата Надію Савченко на відновлення повноважень російської делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі адвокат Марк Фейгін.

"Пушков - голова комітету з міжнародних справ Держдуми і голова російської делегації в ПАРЄ висував вимогу, щоб в обмін на Савченко їм повернули всі повноваження в ПАРЄ. Я був в ПАРЄ, коли мені це розповідали голови моніторингових груп по Росії", - сказав він.

Фейгін також підтвердив слова радника голови СБУ Юрія Тандіта про те, що Савченко пропонували обміняти на проведення газопроводу до Криму по території України.

Крім того, за інформацією адвоката, послу США в РФ Джону Тефту пропонували обміняти Савченко на двох ув`язнених у США громадян Росії на прізвище Бут і Ярошенко.

Як повідомляв Укрінформ, делегація РФ не зможе брати участь у засіданнях ПАРЄ принаймні до наступних парламентських виборів в РФ, тобто, фактично, протягом майже всього 2016-го року.

Розмова у "нормандському форматі" була вирішальною у справі визволення Савченко - Фейгін

Розмова у "нормандському форматі" була вирішальною у справі визволення української льотчиці та народного депутата Надії Савченко.

Про це заявив її адвокат Марк Фейгін на прес-конференції в Укрінформі.

"Щодо тиску, хто вчинив вирішальний? Звичайно, перші особи. Все-таки розмова в "нормандському форматі" була вирішальною. Для Путіна. Тому що всі за, один Путін був проти. Тиск був саме на нього. Тому вирішальними були Меркель, Олланд - фігури, з якими Путін хочеш не хочеш повинен рахуватися. Він і з Порошенком рахується", - сказав адвокат.

Фейгін також підкреслив, що невинну людину безконечно тримати неможливо.

Спочатку у справі Савченко проходили і потерпілі з числа мирних жителів Донбасу - адвокат

Спочатку у справі Надії Савченко проходило набагато більше потерпілих-громадян України, але незабаром всі вони були виключені з процесу.

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі адвокат Микола Полозов.

«Спочатку потерпілих було набагато більше. Потерпілими були громадяни України з числа мирних жителів, біженців, які в цьому процесі були присутні. І нам вдалося змусити прокурорів виключити їх з числа потерпілих, оскільки за законодавством РФ іноземні громадяни на території іноземної держави, потерпілі від іноземного громадянина, не можуть бути визнані потерпілими на території Росії », - сказав він.

За його словами, таким чином обвинувачувальна база була «серйозно зменшена» до двох загиблих журналістів.

Водночас адвокат наголосив, що винні в загибелі цих журналістів їх керівники, які «направили їх на зйомки в місце, де знаходилися мінометні батареї сепаратистів». Полозов розповів, що в той день загинуло ще до десятка людей, і всі вони були сепаратистами.

Фейгін заявив, що це він залучив Новікова до справи Савченко

Адвокат Марк Фейгін стверджує, що саме він став ініціатором залучення до участі у справі української льотчиці і народного депутата Надії Савченко свого колеги Іллі Новікова. До цього ніколи раніше Новіков не вів політичні судові справи.

Про це Фейгін повідомив під час прес-конференції в Укрінформі.

«Я залучив Іллю Новікова. Це була перша його політична справа, він ніколи не брав участі в жодних політичних справах, він відомий як учасник телевікторини «Що? Де? Коли?», але він юрист. Ми його залучили як одного з процесуалістів, він виконав свою роботу», - сказав Фейгін.

Відсутність на сьогоднішній прес-конференції Новікова Фейгін пояснив тим, що він зараз повинен бути в Грозному на оголошенні вироку ще двом українським політв'язням Станіславу Клиху і Миколі Карп‘юку.

«Справа закінчена, у нас немає потреби всім разом брати участь у справах», - підкреслив адвокат.

Водночас, він зазначив, що «з подивом» дізнався про причетність Новікова до розробки так званого «закону Савченко», який не так давно був прийнятий українським парламентом.

«Особисто я був противником вести законотворчу діяльність з в'язниці, тому що я сам колишній депутат парламенту і я знаю, що таке законотворча діяльність. Я був депутатом у 93-95 роках в Росії... Я вважав, що це неправильно ініціювати якісь законопроекти з в'язниці, і я Наді про це говорив", - розповів Фейгін.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-