Українське Приазов'я: соціально-політичний аспект

Українське Приазов'я: соціально-політичний аспект

Укрінформ
11 лютого об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Соціально-політичні уявлення жителів Приазов'я: ідентичності, питання війни і миру, конфліктний потенціал".  (Зала 1)

Організатор: Центр близькосхідних досліджень.

Учасники: Ігор Дубровський - соціолог; Ігор Семиволос - координатор проекту "Українська миротворча школа"; Збігнєв Буяк - громадський діяч, один із засновників руху "Солідарність"; Наталка Зубар - голова правління "Майдан-моніторинг".

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Ситуація в Приазов'ї потребує  підвищеної уваги з боку держави - дослідження

Приазов'я як субрегіон України має свої особливості і специфіку, несе у собі певний конфліктний потенціал та потребує від держави постійної уваги й здатності до комунікації з населенням.

Таку думку у четвер під час прес-конференції в Укрінформі висловив соціолог Ігор Дубровський. Разом з колегами по проекту «Українська миротворча школа» він презентував результати дослідження «Соціально-політичні уявлення жителів Приазов'я: ідентичність, питання війни та миру, конфліктний потенціал».

«Переважна більшість мешканців регіону - це україноспрямовані люди, але вони не мають чіткого бачення, якою ж має бути Україна. Є також така категорія (населення. - Ред.), яка втрачає орієнтири через пропаганду, через недостатню інформаційну політику як з боку України, так і регіональної інформаційної політики. Це досить великий відсоток, і він є критичним», - зауважив соціолог.

Він порівняв ситуацію в цьому субрегіоні із «міною уповільненої дії, яка може бути використана будь-ким». За його словами, більше половини людей, які взяли участь в опитуванні, представляють соціальну групу, яка потенційно є вразливою до маніпулювань і може  перетворитися на легкодосяжний об'єкт ворожої пропаганди.

За даними, які були оприлюднені  під час прес-конференції в Укрінформі (), більшість людей в регіоні займають очікувальну позицію. Активних та проактивних - небагато, і представляють вони, як правило, полярні погляди - з одного боку, є прихильники унітарної незалежної України, з іншого - люди, які вороже ставляться до України та є прихильниками проросійської політики.

«Є 5-7 відсотків населення, в тому числі старшого віку, які вороже ставляться до України і до ідеї Приазов'я у складі України, і це є достатнім, щоб брати участь у якихось конкретних ворожих діях» - сказав соціолог.

Разом з цим, за результатами опитування, політичні перспективи регіону не є серед питань, які найбільше хвилюють його населення. Люди занепокоєні поганим станом доріг та медичного обслуговування, станом житлово-комунальної сфери, висловлюють незадоволення діями місцевої влади  - це те, що непокоїть насамперед.

Дубровський зауважив, що настрої людей в регіоні характеризуються вже традиційно низьким рівнем довіри до будь-яких владних інституцій. За пріоритетністю, перш за все люди довіряють членам родини, далі -  волонтерам,  сусідам, армії, церкві та українським телеканалам.

«Порівняно з минулим роком рівень довіри до українських телеканалів  незначно, але виріс. Міліція, правосуддя, місцеві органи влади знаходяться вже за «мінусовим» рівнем довіри (тобто, їм не довіряють більше, ніж довіряють. - Ред). Це стосується також і центральних органів влади», - сказав  експерт.

Він наголосив, що необхідні цілеспрямовані програмні дії, перш за все, з боку держави та інших інституцій з формування та підтримки  державної ідентичності мешканців регіону.

Як зазначили дослідники, по субрегіону «Приазов'я» входять південна частина Донецької області, Запорізької  області та частина Херсонської області, а саме - Генічеський район. Дослідження проводилося переважно в місті Маріуполь та в прилеглих до нього районах. Всього були опитані 1522 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-