Випуск першої групи офіцерів запасу зі складу учасників АТО, які мають вищу освіту

Випуск першої групи офіцерів запасу зі складу учасників АТО, які мають вищу освіту

Укрінформ
8 лютого об 11.00 відбулася прес-конференції на тему: “Випуск першої групи офіцерів запасу зі складу учасників АТО, які мають вищу освіту”. (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: ГО «Товариство Ветеранів Антитерористичної Операції».

Учасники: Кирило Сергєєв - голова ГО “Товариство Ветеранів АТО”, адвокат, доброволець батальйону “Айдар”; Мирослав Гай - журналіст, блогер, доброволець батальйону НГУ ім. Кульчицького; Вікторія Дворецька - менеджер, доброволець батальйону “Айдар”; Олексій Матлак - політолог, захисник Донецького аеропорту, військовослужбовець 74 ОБГР; Михайло Сичов - археолог, військовослужбовець 79-ї ОАМБ; Дмитро Кайтанюк - член Ради ГО “Товариство Ветеранів АТО”, юрист, доброволець батальйону “Айдар”; Сергій Салкуцан - заступник начальника Національного університету оборони України імені Івана Черняховського з навчальної роботи, кандидат військових наук, доцент.

Підсумкові матеріали:

У Нацуніверситеті оборони випустили першу групу офіцерів запасу зі складу учасників АТО

У Національному університеті оборони України ім. Івана Черняховського відбувся випуск першої групи офіцерів запасу зі складу учасників АТО, які мають вищу освіту, і розпочато набір другої.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у понеділок заявив голова ГО "Товариство ветеранів АТО", адвокат, доброволець батальйону "Айдар" Кирило Сергєєв.

"6 лютого відбувся перший випуск, і всі 15 слухачів отримали офіцерські погони і звання. Зараз ми вже розпочали  набір наступного курсу. Він почне навчання на початку квітня. Вже подана 71 заявка. Остаточну кількість людей, яка вступить на навчання, зараз назвати складно, але дано добро на два взводи, тобто від 27 до 35 чоловік", - сказав Сергєєв.

Він розповів, що існуюча форма підготовки офіцерів запасу на базі військових кафедр університетів передбачає навчання протягом  двох років по одному навчальному дню на тиждень.

 "Ми "збили" навчальну програму у повний  робочий тиждень,  і вийшов термін рівно 3 місяці. Отримавши підтримку Генштабу, Міноборони, керівництва університету ім. Черняховського, восени 2015 року почали перший набір", - зазначив  голова товариства.

За його словами, вирішення також потребувало питання оплати навчання. Було два варіанти: слухач міг учитися за кошти держбюджету за умови, що він підписує контракт на службу в Збройних силах на строк від 2 до 5 років, а для тих, хто ще не був готовий повертатися в АТО, але на випадок погіршення ситуації був згоден повернутися туди вже офіцером, така програма була платною. Вартість навчання становила 6150 гривень.

Сергєєв розповів, що з самого початку з групи 15 чоловік на бюджетну форму навчання погодилося 3 людини, а щоб оплатити навчання інших, організація знайшла спонсорів, бо "не хотілося навіть порушувати питання, щоб хлопці - учасники АТО платили за себе".  Він повідомив, що сім з тих 12 офіцерів, які навчалися за спонсорські кошти, зараз думають про укладання контракту.

"Це та категорія офіцерів, в яких у випадку воєнного стану не з'явиться різко енурез чи ще щось. Це офіцери, які, як тільки загостриться ситуація, першими стоятимуть біля дверей військкоматів", - переконаний голова ГО "Товариство ветеранів АТО".

Заступник начальника Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського з навчальної роботи, доцент Сергій Салкуцан у свою чергу поінформував, що слухачі першого набору проходили підготовку за військово-обліковою спеціальністю "управління діями підрозділів механізованих танкових військ", а  для другого планується додати ще спеціальність "управління діями підрозділів ракетних військ і артилерії".

За словами Салкуцана, для університету це був певний виклик, оскільки  підготовка фахівців за такими напрямами потребує суттєвого коригування навчально-матеріальної бази.

"Ми зараз цим займаємося. В університеті є навчальний центр, який перебуває у стадії суттєвої реконструкції, щоб підготовку як студентів, так і цивільних громадян за програмою підготовки офіцерів запасу можна було організувати в межах власної матеріально-технічної бази і ні від кого не залежати", - зазначив він.

Журналіст, блогер, доброволець батальйону НГУ ім. Кульчицького Мирослав Гай розповів, що під час навчання слухачі вивчали тактику, військову топографію, водіння бойових машин, бойову підготовку, військову психологію, окрім того,  дуже багато уваги приділялося обов'язкам офіцера перед особовим складом.

"Заняття в аудиторії були три місяці і близько місяця на полігоні. Я вам скажу, що ми  багато нового дізналися, хоча всі з нас стріляли. Ми зараз розбираємося в будь-якій зброї, яка є у стандартному механізованому підрозділі, і зможемо самостійно навчити будь-якого солдата", - заявив Гай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-