Війна в Україні: чеченське дзеркало

Війна в Україні: чеченське дзеркало

Укрінформ
25 листопада о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: «Війна в Україні: чеченське дзеркало. Виставка і розмова ». (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Дмитро Флорін - незалежний російський журналіст, колишній співробітник спецпідрозділу МВС Росії, ветеран бойових дій, автор книги "Кого воюємо?" про війну в Чечні; Аміна Окуєва - українка чеченського походження, учасниця АТО; Олексій Савич - командир 11-го батальйону "Київської Русі" (у 2014 р.).

Подія присвячена 21-й річниці початку війни в Чечні.

Під час заходу були проаналізовані та проілюстровані  факти подібності «гібридної» війни в Україні і Чечні.

Були також наведені  історичні паралелі між військовими діями -  Придністров'я в 1992 році,  Чечня в 1994 і 1999 році, Грузія в 2008 році. Україна в 2014 році.

Довідкова інформація:

Тут можна переглянути відеоматеріали:

http://www.bbc.com/russian/international/2014/11/141128_chechnya_20anno_interview - стаття

https://www.youtube.com/watch?v=vAtYs3ba7t0 промо (1 хвилина)

https://www.youtube.com/watch?v=x9tIB7XsrTo&feature=youtu.be ролик

Група у Фейсбуці:  https://www.facebook.com/%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D1%87%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5-%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE-801543283301302/

Підсумкові матеріали:

У Чечні зараз практично ідеальна модель «Російського світу» зразка 37-го року - російський журналіст

На думку російського журналіста, ветерана бойових дій Дмитра Флоріна, який двічі брав участь у війні в Чечні, на боці російських військ у Чечні зараз склалася практично ідеальна модель «Російського світу» у вигляді сталінського табору зразка 37-го року.

Про це він розповів у середу на прес-конференції в Укрінформі.

«Як це не смішно, але саме зараз у Чечні з'явилася ось ця ось унікальна, практично ідеальна модель «Русского мира», де країна, в даному випадку республіка, просто схожа на сталінський табір. Там 1937 рік - те, що зараз діється в Чечні», - сказав він.

За словами Флоріна, а починала Росія впроваджувати модель «Русского мира» в Чечні практично так само, як спробує це зробити зараз на Донбасі.

Зокрема, він зазначив, що перед початком війни в Чечні російською розвідкою та органами Держбезпеки проводилися таємні операції по створенню «своєї якоїсь опозиції якомусь режиму», формувалося необхідне інформаційне поле, в якому створювався образ ворога в особі чеченців.

«Тоді кошмарили всю Росію чином страшного чеченця. Знімалися навіть художні фільми, як, наприклад, «Війна», де було показано які жахливі чеченці. І люди, які жодного разу в житті не бачили живого чеченця, вони їх просто всією душею ненавиділи. Мені мої колишні однокласники, наприклад, говорили, що взагалі всю Чечню потрібно залити напалмом, тому, що домовлятися з ними марно. Ось: «Цар скільки з ними воював, шкода їх тоді всіх не добили, тому що це така нація, з якої марно розмовляти, і взагалі серед них одні терористи», - зазначив Флорин.

У той же час, він додав, Підміна понять про те, що відбувається на війні, було як у Чечні, так і в Україні. Перед відправкою російських військових у Чечні, з ними проводилася ідеологічна підготовка. Створювалося ідеологічне обґрунтування для агресії. За словами Флоріна,

У Чечні він потрапив, коли почалася друга Чеченська війна. Але за місяць до цієї відрядження, таких як він відправляли в навчальний центр, де крім тактичних занять, бойової підготовки, з ними проводилася ще ідеологічна підготовка.

«Тобто, якщо в першу Чеченську війну Росія говорила, що ми їмо туди наводити конституційний порядок і рятувати мирне російське населення, яке там знищують, то в другу війну нам говорили, що ось мовляв чеченці з нами домовилися в 1996 році, що більше ми не воюємо. Але в Чечню хлинули міжнародні терористи і тепер мирні чеченці, які хочуть жити в Росії з світом, тепер вони просять Росію перейдемо і наведіть у нас порядок». Природно, там на місці це виявилося зовсім все по-іншому», - підкреслив він і зазначив, що ігнорування Міжнародного законодавства Росією при втручанні у справи Чечні відбувалося також, як і зараз при втручанні у справи України. Крім того, російське керівництво кинуло своїх військовослужбовців, захоплених напередодні війни в Чечні, назвавши їх найманцями. Це ж відбувається з російськими кадровими військовими в Україні. Незважаючи на захоплених російських військових українською стороною на Донбасі, Кремль досі не визнає участь своїх військових підрозділів у конфлікті на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-