«Найбагатші» та «найбідніші» кандидати Києва та області. Кого насправді ми обираємо? - Підсумки кампанії «Стеж за грошима»

«Найбагатші» та «найбідніші» кандидати Києва та області. Кого насправді ми обираємо? - Підсумки кампанії «Стеж за грошима»

Укрінформ
23 жовтня  об 11.00 відбулася прес-конференція за результатами кампанії “Стеж за грошима”. (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, Інститут "Республіка".

Учасники: Сергій Пернікоза - правозахисник, координатор кампанії "Стеж за грошима" в м.Києві; Віталій Гліжинський - співкоординатор кампанії "Стеж за грошима" в Україні.

На прес-конференції  було представлено проміжні  підсумки кампанії «Стеж за грошима», яка проводиться у серпні-листопаді 2015 р. Всеукраїнською Ініціативою «Активна Громада» у партнерстві з Громадським Рухом ЧЕСНО.

Зокрема координатори кампанії повідомляли:

1. Як партії та кандидати виконали  взяті зобов'язання щодо оприлюднення майнових декларацій та надання фінансових звітів про передвиборчі витрати.

2. Які політичні партії та кандидати в мери підписали Декларацію відповідальності про прозоре фінансування виборчої кампанії, а які відмовилися.

3. Хто з кандидатів та партій витратив на свою кампанію найбільше коштів і чи відобразили вони це у своїх звітах та деклараціях.

4. Кому з кандидатів «забракло коштів навіть на життя» (хто подав «нульову» декларацію про доходи).

5. Скільки громадян України долучилися до кампанії «Стеж за грошима» і що вони вимагали та очікували від кандидатів найчастіше.  

Кампанія “Стеж  за  грошима”  проходить у 25 містах України упродовж серпня - листопада 2015 року.  Завданням кампанії є привернути увагу громадськості до питання грошей у політиці та прозорості фінансування політичних партій та виборчої кампанії до місцевих рад.

Підсумкові матеріали:

Партія "БПП" Солідарність" і її лідер Віталій Кличко - найбагатші кандидати на місцевих виборах

Партія "Блок Петра Порошенка" Солідарність" стане найбагатшою партією на чергових місцевих виборах, а її лідер Віталій Кличко - найбагатшим кандидатом в мери.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявили співкоординатор компанії "Стеж за грошима" в Україні Віталій Гліжинський та правозахисник, координатор компанії "Стеж за грошима" у Києві Сергій Пернікоза, повідомляє кореспондент агентства.

"За даними, які були подані в київську комісію, найбільше на вибори витратила партія "Блок Петра Порошенка" Солідарність" - 64,5 мільйона гривень. Переважно ці кошти партія витрачала на рекламу у ЗМІ. Другим за тим, хто вклався у виборчу кампанію, став "Рух за реформи", який витратив близько 39 мільйонів. Найменше в вибори вклала "Єдина сила" - 13 тисяч. Загалом дані про проміжні витрати подали 14 партій із 40, кандидати яких балотуються в Київраду. Із кандидатів в мери декларації в тервиборчкомі зареєстрували 19 кандидатів з 29", - сказав Пернікоза.

До списку мільйонерів-кандидатів в мери Києва, за словами Гліжинського, увійшли: Геннадій Балашов ("5.10"), Олександр Омельченко ("Єдність"), Володимир Макеєнко ("Наш край"), Олександр Мирний (ВО "Свобода"), Віталій Кличко, Борислав Береза (Партія рішучих громадян) та Геннадій Корбан ("Українське об'єднання патріотів "УКРОП").

"Геннадій Балашов, Олександр Омельченко, Володимир Макеєнко, Олександр Мирний задекларували дохід за 2014 рік більше мільйона. Кличко, Береза, Корбан понад 300 тисяч гривень. Проте Віталій Кличко все ж залишається найбагатшим кандидатом в мери Києва, у нього найбільший банківський рахунок. Єдине, що в Україні у нього заробіток незначний, найбільше він заробив у Німеччині", - зазначив Гліжинський.

Він проінформував, що найбільший дохід з усіх кандидатів задекларував "свободівець" Олександр Мирний, який заробив близько 60 мільйонів гривень. Лідером за вартістю нерухомості у цьому списку став  Володимир Макеєнко.

"Є кандидати, які задекларували нулі в графі про доходи, але по всьому Києву розвішали свої білборди. Це, наприклад, Сергій Думчев і такий кандидат як Дарт Вейдер", - сказав Гліжинський.

По області від партії "БПП" Солідарність", за словами учасників прес-конференції, зареєстровано 10 мільйонерів.

Всі наведені дані є проміжними - повні звіти про доходи партії повинні подати після виборів.

Чергові місцеві вибори в Україні (вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) призначені на неділю, 25 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-