Усна історія російсько-української війни (2014-2015)

Усна історія російсько-української війни (2014-2015)

Укрінформ
12 жовтня о 14:00 відбулася прес-конференція на тему: "Усна історія російсько-української війни (2014-2015)". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатор: Укрінформ.Український Інститут Національної пам'яті.

Учасники: Володимир В’ятрович – голова Українського інституту національної пам'яті; В’ячеслав Зайцев - боєць 79 ОАЕМБр, "кіборг" Донецького аеропорту, кавалер Ордену "За Мужність" ІІІ ст., голова Консультативної ради учасників АТО при Запорізькій ОДА; Владислав Мороко - директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук; Олексій Штейнле - доцент кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету, кандидат історичних наук; Ігор Артюшенко - народний депутат України, обраний по виборчому округу №75, Запорізька обл.

Усні розповіді про бойові дії, віру, мотиви мобілізації, успіхи та втрати на війні записали запорізькі історики. Проект розрахований на декілька років.

На прес-конференції представели перший випуск спогадів учасників АТО.

Підсумкові матеріали:

Українські історики видали першу книгу про російсько-українську війну 2014-2015 років

Українські історики видали першу книгу про російсько-українську війну 2014-2015 років в межах проекту щодо збереження пам’яті про людей, які брали участь у війні з Росією на сході України.

Про це в понеділок на прес-конференції в Укрінформі розповів директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук Владислав Мороко.

«У першому збірнику ми вирішили зробити зріз спогадів насамперед учасників. Тут і Збройні сили України, і Національна гвардія, тут і майданівці, і ті, хто були з іншого боку на Майдані, тут добровольці, МНСники і волонтер є. Тобто це той перший зріз людей, які пішли на війну захищати Україну. І повірте, нам багато є про що розповісти», - сказав він під час презентації видання.

За словами Мороко, для написання цієї книги була створена велика робоча група, до якої увійшли історики, представники ЗМІ, силових відомств. Ініціаторами ідеї виступили історики історичного факультету Запорізького національного університету.

Він також повідомив, що в межах проекту по збереженню пам’яті про людей, які брали участь у війні з Росією на сході України, вже підготовлено 4 випуски матеріалів «Усної історії російсько-української війни (2014-2015)». Робочою групою, яка працює над цим проектом, вже підготовлено понад 40 інтерв'ю про спогади учасників АТО. Всі вони будуть видані найближчим часом. Зокрема, у першій книзі розміщено інтерв'ю з бійцем 79 ОАЕМБр, "кіборгом" Донецького аеропорту, кавалером Ордена "За мужність" ІІІ ст., головою Консультативної ради учасників АТО при Запорізькій ОДА В’ячеславом Зайцевим.

Загалом проект розрахований на декілька років. Видання не буде комерційним. Книгу планується передати в бібліотеки та українські навчальні заклади, щоб з нею могли ознайомитись якомога більше людей. Планується також створити спеціальну веб-сторінку, де будуть розміщені найцікавіші сторінки "Усної історії російсько-української війни (2014-2015)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-