Значення чистого довкілля в житті українців

Значення чистого довкілля в житті українців

Укрінформ
21 вересня 10.00    відбулася прес-конференція: «Значення чистого довкілля в житті українців». (Зала 2)
Учасники:

Українці хочуть жити в чистому довкіллі, але не хочуть прикладати до цього зусиль - дослідження 

Українці вважають, що екологічне право - це право жити в безпечному довкіллі, але не готові особисто брати  участь в заходах по охороні навколишнього середовища.

Про це розповіла під час презентації в Укрінформі результатів соціологічного дослідження директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент агентства.

«Що стосується того, щоб жити в здоровому довкіллі - то згодні, але щоб самим прикладати зусилля, це вже значно менше бажаючих», - сказала Бекешкіна.

За даними дослідження, що навела Бекешкіна, 71% опитаних вважають, що екологічне право - це право на безпечне для життя та здорове довколишнє середовище.  Але брати участь у розробці та запровадженні заходів щодо охорони довкілля готові лише 29,9% опитаних.

Крім того, за її словами, питання екології та збереження довкілля не стоять на перших місцях в пріоритетах українців: 9% опитаних вважають екологічну ситуацію в своєму регіоні цілком благополучною, а 61% - нормальною.

При цьому серед екологічних проблем свого регіону респонденти називають засмічення природи побутовими відходами - 59%, забруднення повітря шкідливими викидами - 43,8% та низьку якість питної води - 42,3%.

Водночас, як зауважила Бекешкіна, значна частина опитаних вважає, що екологія - це плата за економічний розвиток, причому у відповідях простежуються і регіональні відмінності. «У західних та центральних регіонах більшість вважає, що економічне зростання  можливе без завдання шкоди довкіллю, а от в східних, південних регіонах, і особливо на Донбасі, більшість вважає, що економічне зростання неможливе без шкоди довкіллю», - сказала Бекешкіна.

Загалом, за її словами, 43% вважають можливим успішно розвивати економіку без завдання шкоди довкіллю, а 38,7% - що без завдання шкоди екології економічне зростання неможливе. На думку соціолога, така досить висока частка свідчить про те, що люди звиклися з ситуацією та не вимагають її зміни.

Також дослідники відзначають низький рівень залучення громадян до екологічних ініціатив: лише 1% опитаних визнали себе активними учасниками екологічного руху.

Дослідження проводилося на замовлення Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" з 22 по 27 липня 2015 року. Було опитано 2011 респондентів віком від 18 років, у всіх регіонах України (за виключенням окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим).

Відео з прес-конференції:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-