Прес-конференції: «Росія як учасник політичного конфлікту в Україні: що буде далі?»

Прес-конференції: «Росія як учасник політичного конфлікту в Україні: що буде далі?»

Укрінформ
У понеділок, 03 березня, o 15.00 у прес-центрі  Українського національного інформаційного агентства Укрінформ (зал на 2 поверсі) відбулася прес-конференція на  тему: «Росія як учасник політичного конфлікту в Україні: що буде далі?» Організатор  круглого столу -  фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»

У понеділок, 03 березня, o 15.00 у прес-центрі  Українського національного інформаційного агентства Укрінформ (зал на 2 поверсі) відбулася прес-конференція на  тему: «Росія як учасник політичного конфлікту в Україні: що буде далі?» Організатор  круглого столу -  фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»

Учасники: Ірина Бекешкіна  - директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Андрєй Ліпскій - заступник головного редактора,  редактор відділу політики «Новой газеты»; Володимир Паніотто - генеральний директор Київського міжнародного Інституту соціології; Віталій Портніков - ведучий програм на Еspresso.tv,  української та російської служб на радіо «Свобода»; Валерій Чалий - заступник директора Центру ім. Разумкова.

Питання до обговорення:
1.Чи справді українські громадяни хочуть доєднатися до Росії?
2. Як ставляться росіяни і як - українці до подій Майдану?
3. Інформаційна війна  Росії як «артпідготовка» до війни реальної.
4. Яку роль відвела собі Росія у сценарії розгортання конфлікту з Україною?
5. Чи зможе Україна зламати російські сценарії розвитку подій в Україні?  Яким має бути сценарій український?  

Підсумкові матеріали:

Більшості бажаючих об'єднатися з Росією немає в жодному регіоні України - соцопитування

В Україні немає жодного регіону, мешканці якого б у своїй більшості виступали за об'єднання з Росією.
Такі дані останнього соціологічного опитування навела під час круглого столу «Росія як учасник політичного конфлікту в Україні: що буде далі?» в Укрінформі  директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучерева» Ірина Бекешкіна.
«Наше опитування надзвичайно важливе, тому що воно показує, що немає в Україні жодного регіону, немає в Україні жодної соціальної групи, де б більшість хотіла об'єднатися з Росією. Хоча, звичайно, таких (прихильників об'єднання - авт.) більше на Сході і на Півдні», - сказала Бекешкіна.
При цьому вона уточнила результати опитування в Криму: «І навіть, якщо взяти Крим, то цей відсоток виріс останнім часом, але це 41 відсоток, тобто менше половини. Це важливо мати на увазі, люди звичайно можуть вимагати, проводити мітинги. Все це зрозуміло, але все-таки - вони не більшість».
Що ж до Донецької області, яку соціолог назвала «другою критичною точкою, то там, за її словами, «таких 33 відсотки».
Окрім того, зазначила  Бекешкіна, існує пряма залежність між прагненням об'єднатися з Росією і віком опитуваних. «Починає переважати в цих критичних регіонах (Крим, Донецька область - авт.) прагнення у віці, коли він наближається до 55 років. Тобто, очевидно, це все-таки старше покоління, яке з одного боку і ностальгує за колишнім Радянським Союзом і можливо, бажає отримати більш високі пенсії, які є в Росії», - констатувала вона.
Директор Фонду також повідомила, що загалом об'єднання в єдину державу з Росією бажають 12 відсотків опитаних українців. «За останні роки ця кількість зменшилася з 20 до 9 відсотків, але після Майдану зросла на 3 відсотки», - резюмувала соціолог.
Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучерева» та Київським міжнародним Інститутом соціології з 8 по 18 лютого 2014 року в усіх областях України (включно з містом Київ) та в Криму.

Приєднання українських земель не є метою Росії - Чалий

Росія, насправді, не потребує приєднання південно-східних регіонів України до своєї території, вона лише хоче тримати нашу державу на короткій шворці.
Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив заступник директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий.
"Для мене зрозуміло одне - жодного бажання приєднати південно-східні регіони до Росії немає. Завдання інше - не дати Україні визначити своє майбутнє, тримати її на поводку", - сказав Чалий.
Він пояснив, що нині Росія не має фінансових ресурсів на приєднання нової території, оскільки її економічна ситуація не є простою. Так, РФ втратила фактично 10% свого держбюджету, що сильно "вдарить" по громадянах країни. "І, очевидно, що в такій ситуації виділяти по 100-200 млрд на приєднання території - ні в кого таких грошей немає", - зауважив експерт.
При цьому він висловив переконання, що конфлікт ще не вичерпано, і спроби провокацій будуть продовжуватися.
Водночас Чалий підкреслив, що нині Україна є точкою, яка визначає систему стабільності і безпеки на найближчі десятиліття на всьому євразійському континенті. І від того, як вирішиться геополітичний конфлікт з Росією, залежатиме зовнішній курс України, а отже - рівень життя людей.
"Володимир Путін хотів лише одного - аби йому віддали патронат над Україною - економічний і політичний. Для цьго він зараз застосовує крайні міри. Якщо це не спрацює, очевидно, що Україна матиме шанс дуже швидко розвинутися у західному напрямку", - резюмував Чалий.

Лише 16 відсотків громадян Росії хотіли б об'єднатися із Україною - Паніотто

В Російській Федерації лише 16 відсотків громадян хочуть об'єднання з Україною.
Такі дані оприлюднив генеральний директор Київського міжнародного Інституту соціології Володимир Паніотто під час круглого столу «Росія як учасник політичного конфлікту в Україні: що буде далі?», який відбувся в Укрінформі.
«В Україні біля 12 відсотків населення хотіло б об'єднатися з Росією в одну державу. Приблизно така ж точка зору і в росіян, де тільки 16 відсотків хотіли б об'єднатися з Україною в одну державу», - сказав Паніотто.
При цьому він пояснив, що таке опитування українські соціологи проводять по домовленості із російською дослідницькою організацією «Левада-Центр»: «Ми намагаємося поставити одні і ті ж запитання і намагаємося синхронізувати, щоб це було приблизно в один і той самий час. Тобто ми не знаємо нині остаточних планів Росії, але населення не має такого великого бажання, щоб Україна входила до складу Росії».
Він пояснив це тим, що «пропагандистська машина» багато часу присвятила тому, аби показати, які проблеми має Україна, «і тому це досить непривабливо».
При цьому, уточнив соціолог, і росіяни, і українці у більшості своїй «хочуть, щоб Україна і Росія були незалежними дружніми державами, з відкритими кордонами, без віз та митниць». Зокрема, в  Україні таких 68 відсотків, у Росії - 59. «І якась частина - 15 відсотків в Україні і приблизно стільки ж в Росії - виступають за те, щоб мати кордони і митницю. Хоча більшість цього не хоче», - підсумував він.
 

Відео з прес-конференції:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-