Замість стосів паперу - кілька дотиків до екрану
У вересні Держпродспоживслужба відзначила ювілей – десятиріччя з моменту створення. У такі дати прийнято публічно підбивати підсумки роботи, звітувати про досягнення та вручати почесні грамоти. Впевнений, що бізнес, виробники продукції, наші міжнародні партнери та громадяни України чекають від нас не звітів, а якісних змін у роботі. Не розповідей про “забезпечили”, “реалізували” й “сприяли”, а відкритості та зручних послуг. Тому найкращим відзначенням десятиліття Держпродспоживслужби буде завершення її “паперової” нецифрової ери.
Наприкінці січня 2024-го року я очолив цей, без перебільшення, ключовий державний орган, який забезпечує якість та безпечність продукції, збереження здоров’я, життя та майбутнього людей, тварин і рослин. Одним з перших питань, які мене цікавили, було: а що тут із цифровізацією? Проведений аудит не додавав оптимізму: відсутність автоматизації процесів, застаріла ІТ-інфраструктура, нульова інтеграція між різними базами даних, повністю відсутня система контролю інспектувань бізнесу та його потужностей. Жодна послуга не надавалась у формі електронного документу. Ба більше! Майже 60% систем Держпродспоживслужби велися вручну у форматі Google-, Word- та Excel-документів!
Маючи такий багаж із минулого, Держпродспоживслужба навряд чи може бути ефективною у питаннях забезпечення простежуваності продукції. А це – основа її безпечності. Адже йдеться про комплексну історію: ідентифікацію тварин, синхронізацію даних про вирощування, перероблення, ветеринарні дозволи, лабораторні дослідження тощо. Вся ця інформація повинна бути в цифровому форматі, а не на папері.
Саме тому цифрова трансформація служби стала моїм пріоритетним завданням. Я вірю, що вона є шляхом до ефективності та відкритості роботи будь-якого державного органу. Як кажуть адепти цифровізації, все, що може бути цифровізовано – повинно бути цифровізовано. І я повністю підтримую такий підхід.
Ми зобов’язані створити комфортні умови для бізнесу, який зможе оперативно і без маси дозвільних папірців експортувати свою продукцію за кордон. Саме цифровізація є “пігулкою” від бюрократії та корупції. І тому наша команда розпочала цей непростий, але важливий цифровізаційний шлях. На ньому маємо потужну підтримку Мінцифри, а також міжнародних партнерів – проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev та імплементується за участі Фонду Східна Європа.
Перше наше спільне “цифрове дитя” – "еТютюн". Проєкт покликаний підвищити прозорість ринку тютюнових виробів та захист здоров'я людей. “еТютюн” передбачає подачу виробниками та імпортерами даних про склад та викиди тютюнової продукції через спеціальний онлайн-сервіс. Споживачі зможуть дізнатися, чи бренди випадково не перевищують міжнародно встановлені норми щодо безпечності речовин, які потрапляють в легені під час куріння. Цей проєкт стане важливим кроком до євроінтеграції України та створення прозорого й регульованого ринку тютюнових виробів.
У найближчих планах також – оцифрування 17-ти ключових сервісів Держпродспоживслужби, зручність використання яких є вкрай важливим фактором для споживачів та бізнесу. Мова про вдосконалення держреєстру потужностей операторів ринку, реєстру тварин, створення реєстру експлуатаційних дозволів, ветеринарних препаратів, оцифрування фітосанітарних сертифікатів, міжнародних ветеринарних сертифікатів тощо.
Цифровізація такої складної структури як Держпродспоживслужба – процес не одного дня і навіть не одного року. Втім, зміни, які згодом відчує бізнес та громадяни, варті цієї титанічної роботи. В рази скоротяться строки отримання дозвільних документів, харчовий бізнес вийде «з тіні», зростуть надходження до бюджетів усіх рівнів. Боротьба з фальсифікатом стане нарешті дієвою, а бізнес зможе звертатися до Держпродспоживслужби онлайн, без зайвих поїздок, черг та необхідності подавати стоси паперових документів.
Зміни – це завжди довго і складно, але той, хто не змінюється, не має у сучасному світі жодних шансів на успіх. І тому друге десятиліття своєї історії Держпродспоживслужба починає із входу у цифрову епоху.
Автор:
Сергій Ткачук, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
реклама