Допомога США для України: Конгрес нарешті зрушив з місця

Допомога США для України: Конгрес нарешті зрушив з місця

Укрінформ
Після голосувань у Палаті представників лідер більшості в Сенаті підтвердив, що у вівторок зробить наступний крок

Палата представників США в суботу ухвалила масштабний пакет законопроєктів з іноземною допомогою Україні, Ізраїлю, Тайваню, а також із відповіддю на інші виклики національній безпеці Америки. Для нашої країни це голосування без перебільшення стало історичним, бо нарешті поклало край тривалим місяцям боротьби з популізмом й відверто прокремлівською риторикою, яка проникла на Капітолійській пагорб Вашингтона. Саме так оцінили ситуацію самі конгресмени-республіканці, які втомилися від маніпуляцій ультраправих колег із MAGA-фракції. Передбачається, що за кілька днів пакет буде підтриманий у Сенаті та підписаний президентом США. До відправки в Україну першої партії вкрай необхідних озброєнь та систем захисту, вочевидь, залишаються лічені дні.

ВІДСТАВКИ СПІКЕРА НЕ СТАЛОСЯ 

Процес голосування в суботу був інтенсивним, напруженим і порівняно швидким. Законодавці спочатку спробували ухвалити документ щодо посилення південного кордону США. Він формально не увійшов до пакету чотирьох законопроєктів із допомогою Україні, Ізраїлю, Тайваню та запровадженням інших заходів в інтересах нацбезпеки. 

Питання кордону, або так званий «п’ятий законопроєкт», на ухваленні якого так наполягали ультраправі й консервативні республіканці, був винесений на окреме голосування, яке провели в першу чергу. Таким чином, республіканці отримали змогу вкотре провалити свою ініціативу, і це стало прогнозованим результатом, оскільки ініціатива від початку не передбачала жодних компромісів із демократами. Коли цей законопроєкт не набрав навіть простої більшості за необхідного мінімуму двох третин, напруження в залі посилилося. Адже ті, хто виступав проти підтримки України та прикривався при цьому необхідністю фінансування кордону з Мексикою замість підтримки ЗСУ, не отримали бажаного.

Фото: Facebook/Speaker Mike Johnson
Фото: Facebook/Speaker Mike Johnson

Небезпека полягала в тому, що республіканці-трампісти могли активувати клопотання конгресвумен Марджорі Тейлор Грін про відставку спікера. Вона від початку погрожувала застосувати цю можливість, як тільки допомога Україні буде винесена на голосування, і це змогло би зупинити будь-яку законодавчу діяльність палати до завершення процесу «спікеріади».

На щастя, цього не сталося – ні в момент провалу «прикордонного» законопроєкту, ні пізніше. Очевидно, спрацював здоровий підхід всередині Республіканської партії. Бо в іншому разі відставка спікера означала би нову спробу занурити Конгрес у хаос, і це точно би поховало будь-які сподівання республіканців зберегти більшість у Палаті представників після виборів нинішнього року.

ГОЛОВНА ІНТРИГА

Основна процедура ухвалення пакету із чотирма законопроєктами, що містив і допомогу Україні, розпочалася практично за розкладом, близько 13-ї за Вашингтоном. Головна інтрига полягала в тому, як законодавці проголосують саме за проєкт для України, зареєстрованим під номером H.R.8035. Адже, українське питання впродовж багатьох місяців залишалося причиною глибоких розбіжностей всередині Республіканської партії. 

Напередодні законодавці внесли до цього законопроєкту 137 поправок – і головним чином відзначилися республіканці. Це стало відвертим законодавчим «спамом», оскільки деякі пропозиції взагалі розходилися зі здоровим глуздом. 

Тим не менше, це чітко показало, наскільки відчайдушними були спроби «фракції Путіна» – як прозвали цю групу законодавців їхні колеги в Палаті представників – завадити підтримці України. Зокрема, найбільше абсурдних правок внесла та сама Марджорі Тейлор Грін. Вона вимагала фінансувати будівництво стіни на кордоні з Мексикою за рахунок країн, що допомагають Україні, або ж призвати до лав ЗСУ законодавців, які підтримають допомогу українським силам. Крім того, Грін запропонувала буквально помножити «на нуль» всі асигнування для України. 

Вікторія Спартц / Фото: CQ Roll Call
Вікторія Спартц / Фото: CQ Roll Call

Відзначилася також конгресвумен українського походження Вікторія Спартц, яка хотіла скасувати допомогу українським біженцям, а також скоротити певні види допомоги Україні.

Після розгляду всіх поправок Комітетом з питань регламенту Палати представників, залишилися лише чотири з них. Вони вимагали або скоротити, або ж анулювати взагалі допомогу нашій країні. Варто зазначити, що до поіменного голосування зрештою дійшли тільки дві поправки, які були легко відкинуті більшістю конгресменів.

Однак на цьому спроби «фракції Путіна» не припинилися. Буквально за мить перед оголошенням спікера щодо внесення «українського» законопроєкту H.R.8035 на основне голосування конгресмен Кіт Селф виступив з ініціативою відправити документ на повторний розгляд до профільного комітету. Таким чином він змусив провести додаткове голосування щодо цієї ініціативи. Однак спроба Селфа стала останньою перешкодою на довгому шляху, який подолав пакет допомоги Україні в Палаті представників.

На основному голосуванні законопроєкт підтримали 311 законодавців, що стало набагато кращим результатом, ніж очікувалося. Зокрема, раніше передбачалося, що свої голоси «за» віддадуть дві третини палати, тобто 290 конгресменів. І це стало справжнім розгромом позицій ультраправих MAGA-представників, які усвідомили, що втратили можливість шантажувати всю Республіканську партію заради досягнення власних інтересів. Це також підтвердило, що спікер Майк Джонсон, який раніше вважався прибічником MAGA, мусить дослухатися адекватної більшості своєї партії та досягати двопартійних компромісів, аби дійсно відповідати своїй високій посаді та не шкодити інтересам національної безпеки США.

ЩО ВКЛЮЧАЄ ПАКЕТ ДЛЯ УКРАЇНИ

Проєкт закону H.R.8035 «Про додаткові асигнування на безпеку України – 2024» виділення $60,84 млрд як допомоги України, так і регіональним партнерам у протидії агресії РФ. За офіційною інформацією, представленою Комітетом з питань асигнувань Палати представників, до цієї суми, зокрема, входять $23,2 млрд на поповнення запасів Пентагону, наданих раніше Україні. Майже $14 млрд піде на закупівлю передових систем озброєнь та оборонних послуг для України. Крім того, документ передбачає $11,3 млрд на проведення поточних військових операцій США в регіоні та $26 млн на подальший нагляд за використанням допомоги в Україні.

Фото: shutterstock
Фото: shutterstock

Паралельно законопроєкт пропонує надати Україні далекобійні установки ATACMS за згоди Білого дому та вимагає від союзників і партнерів виділяти справедливу частку на  забезпечення підтримки.

Окремо в документі вводиться норма щодо повернення коштів у розділі економічної допомоги нашій країні, якої не було у попередній версії Сенату. Йдеться про понад $9 млрд так званої умовно-безповоротної позики. Зокрема, президент буде уповноважений встановлювати умови позики для України, а також матиме право анулювати її повернення за згодою Конгресу.

Варто зазначити, що до пакету з чотирьох законопроєктів, ухвалених у суботу Палатою представників, увійшов також Акт про мир через силу в ХХІ столітті (H.R.8038). Він, зокрема, уповноважує Адміністрацію президента США передавати Україні заморожені суверенні активи РФ (з положень законопроєкту REPO). Крім того, документ містить нові санкції проти Росії, Ірану й терористичних угруповань, які відбирають увагу та сили США й союзників у регіоні Близького Сходу. Законопроєкт додатково передбачає переслідування КНР за потенційну допомогу Ірану в обході нафтового ембарго, а також певні обмеження для китайського застосунку TikTok як програми, що збирає дані з телефонів американських користувачів для китайських спецслужб. Загалом, цей законопроєкт передбачає відповіді на багато інших викликів національній безпеці США, що в Вашингтоні пов’язують з так званою «віссю зла» Москва-Тегеран-Пекін.

КОЛИ ЧЕКАТИ ДОПОМОГУ?

Після того, як Палата представників США в суботу ухвалила чотири законопроєкти із зовнішньою допомогою, вони відправляються на розгляд Сенату у вигляді об’єднаного пакету. Оскільки цей пакет не відрізняється суттєво від версії, ухваленої в лютому верхньою палатою, він буде розглянутий як подібний документ зі змінами, що спростить процедуру його розгляду й ухвалення. Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер підтвердив, що у вівторок зробить наступний крок. А президент Байден уже заявив, що чекає ухвалений документ на підпис у Білому домі.

Тож, наступне питання полягає в тому, як швидко реальна допомога може дістатися України після завершення всіх законодавчих процедур. Пентагон уже заявив, що може відправити зброю впродовж кількох днів після того, як закон набуде формальної чинності. Певна частина озброєнь уже зосереджена на військових складах США у Європі. 

Фото:defense.gov
Фото:defense.gov

Крім того, і в оборонному відомстві США, і в Посольстві України в Вашингтоні неодноразово заявляли, що контакти між американською і українською сторонами відбуваються практично на щоденній основі на різних рівнях. Насамперед, йдеться про розвиток ситуації на полі бою, а також про потреби України у засобах оборони. Причому, в Пентагоні звертають увагу передусім на посилення протиповітряної оборони України на тлі російських бомбардувань цивільної інфраструктури нашої країни. Звісно, у Вашингтоні також володіють повною інформацією щодо конкретних видів озброєнь, ракет та снарядів, яких Збройні сили України потребують передусім.

Отже, з ухваленням довгоочікуваного пакету допомоги для України в Палаті представників процес нарешті зрушив з місця. І це означає, що вже впродовж ближчих днів та тижнів Україна почне отримувати критично важливу підтримку, яка буде здатна змінити ситуацію на полі бою та посилити протиповітряну оборону мирної України.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Перше фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-