Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Цифровий захист довкілля: як діджиталізація рятує природу, скільки заощаджує бізнес та для чого нові сервіси громадськості

Цифровий захист довкілля: як діджиталізація рятує природу, скільки заощаджує бізнес та для чого нові сервіси громадськості

Укрінформ
ЕкоСистема є єдиною національною онлайн-платформою у довкіллєвій сфері

2,5 року тому в Україні з'явилася зовсім нова онлайн система з інформацією про стан довкілля для громадськості та цифровими послугами для бізнесу. Тоді це ІТ-рішення ми запускали у тестовому режимі. Сьогодні ЕкоСистема є єдиною національною онлайн платформою у довкіллєвій сфері, яка має понад півмільйона постійних користувачів з майже 90 країн світу. Ми точно знаємо, що українським інструментом ЕкоЗагроза користуються і наші колеги з міністерств країн-партнерів, громадськість, українські та міжнародні ЗМІ, і звичайно, підприємці.

ЕКОСИСТЕМА, БІЗНЕС І ДОВКІЛЛЯ

На сьогодні на ЕкоСистемі зареєстровано більше 84 тисяч представників українського бізнесу. Для них онлайн доступна 21 послуга із 29 існуючих у довкіллєвій сфері. Лише минулого року ми запустили з нуля, а також модернізували 17 послуг. З них 7 надається у режимі peopleless, тобто без участі чиновника. Це спонукає підприємців переходити в онлайн. Більше 80% заявників відмовляються від послуг в папері.

За весь час існування через ЕкоСистему підприємства подали понад 57 тисяч документів. Лише за один рік це близько 7,5 млн аркушів, які не довелося друкувати, або 880 дерев, які не пішли на папір.

В середньому, на отримання однієї послуги офлайн підприємства витрачали 60 днів. Сьогодні у переважній більшості термін надання онлайн послуги складає 0 днів. Тобто йдеться про декілька годин, в залежності від темпів заповнення електронних форм. 

Навіть якщо взяти за середній час оформлення документів онлайн 10 днів, то український бізнес вже зекономив 2 мільйони 850 тисяч днів.

Є на ЕкоСистемі і кабінет суб’єкта господарювання. Тут бізнес самостійно  може шерити права від керівника до довіреної особи, а екологи мають своє електронне робоче місце в інформаційній системі управління відходами.

Однак не лише для “рятування дерев” важливий цифровий захист довкілля.

Кожен дозвільний документ видається для того, щоб обмежити негативний вплив діяльності підприємств на нашу природу та відповідно на людину. Перевівши всі процеси в цифру, держава систематизує дані, може аналізувати запаси природних ресурсів та їх витрати, а також визначати рівень промислового забруднення повітря, води, грунту.

Дані про природні ресурси та підприємства агрегуються в процесі надання онлайн послуг. Система автоматично “збирає” їх в екологічні реєстри. Накопичену інформацію зручно аналізувати і на її основі обґрунтовано планувати захист довкілля.

Чим більше реєстрів на ЕкоСистемі, тим більше у нас інформації про певне підприємство і тим менше державі необхідно запитувати при видачі довкіллєвого дозвільного документа.

ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ТА ЕКОСИСТЕМА

Реєстри доступні не лише для державних органів. Переглянути достовірну екологічну інформацію може будь-хто зі свого смартфона. 

Наразі у відкритому доступі на ЕкоСистемі 30 реєстрів. Наша мета - 176 оприлюднених баз даних.

Це, по-перше, пряма вимога статті 50 Конституції України «кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля». По-друге, це передбачено Оргуською конвенцією, яку  виконує Україна. І наостанок, це зручно для громадян та організацій, які займаються дослідженнями у сфері захисту довкілля – не треба писати запити до державних установ, чекати їх розгляду та переуточнювати.

Чим цікаві українські цифрові продукти іноземцям

Частиною ЕкоСистеми є наш сервіс ЕкоЗагроза. Ми створили його ще на початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Насамперед, щоб забезпечувати людей достовірними даними про стан довкілля, а також дати можливість кожному оперативно повідомити про виявлені злочини проти природи.

Тут є вся інформація, що рятує життя:

  • сповіщення про повітряні тривоги, хімічну та радіаційну небезпеку та міни;
  • інформація про забруднення води, повітря, грунту та виявлені небезпечні відходи або стихійні сміттєзвалища;
  • інструкції на випадок екологічних надзвичайних ситуацій.

Однак серед користувачів сервісу не лише українці. Його переглядають  мешканці США, Польщі, Німеччині, Франції, Сполученого Королівства, Нідерландів, Чехії, Італії, Швейцарії тощо.

А все через те, що ЕкоЗагроза акумулює дані із 750 постів контролю радіаційної небезпеки у Східній Європі та з майже 5 тисяч постів контролю хімічного стану води, повітря.

ЯКЕ МАЙБУТНЄ У ЦИФРОВІЗАЦІЇ ДОВКІЛЛЄВОЇ СФЕРИ

Ми не зупиняємося на досягнутому. Плануємо й надалі розширювати функціонал ЕкоСистеми, розробляти нові послуги та проводити реінжиніринг існуючих.

Зокрема, ми розглядаємо можливість розширення спектра послуг, які надаватимуться у режимі peopleless, нові послуги для бізнесу в режимі OverYou.

Плануємо впровадження штучного інтелекту для аналізу екологічних даних та BI системи для чиновників різних рівнів. А ще подальше відкриття інформації з реєстрів в режимі OverAll.

Наше бачення - в довгостроковій перспективі ЕкоСистема має повністю замінити чиновників на всіх рівнях, які реалізовують державну екологічну політику через видачу дозвільної документації. А ще стати помічником держави для аналізу, прогнозу та прийняття управлінських рішень і ефективного захисту довкілля.

Це дозволить нам побудувати необхідну “цифрову інфраструктуру” для комфортного співіснування держави, бізнесу та громадян, а головне рухатися до кінцевої мети, коли всі процеси в країні відбуваються #ЕкоЛогічно.

Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-