Конгрес при Президентові України у Львові – діалог влади та громад

Конгрес при Президентові України у Львові – діалог влади та громад

Укрінформ
Засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України дозволяє налагодити прямий зв’язок між центральною та місцевою владою, почути проблеми регіонів та відшукати їх вирішення.

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України – одна з найочікуваніших подій для очільників місцевого самоврядування.  Громади можуть задати будь-які питання на різні теми і отримати миттєву відповідь або навіть рішення, адже це формат розширеного засідання напряму з міністрами, керівником уряду, спікером парламенту, силовим блоком. Цей діалог надзвичайно важливий та необхідний у час війни. Адже мова йде про єдність, про те, що громади, міста, регіони – країна загалом, знаходяться в одному порядку денному.

15 грудня у Львові зібралися 93 члени Конгресу, в тому числі 50 очільників міст, сіл та селищ. Також за допомогою онлайн-зв’язку участь взяли 1 619 членів Конгресу. Серед них 18 голів обласних рад, 113 - районних військових адміністрацій, 104 - районних рад та 1384 - територіальних громад. Масштабна подія була присвячена двом ключовим темам: євроінтеграція України і співпраця з міжнародними партнерами та найактуальніші проблеми громад, міст, областей. Упродовж непростого року, що минає, провели  три великих засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, засідання у Львові було підсумковим.

ГРОМАДИ УКРАЇНИ ТА ЄВРОПИ МАЮТЬ ТІСНО СПІВПРАЦЮВАТИ

Під час відкриття засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбулося у Львові, Президент України Володимир Зеленський наголосив:

«Цей рік у нас знову успішний у відносинах з Європейським Союзом. Торік ми здобули статус кандидата на вступ до ЄС, тепер маємо рішення про початок переговорів щодо вступу. Але зараз ніхто в державі не повинен зупинятися в роботі на цьому європейському напрямку. Це спільне завдання усіх в Україні, хто працює в системі державної влади та місцевого самоврядування».

За його словами, рішення Європейської ради про початок переговорів щодо вступу України в ЄС - це зміна політичної реальності в Європі та інституційний доказ, що Україна буде членом Євросоюзу. Але попереду, зауважив Зеленський, дуже багато роботи.

Питання євроінтеграції також порушив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, який зазначив, що Євросоюз високо оцінив реформи, які провели за останні роки в Україні і виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

«Нова Європа народжується на наших очах. Її формула – ЄС від Лісабону до українського Луганська. Нова Європа має бути здатна захистити себе, бути енергетично незалежною, бути лідером у зеленому переході, діджиталізації та інноваціях. Україна була і є невідʼємною частиною цієї нової Європи», – підкреслив премʼєр-міністр.

КОНГРЕС СТАВ ДІЄВИМ МАЙДАНЧИКОМ ІЗ ВТІЛЕННЯ ОБОРОННИХ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАКТИК У ГРОМАДАХ

Очільник Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час виступу зробив своєрідний підсумок діяльності Конгресу у 2023 році і підкреслив:

«Наші підсумки характеризуються трьома словами. Перше – це єдність. Бо єдність – це той щит, проти якого не може знайти підступів наш ворог. Друге, мені здається, важливе слово – це правда. Бо саме в чесній дискусії ми знаходимо ті бачення, які допомагають нам триматися і перемагати. Ми єдині, а тому сильні. Ми сильні і правдиві, а тому переможемо. Саме перемога – це третє слово, яке, я впевнений, зможе закріпити силу та велич українського народу», – зазначив голова ВР.

В свою чергу Керівник Офісу Президента України, голова Президії Конгресу місцевих та регіональних влад Андрій Єрмак зауважив, що діяльність Конгресу посприяла вирішенню низки нагальних питань.

«Насамперед  вдалося вирішити низку питань в областях, де ворог постійно тероризує наші міста та села. Збільшення кількості укриттів та фортифікаційних споруд, збільшення груп саперів для найшвидшого розмінування деокупованих територій, спеціальні умови кредитування для аграріїв, які працюють у прифронтових районах. Спільними зусиллями – ліквідація наслідків Каховської ГЕС. Окремо відзначу запровадження єдиних вимог для будівництва укриттів у школах», – сказав Єрмак.

Він наголосив, що міжнародна підтримка триває і буде до перемоги. З різних країн до нас надходять пакети оборонної та фінансової допомоги. Крок за кроком підсилюються санкції. Вже понад 70 країн підтримали українську формулу миру, вона про повне відновлення нашої цілісності та суверенітету. «Нам не просто, але в кожного регіону має бути своя карта розвитку та ясне бачення галузей, які слід стимулювати», - додав керівник ОП.

Також в режимі онлайн виступили низка європейських та американських чиновників, які підтримують українські громади. Серед них: директор Регіонального бюро Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) з питань Європи і СНД Івана Живковіч, міністр оборони Естонської Республіки Ханно Певкур, спеціальний представник США з відновлення України Пенні Пріцкер, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

БОЛЮЧІ ПИТАННЯ ГРОМАД

У межах нового формату засідання Конгресу місцевих та регіональних влад відбулося інтерактивне спілкування з представниками місцевої влади. Раніше на сайті Конгресу місцевих та регіональних влад були розміщені питання, які порушувались на попередніх засіданнях Конгресу та засіданнях Президії. Понад 900 голів громад шляхом голосування визначали найважливіші та найактуальніші питання. Ті, що набрали найбільше голосів, голови громад  особисто задали профільним міністрам.

Зокрема, відповідаючи на питання Буштинського селищного голови Руслана Янчія щодо процедури призову нових військовослужбовців за допомогою місцевого самоврядування, міністр оборони України Рустем Умєров наголосив, що сільський голова має право особисто формувати і підписувати повістки.

«Повноваження формувати і підписувати повістки сільському голові надано  згідно постанови Кабінету Міністрів №352. Щодо так званого «державного примусу» при самому механізмі вручення повістки, то це питання наразі опрацьовується законодавчо і відповідні рішення будуть озвучені після ухвалення їх Верховною Радою», - сказав міністр.

До 14 питань, які відібрали самі голови громад, увійшло й запитання Снятинського міського голови Анатолія Шумка щодо можливості відкрити доступ до кадастрової карти. На що міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський відповів, що заради безпеки, наразі публічно це зробити не можливо. Але до нової системи національної інфраструктури геопросторових даних, яка запрацювала влітку, місцеві громади після авторизації отримали доступ ділянок в межах громад і без зазначених координат. Ця система, запевняє міністр,  діє і вона доступна для органів місцевого самоврядування. До неї вже підключились 1100 територіальних громад.

«З минулого року ми запустили національну інфраструктуру геопросторових даних. Зі зрозумілих причин ми це зробили не публічно, але це значно ефективніший реєстр… Ця нова система, на відміну від  кадастру, який буде збережений частиною національної інфраструктури геопросторових даних, має щонайменше більше 40 видів інформації», - запевнив Сольський.

Чимало громад прикордоння з Росією, які знаходяться під постійними обстрілами, турбує проблема теле-, радіо- мовленням та перебої з мобільним сигналом. Про це болюче питання розповів Корюківський міський голова Ратан Ахмедов з Чернігівщини.

«Тривалий час на прикордонні Чернігівської області існують проблеми із сталим українським теле-, радіо- мовленням, перебої з мобільним сигналом. Наша громада знаходиться недалеко від державного кордону з окупантом і жителі на собі відчувають вплив російської пропаганди, яка ллється з ефіру ворожих телеканалів. Чи можемо ми розраховувати на подальше посилення українського ефірного телерадіомовлення та поширення українського контенту на телерадіочастотах прикордоння?», - запитав міський голова.

За словами заступника голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Володимира Трофименка, з початку повномасштабної війни відновлено вже десятки зруйнованих ворогом передавальних станцій. Крім того, забезпечене як цифрове телебачення, яке працювало в дециметровому діапазоні до війни, так і за час війни було збудовано державний мультиплекс, який на сьогоднішній день працює у метровому діапазоні і фактично закрив 90% території України.

«Стосовно Чернігівської області, а саме Крюківської громади, то за час війни додатково було збудовано чотири вежі, які закрили проблему з телерадіомовленням на прикордонній території. Ми продовжуємо працювати в цьому напрямку, і за узгодженими планами між обласними адміністраціями, Держспецзв’язку та концерном радіомовлення, зв’язку та телебачення сформовані дорожні карти, за яким іде як відновлення, так і вирішується питання закриття тих “білих плям”, які були в дециметровому діапазоні. Поки повністю закрити вплив на нашу територію ми не можемо. План такий є», - сказав Трофименко.

Стосовно відсутності мобільного покриття та фіксованого інтернет-зв’язку у деяких населених пунктах, коментар дала заступниця Міністра цифрової трансформації України Валерія Іонан. З її слів, команда мінцифри спільно з військово-цивільними адміністраціями сформувала тимчасове рішення для забезпечення доступу до Інтернету в прикордонних населених пунктах через використання супутникових терміналів Starlink та підсилювачів сигналу в радіусі кілометра від терміналу.

«Наступного тижня ми додатково передаємо 503 комплекти до ВЦА для використання у прикордонних населених пунктах», — запевнила Іонан.

Крім того, команда Мінцифри провела обговорення з мобільними операторами щодо збільшення інвестицій в розбудову потужностей. І вже упродовж 2024-2025 років компанії  Київстар та Vodafone збільшать їх удвічі, що вплине на покриття і прикордонних територій.

«Ми залучили міжнародну технічну допомогу в розмірі 700 тисяч  євро у формі грантів для відновлення зруйнованих інтернет-мереж. Подано 130 заявок і 70 із них отримають по 10 тисяч євро до кінця поточного року», — наголосила посадовиця.

Велику увагу під час Конгресу приділили фінансуванню, наповненню місцевих бюджетів та варіантам, як можна зекономити, а як заробити.

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин зазначив, що громади можуть надавати допомогу та закупити необхідне військовим обладнання, ті ж самі дрони, проте діюче законодавство значно обмежує можливості.

«Чи можливо змінити дещо регуляторну базу та ввести наказом Міністерства фінансів України новий код програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (КПКВКМБ) для придбання ОМС обладнання на потреби ЗСУ? Наведу маленький приклад, коли органи місцевого самоврядування купують вантажівку для ЗСУ, це обходиться в декілька разів дорожче, ніж волонтерам, які можуть її привезти, але сили у них теж не безмежні. Ми для нашої артилерійської бригади купували старенький, але дуже надійний автомобіль, який вони використовують у свої функціях. Така машина коштує 11 тис. євро. Розмитнення такого автомобіля буде коштувати ще приблизно 10-12 тисяч. Це кошти, які можна просто зекономити і збільшити допомогу нашим Збройним силам. Тому у мене прохання трішки допомогти, у тому числі нам, допомагати Збройним силам», - сказав мер.

На що міністр фінансів Сергій Марченко відповів, що дійсно є питання розмежування повноважень.  Центральна влада не забезпечує повністю всі потреби військових,  тому додаткові речі також фінансуються за рахунок органів місцевого самоврядування.

«У них є можливості в рамках фінансування територіальної оборони фінансувати заходи безпеки і оборони, а також передавати відповідні трансферти на центральний рівень. Тому будь-які інші способи врегулювання потребуватимуть додаткової дискусії. Якщо таке питання виникне, треба чітко зрозуміти, на які саме потреби мають бути спрямовані такі кошти. Це не може бути закупівля озброєння, тому що неможна розмивати це повноваження між центральною та місцевою гілками влади. Якщо потрібно буде, ми це питання додатково включимо і відпрацюємо з органами місцевого самоврядування», - сказав, даючи відповідь та звертаючись до Президента, Марченко.

Впродовж теми мер Львова Андрій Садовий, звернувся до керівництва держави за проханням волонтерів із проханням підписати законопроєкти №10039 та №9111. Щодо першого, то цей закон спрощує всі формальні процедури щодо списання військового майна. Другий має давати волонтерам можливість ввозити автівки для фронту без мита і передавати їх військовослужбовцям, яким вони дуже потрібні. Без цього рішення сотні автомобілів сьогодні підвисли на митниці.

Також Садовий додав, що економісти порахували, що якби громада Львова займалась оперуванням міських податків і зборів: оплата за оренду, нерухомість, земля, - мали б плюс 200 млн грн до бюджету та могла б ефективніше допомагати ЗСУ.

Голова Ямпільської громади Сергій Гаджук поставив питання про важливість підтримки місцевих бюджетів, а саме про забезпечення з державного бюджету харчуванням дітей, зокрема, дітей війни.

«У Ямпільській громаді ми забезпечуємо харчування більше 70% всіх наших дошкільнят. Однак, можливо, не всі дітки в Україні сьогодні знаходяться в рівних умовах, не всі громади мають можливість це робити», - зазначив Гаджук.

На що міністр соціальної політики України Оксана Жолнович відповіла:

«Так, справді, дітей, котрі постраждали від війни, більшає. Це діти, статус яких визначено законом "Про охорону дитинства" та законом "Про гарантії для внутрішньо переміщених осіб". Таких дітей сьогодні зареєстровано 120 тис., і їх більшатиме. Зараз ми підготували до другого читання законопроєкт 9042-1, який комплексно вирішує питання підтримки дітей, що постраждали від війни, з точки зору персоналізації їх потреб».

Важливим було питання з Кіровоградщини, від Онуфріївського селищного голови Віталія Берези про підтримку ветеранів війни, надання психологічної допомоги у закладах охорони здоров’я та соціальних закладах.

«У нас в територіальній громаді є ветерани, що повернулися з фронту, і їх кількість буде збільшуватися. Практично усі вони, а також члени  їх сімей потребують психологічної підтримки. Лікарні відповідного рівня, що  вже законтрактували пакети реабілітації, мають можливість надавати такі послуги. Громади, в яких таких лікарень немає, це питання можна вирішувати у психологічних або ветеранських хабах. Ми вже створили психологічний хаб,  до роботи у якому долучили шкільних психологів та психологів закладів соцсфери. Вони стараються, працюють, але, об’єктивно їм бракує специфічних знань для роботи з військовими. Треба, щоб в усіх ветеранських хабах в усіх громадах були штатні психологи з відповідною підготовкою, стандартами надання послуг, протоколами ведення клієнтів. Питання фахової підготовки відповідних психологів ми на рівні громад вирішити не зможемо. Чим нам зможуть допомогти на центральному рівні?»

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна відповіла, що питання психологічної допомоги військовослужбовцям і ветеранам має надаватися в першу чергу у громадах.

«У нас було багато діалогів з Міністерством охорони здоров'я і наразі ми розділили відповідальність: на різних рівнях різні наші міністерства відповідають за надання цих послуг. Якщо це стосується клінічної реабілітації, тобто тих запитів, які контрактуються з НСЗУ - відповідальність лежить на системі Міністерства охорони здоров'я. Ми прийняли нещодавно дуже важливу постанову, адже до цього часу, на жаль, у державі другий рівень психологічної допомоги взагалі не покривався допомогою від держави. Тобто це рівень, коли це не клінічна психологія, а саме психологи, які працюють у громадах. На наступний рік закладено у бюджеті Міністерства у справах ветеранів 160 мільйонів гривень саме на психологічну допомогу і вже там у цій постанові прописаний порядок оплати послуг психологів у громадах. Ми створюємо реєстр надавачів психологічної допомоги і зможемо контрактувати будь-які форми власності», - сказала міністр.

Під час  засідання Конгресу також було обговорено ряд питань, зокрема, безпекову ситуацію у територіальних громадах України, поточну ситуацію у регіонах, постраждалих унаслідок російської агресії. Влада почула нагальні виклики та потреби місцевого самоврядування.

ДІЮЧІ ПРОЄКТИ БУДУТЬ МАСШТАБУВАТИСЯ ТА ВТІЛЮВАТИСЯ НОВІ ПРОГРАМИ

Загалом конструктивний діалог «питання – відповідь від громади до влади»  та основні проєкти, які обговорили під час засідання Конгресу, підсумували керівники профільних міністерств під час прессбрифінгу.

Заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба розповів, що пілотний проєкт "Пліч-о-пліч", який було запроваджено на Херсонщині, наступного року буде поширено на інші регіони для допомоги людям, які постраждали від війни.

Кулеба також розповів, що в ході засідання Конгресу було обговорено чимало різноманітних питань, які турбують регіони. Йшлося, зокрема, про бюджетні видатки на наступний рік, надання різноманітних послуг ветеранам: медичних, психологічних, соціальних тощо.

«Крім цього, в ході засідання було кілька цікавих дискусій на окремі теми. Ми поки що не можемо сказати, які рішення будуть прийняті, але однозначно ці питання потребують вирішення. Мова йде про доступ до медицини у віддалених місцях, про роботу нашого сільського господарства в окремих регіонах, деякі питання належать до компетенції міністра оборони, міністра внутрішніх справ та СБУ», - розповів заступник керівника ОП.

Він висловив переконання, що Конгрес місцевих і регіональних влад є надзвичайно важливим для вирішення низки питань, які стосуються життя як регіонів, так і країни в цілому, а тому його засідання будуть проводитись і надалі.

Міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що в Мінекономіки сподіваються, що обласні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування будуть активно долучатися до реалізації низки державних програм, спрямованих на розвиток бізнесу.

«Ми маємо ставати сильнішими, більш самодостатніми і менш залежним від зовнішньої підтримки, і тому дуже важливо, щоб обласні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування долучились до даних програм (програм державної підтримки бізнесу - ред.). За рахунок співфінансування ми мали б більший мультиплікативний ефект», - сказала Свириденко.

За її словами, взаємодія між центральною та місцевою владою наразі є досить ефективною. Є  ефективна співпраця, де області долучаються і до програми «єОселя», і до «програми 5-7-9», і до мікрогрантів, тому що всі розуміють, що приватний бізнес, розвиток малого підприємництва - це основа відновлення. У бюджеті-2024 передбачено 18 млрд грн для фінансування пільгових державних програм з підтримки мікро-, малого та середнього бізнесу; йдеться про доступні кредити, лізинг і факторинг.

Не залишилася поза увагою жахлива подія, яка трапилася 15 грудня на Закарпатті, коли під час сесії Керецьківської сільської ради Мукачівського району місцевий депутат підірвав кілька гранат, внаслідок чого постраждали 26 осіб. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко наголосив, що досудове розслідування уже дає оцінку цим подіям. А цей випадок ще раз показав, що потрібно активно працювати над безпекою в громадах. Зі слів міністра, в населених пунктах України незабаром мають запрацювати центри безпеки, які дозволять швидше реагувати на виклики та надавати допомогу громадянам.

«Система безпеки у кожному населеному пункті України. Це питання – одне із базових під час війни та після її завершення. Контроль за обігом зброї, функціонування блокпостів, робота кримінальної поліції – ми щодня працюємо над тим, щоб громадяни почували себе у безпеці в будь-якому регіоні», - наголосив Клименко.

Він також поінформував, що 500 поліцейських вже найближчим часом нестимуть службу у закладах освіти. Очікується, що вони забезпечать охорону правопорядку, взаємодію з адміністраціями шкіл, пропускний режим. Також за завданням Президента Володимира Зеленського буде створено системи безпеки у місцях скупчення людей - торгових центрах, об’єктах інфраструктури, у закладах охорони здоров’я.

«У населених пунктах мають запрацювати центри безпеки, в яких перебуватимуть поліцейські, рятувальники, медики. Попереду у нас дуже багато роботи і викликів. Безпечну країну ми створюємо вже сьогодні», - додав Клименко.

Також міністр акцентував, що наразі особлива увага до ветеранів війни, адже має приділятися належна увага кожному Герою, який повертається з фронту, зокрема має надаватися реабілітація, соціальна підтримка, адаптація до мирного життя.

Майбутня перемога України– багатокомпонентна. Вона включає як військову складову, так і роботу у тилу. Якісну та ефективну усіх управлінців на кожному рівні.  

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України був створений у мирний час, як майданчик для взаємодії центральних органів влади та місцевих громад, щоб допомагати розвʼязати нагальні проблеми регіонів. В умовах повномасштабної війни актуальність Конгресу стала в рази більшою. Від оперативності вирішення проблемних питань у громадах часто залежить не лише добробут мешканців, а й безпека їх життя.

Людмила Гринюк, Львів

Фото: Офіс Президента 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-