Статус кандидата й переговори мають завершитися повноправним членством України в ЄС - Президент

Статус кандидата й переговори мають завершитися повноправним членством України в ЄС - Президент

Укрінформ
Статус кандидата і подальші переговори про вступ до Європейського Союзу мають неодмінно завершитися повноправним членством України у ЄС, заявляє Президент Володимир Зеленський.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави, на цьому Президент наголосив у зверненні з нагоди Дня гідності та свободи.

Як підкреслив Зеленський, рік за роком, крок за кроком "ми робимо все, щоб у колі зірок на прапорі ЄС, що символізує єдність народів Європи, сяяла й наша зірка. Зірка України".

Відео: Офіс Президента

За його словами, 20 років тому це була романтична мрія, 10 років тому – амбітна мета, сьогодні – це реалії, у яких уже неможливо зупинити рух України вперед і подолання всіх обов’язкових стадій.

"Тож наш статус кандидата й подальші переговори про вступ мають неодмінно завершитися повноправним членством України в ЄС. І все це ми робимо попри війну. Коли наші люди захищають і себе, і Європу вже зараз. Бо маємо гідність і не дамо відібрати в нас свободу. Бо маємо захистити свободу, щоб не втратити гідності. Бо знаємо й пам’ятаємо одну з важливих мудростей, засвоєну нами давно: як важливо не боятися, як важливо боротися", - зазначив глава держави.

За його словами, "щоразу, коли в нас хочуть щось відібрати, на спротив цьому стає все більше й більше людей. Коли барикади Майдану змінюються на окопи Донбасу, а згодом на спротив по всій лінії фронту – півночі, півдня й сходу. Коли захист демократичних цінностей переростає в оборону суверенітету й територіальної цілісності. Коли протидія диктаторам усередині країни стає спротивом окупантам і терористам ззовні. Коли 24 лютого піднімається вся країна, коли на нові барикади піднімається весь наш народ".

На переконання Зеленського, український народ "бореться й б’ється. Знаючи за що. Пам’ятаючи все. Переживши вже не одну "зиму у вогні". І 10 років тому, і торік. Учора й сьогодні. Боролися й боремось".

Як заявив президент, народ бореться "і в центрі столиці тоді, і на околицях Бахмута тепер. На Грушевського тоді й під Харковом, під Херсоном, під Авдіївкою зараз. Усі, хто сміливо йшов у бій за свободу з дерев’яними щитами тоді, хто боронив країну в перші дні бойових дій на сході, і всі хто захищає нас на всіх напрямках із 24 лютого. Всі, хто не злякався ні гумових куль, ні світло-шумових гранат тоді, ні всієї разом узятої зброї й техніки так званої другої армії світу тепер. Хто не боявся й не боїться виходити за свободу, загорнувшись в український прапор. На майдані Незалежності в Києві тоді, на площі Свободи в Херсоні торік. Усі, хто самовіддано витягав поранених на Інститутській тоді, і всі, хто робить це зараз на полі бою".

За словами глави держави, українці знають і доводять, що "треба боротись і битися кожен за кожного. У кожному епізоді протистояння. За одну будівлю чи за цілий регіон. За одну вулицю чи лівий берег всієї країни. За одну барикаду чи вздовж усього державного кордону України".

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи.

Він встановлений указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії - Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-