Москва прискорено звикає до повноцінної війни: дайджест пропаганди за 1 серпня 2023 року

Москва прискорено звикає до повноцінної війни: дайджест пропаганди за 1 серпня 2023 року

Укрінформ
Програний бій на Запоріжжі привів «нового героя Росії» аж до Кремля.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 1 серпня 2023 року.

  1. Танк «Альоша» потрапив в підручники
  2. «Вибух духовки» – нова «прильотна новомова»
  3. Підпали військкоматів: зомбі виходять на вулиці
  4. Захарова стала справжньою «фронтвумен» Росії

Танк «Альоша» потрапив в підручники

1 серпня у полку російських «Альош» прибуло. Крім «хлопчика-шоколадки» тепер маємо танк з таким же ім’ям. Слава про нього дісталася аж Кремля, офіційний представник якого Пєсков заявив, що «відео, де один російський танк б’ється із колоною із восьми одиниць бронетехніки ЗСУ викликає захоплення та почуття гордості за наших військових, а цей бій потрібно у підручниках розбирати».

НАСПРАВДІ, відео (яке спочатку Z-канали, а потім і державні росЗМІ  почали розповсюджувати ще 29 липня) – не нове.

Засновник Conflict Intelligence Team Руслан Левієв зазначив, що в ролику – бій за Новодарівку Запорізької області, і відбувся він ще на початку червня. Інші експерти, проаналізувавши відео, дійшли висновку, що основну шкоду українським силам завдав не «Альоша», а міни.

А про те, що Новодарівка з 12 червня знаходиться під контролем України, у Москві, звісно, взагалі не згадують. Як повідомляла тоді Запорізька окрема бригада ТрО: «Численні спроби ворога повернути Новодарівку під контроль, які тривали кілька діб, не мали успіхів».

А як програний бій в Новодарівці привів танк «Альоша» аж до Кремля – слід дійсно розбирати у підручниках. Пропаганди.

«Вибух духовки» – нова «прильотна новомова»

Але головним відео цього дня стало зізнання бабусі з вулиці Твардовського (московський район Строгино), яка заявила журналістам: «приходили МНСники і звеліли казати, що у мене духовка вибухнула, а не БПЛА у вікно залетів». 

Хоча зранку було саме вікно і саме дрон.

НАСПРАВДІ, «духовка» – це ще один винахід пропагандистської новомови. Словник «СВО», де вже є «хлопки» та «жести доброї волі», поповнився новим робочим поняттям.

Під «припиненням спроби атаки БПЛА» (офіційне формулювання МО РФ) слід розуміти чергове влучення дронів. Приміщення Мінкомзв’язку, Мінекономрозвитку та Мінпромторг РФ, які розташовуються в «Москва-Сіті», це «нежитлові будинки» (а не «стратегічно важливі об’єкти», співробітникам яких тепер все частіше пропонується  працювати віддалено «через технічні обставини»).

 У Москві й досі при атаках не вмикається, як в Україні, система оповіщення громадян про повітряну тривогу, й досі не розсекречені бомбосховища. Звісно, усе це робиться, аби москвичі не збагнули, що до них також прийшла справжня війна. Розпочата Путіним (за їхньої підтримки) у 2014-му, вона повернулася до них бумерангом.

Саме тому, за словами представника Офісу президента України Михайла Подоляка, наразі «Росія прискорено звикає до повноцінної війни. Все, що далі відбуватиметься в ній, – об’єктивний історичний процес».

Підпали військкоматів: зомбі виходять на вулиці

В Росії дуже люблять смакувати кадри з роздачею повісток на вулицях українських міст та просувати таким чином наративи про «кадровий голод ЗСУ», «війну до останнього українця» й т.д.

Але те, що відбувається протягом останніх днів із військкоматами в самій РФ, взагалі не піддається якомусь раціональному поясненню. Усього з початку повномасштабної війни і до 27 липня установи міноборони, відповідальні за мобілізаційну та обліково-призовну роботу з «гарматним м’ясом», підпалювали 113 разів. Це ще можна було хоч якось пояснити бажанням уникнути відправки в Україну.

Але протягом останніх кількох днів почалося справжнє божевілля. Новий флешмоб вражає кількістю учасників, демонстративністю, контингентом паліїв та географією. Одне з fire show за допомогою «коктейлю Молотова» зафіксовано аж в Улан-Уде.

НАСПРАВДІ, за короткий час таких випадків назбиралося близько двох десятків. Майже всі атаки були організовані за схожою і досить дивною схемою: людям телефонував нібито співробітник ФСБ, переконував взяти кредит і переказати йому гроші, потім наказував підпалити військкомат. 29 липня це трапилося в окупованій Феодосії з 51-річною жінкою; в Казані – з 62-річною; у Сєвєродвінську з 76-річним дідусем.

31 липня вже 23-річна дівчина намагалася підпалити військкомат знову в Казані; мешканка Калуги кинула «коктейль Молотова» в установу і погрожувала «висадити у повітря гранатою», 24-річну вчительку історії затримали за підпал в Россоші; два 80-річні пенсіонери влаштували пожежу у Подільську; у СанктПетербурзі 54-річний чоловік підпалив двері військкомату та протаранив на авто його ворота; жінка підпалила центр «збору гарматного м’яса» у Можайську; 21-річна студентка педагогічного коледжу зробила це в Омську; у Копейську підпал влаштувала 54-річна співробітниця заводу металоконструкцій; у Верхньоуральську 34-річна жінка. Подібні випадки фіксувалися в Каспійську, Ангінському, Сестрорецьку  та інших містах.

Пропаганда, навіть якось невпевнено (радше за звичкою), звинувачує в цьому «українські відповідні структури». Але нема де правди діти: у росіян, як виявилося, наглухо відбита здатність ставити під сумнів будь-що, що виходить від влади. Тим паче від ФСБ. Хоча зважаючи на те, що їм останні роки розповідають по телевізору, все зрозуміло: путінська війна в Україні лише посилила душевні розлади росіян. А тепер зомбі виходять на вулиці. 

Захарова стала справжньою «фронтвумен» Росії

І наостанок повернемося у «Москва-Сіті». Офіційний представник МЗС РФ Захарова в етері «Соловйов Live» порівняла атаки БПЛА на вежі московського «Сіті» з терактами в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року. «Давайте подивимося інший приклад — 11 вересня, вежі-близнюки. Колосальна кількість жертв, але методологія та  сама… Та й сама картинка, вона ніби повторюється», — заявила вона.

НАСПРАВДІ, «старші товариші» з Кремля одразу смикнули Захарову. Пєсков втрутився, заявивши, що «не бачить аналогій з терактом 11 вересня». І причина цілком зрозуміла. 

Тим паче, що (не рахуючи «духовки» в Строгино) в «Москва-Сіті» вибите лише скло. В Нью-Йорку натомість: 2977 вбитих, 6300 поранених. Загинули мешканці 92 держав. 341 пожежник, 8 медиків, 50 поліцейських віддали своє життя, рятуючи людей. У прямому етері люди вистрибували з вікон, літаки врізалися в хмарочоси. 

Нагнітання загальної паніки у зомбі через подібні алюзії зараз взагалі не на порядку денному в Путіна.

Але цікаво інше. Після терактів 11 вересня США та міжнародна коаліція почали боротьбу зі світовим тероризмом. В тому числі й проти «Талібану», який офіційно визнано терористичною організацією в Росії. Але це (починаючи з 2021 року), не заважає регулярним зустрічам рашистів з талібами. Наступна відбудеться вже наступного місяця в Казані, де представники МЗС РФ обговорюватимуть з ними боротьбу з тероризмом.

Тому «історичні паралелі» Захарової з точки зору психіатрії зрозумілі.  Зовнішньополітична «фронтвумен» Росії дійсно прискорено звикає до повноцінної війни.  До того ж усі підстави є. Адже Путін офіційно визнав, що є спонсором тероризму.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-