Кривавий ріг Володимира Путіна: дайджест пропаганди за 31 липня 2023 року

Кривавий ріг Володимира Путіна: дайджест пропаганди за 31 липня 2023 року

Укрінформ
У Москві вирішили, що голосувати за «Єдину Росію» мають також власники паспортів України.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи російської пропаганди за 31 липня.

  1. Скільки ще днів жалоби має бути в Кривому Розі
  2. В «електоральний бій» ідуть одні водії
  3. Патрушев шукає в Фінляндії нацбат «Карелія»
  4. Хто з путінських мільярдерів працює на війну

Скільки ще днів жалоби має бути в Кривому Розі

31 липня у зведенні МО РФ не було жодної згадки про Кривий Ріг. Навіть на рівні «удару по найманцях», «складів з боєприпасами та технікою» й тому подібного. Єдиними, хто хоч якось намагався «відмазати» від чергового воєнного злочину, стали «воєнкори», які знову писали про «неякісну ракету в руках бандерівців».

НАСПРАВДІ, Кривій Ріг за часів повномасштабного вторгнення вже 14 разів був обстріляний росіянами. Вперше це сталося 24 лютого 2022 року, коли вони вдарили по місцевому мікрорайону Макулан.

Далі були:

–    25 серпня Металургійний район міста обстріляли касетними боєприпасами з РСЗВ «Торнадо-С»;

–   4 вересня по місту випущено 8 ракет типу «Кинджал» та «Іскандер» – уражено гідротехнічні споруди, рівень води в річці Інгулець піднявся до майже 2 метрів;

–    16 грудня завдано удар по житловому будинку. Загинули 4 людей, в тому числі молоде подружжя з дитиною віком 1,5 року;

–    13 червня 2023 року внаслідок масованої ракетної атаки загинули 11 людей, 34 поранені. У місті вперше оголошено День жалоби. Путін тоді брехав, що «ми не б’ємо по житлових кварталах, працюємо вибірково».  

–    31 липня кількість загиблих внаслідок нового удару сягнула 6 осіб, серед загиблих 10-річна дівчинка. Поранених – понад сім десятків (серед них – 6 дітей). В місті вдруге оголошено День жалоби.

Скільки ще таких днів має бути лише в одному українському місті, доки світ нарешті зупинить Путіна?

В «електоральний бій» ідуть одні водії

Цього ж дня росіяни обстрілювали столицю одного зі своїх «нових регіонів» – Херсон. Загинули щонайменше четверо людей, поранено 17. А одночасно з обстрілами з’явилося повідомлення, що «на виборах у Херсонській області РФ у вересні можна буде проголосувати за українськими документами: паспортом, посвідченням водія».

НАСПРАВДІ, подібний сюр із вбивством і одночасним запрошенням на «вибори» свідчить про те, що Росія розпадається. І, навіть, не географічно (нині у неї фактично немає зрозумілих кордонів), а ментально. Адже в будь-якій країні світу важко уявити ситуацію, коли у виборах масово беруть участь громадяни іншої держави, до того ж за водійським посвідченням.

До цього, нагадаємо, очільниця ЦВК Елла Памфілова пояснила, що  «традиційно в регіонах, де запроваджено воєнний стан, вибори не проводяться… але життя вносить свої корективи».

Тим часом в самій Росії ставлять собі питання: «що, власне, заважало за 10 місяців видати громадянам РФ на нових територіях паспорти та інші документи? І чому навіть до виборів їх гарантовано не роздадуть?».

Відповідь на поверхні: Путін у пастці. Його проблема у надмірній впевненості у власній правоті, через що система, яку він побудував, видає одне помилкове рішення за іншим. І при цьому не враховує головного: у Сил оборони України свої плани на вересневі вибори в так званих «нових регіонах». «Паспортизація» яких (з огляду на те, що в електоральний бій за «Єдину Росію» йдуть вже одні водії) також провалена.

Саме тому  немає жодних гарантій, що з «новими територіями» не станеться так само, як раніше з Херсоном. Тоді виявиться, що навіть на фейкові вибори витрачено зусилля та бюджети, а за фактом їх доведеться організовувати навіть не в Криму, а десь у Ростові.

Патрушев шукає в Фінляндії нацбат «Карелія»

З останнього виступу секретаря Ради безпеки РФ Патрушева складається враження, що в планах Кремля провести у майбутньому «вибори» ще й на «звільненій території Фінляндії». 31 липня він заявив, що в цій країні активізувалися ультраправі організації, які вимагають повернення втрачених за підсумками Другої світової війни територій.

«Гельсінкі під керівництвом США свідомо йде на конфронтацію з Росією, але після нашої перемоги у СВО «все повернеться на круги своя», – пообіцяв Патрушев.

НАСПРАВДІ, ця агресивна риторика майже ідентична тій, з якою Росія починала війну з Україною у 2014 році. Тоді також були «Правий сектор», інші «націоналістичні батальйони», «перегляд підсумків Другої світової війни» й т.д.  Так само заздалегідь у Москві з фінів (як і з українців) «ліпили» «неонацистів».

Наприклад, у жовтні 2020 року росіяни в Карелії  відтворили фінський концтабір для радянських військовополонених та інтернованого цивільного населення у роки Другої світової. Як зазначали тоді місцеві ЗМІ, «до 1942 в таборах утримувалося близько 24 тисяч в’язнів, переважно росіян (96%). За свідченнями тих, хто вижив, у таборах були антисанітарія, голод та епідемії». До концтабору й досі водять екскурсії з відповідними поясненнями.

РІА Новости у 2019 році опублікували великий матеріал під назвою «Без терміну давності: історія фінських концтаборів – насильство та голод» із характерними підзаголовками: «За расовою ознакою», «Голод, робота, побиття», «Дитячі труни ховали стоячи».

Тобто гнійник ворожості Кремля до Фінляндії, що називається, набухав. І зрештою (несподівано для Москви) прорвав карколомним вступом до НАТО (заявку фіни подали у травні 2022 року, а увійшли у квітні 2023-го). Це рішення здобуло неймовірну підтримку (80%) абсолютно аполітичних до цього громадян Фінляндії.

Тепер, як бачимо, кремлівська риторика набуває вже відверто погрозливого характеру. Мовляв, «розберемося з Україною, візьмемося за вас». Після регулярного вирішення «польського питання» та нещодавно анонсованої Лукашенком «екскурсії «вагнерівців» до Варшави» колоніальні зазіхання Москви вже не потребують додаткових коментарів.

Хто з путінських мільярдерів працює на війну

І наостанок про «хороших русских» мільярдерів, багато з яких зараз судяться у різноманітних західних судах через накладені на них санкції, апелюючи до того, що ніколи не мали  стосунків з путінським режимом.

НАСПРАВДІ, російські багатії заробили мільярди доларів на оборонних контрактах, виробляючи, зокрема, ті види зброї, якими вбивають мирних українців. Це довело дослідження «Проєкту».

Дослідження доводить, що як мінімум 81 людина з останнього рейтингу топ-200 найбагатших росіян за версією Forbes брала участь у забезпеченні збройних сил та ВПК РФ.

–    Загальна сума тільки відкритих контрактів, які підприємства цих бізнесменів уклали з російськими військовими підприємствами за час війни в Україні (2014 -2023) не менше 220 млрд рублів (майже $3 млрд).

–    Створена за участі цих бізнесменів зброя застосовувалася у Бучі, під час бомбардування драмтеатру в Маріуполі, обстрілу Вінниці у липні 2022 року.

–    Підприємства Віктора Вексельберга та Олега Дерипаски постачають алюмінієвий порошок для ракет, компанія Ігоря Євтушенкова – мікросхеми для прицілів, пов’язаний із Ігорем Ротенбергом завод – автоматичні гармати. Компанія Михайла Фрідмана страхує майно та співробітників «Калашнікова», кредити якому давав банк Юрія Ковальчука.

–   У розслідуванні також фігурують компанії Олексія Мордашова, Володимира Потаніна, Вагіта Алекперова, Романа Абрамовича, Геннадія Тимченка, Алішера Усманова, Аркадія Ротенберга, Олександра Мамута та багатьох інших.

Як бачимо, криваві роги Путіна мають багато відгалужень (пропагандистських, фінансових й т. д.) і розрослися значно далі України. Завдання всього цивілізованого світу – обламати йому ці  роги. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-