Нобелівська лауреатка Матвійчук закликала президента ПАР зайняти чітку позицію щодо Путіна

Нобелівська лауреатка Матвійчук закликала президента ПАР зайняти чітку позицію щодо Путіна

Укрінформ
Нобелівська лауреатка миру Олександра Матвійчук закликала президента Південно-Африканської Республіки Сиріла Рамафоса зайняти чітку позицію щодо президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Про це вона повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Статус Нобелівського лауреата дає можливість звертатися до президентів країн напряму. Я скористалася цією можливістю та закликала президента Сиріла Рамафоса зайняти чітку позицію щодо дитячого кіднепера (викрадача дітей - ред.) Володимира Путіна», - зазначила вона.

Читайте також: Африканські лідери закликали Путіна показати «прагнення до миру» – президент Сенегалу

Матвійчук нагадала, що в серпні в Південно-Африканській Республіці відбудеться саміт БРІКС. За її словами, наразі у Республіці та загалом на міжнародному рівні тривають дискусії, чи виконає керівництво ПАР ордер на арешт, якщо президент Росії візьме фізичну участь у заході.

На думку Нобелівської лауреатки, офіційні обвинувачення Міжнародного кримінального суду у незаконній депортації українських дітей поставило президента ПАР у «незручну розтяжку».

«Не дивно, що лідери країн Африки під час свого візиту до Києва та Москви пропонували призупинити дію ордера на арешт Путіна в якості одного із пунктів їхньої мирної ініціативи», - підкреслила вона.

Читайте також: Коли ЗСУ дійдуть до Криму, Путін захоче переговорів - Зеленський

Водночас Матвійчук зазначила, що тепер у ПАР поставили банери із закликами арештувати воєнного злочинця Путіна.

«Там десь банер із моїм закликом до лідерів Південно-Африканської Республіки бути на боці правди, а не гнобителів», - додала лауреатка.

Окрім того, вона зауважила, що після публікації її статті у газеті до неї надійшли десятки звернень від жителів ПАР із пропозицією допомогти, «бо коли ти не можеш покластися на правові інструменти, ти все одно завжди можеш покластися на людей».

«Солідарність не має державних кордонів та не залежить від соціального статусу, політичних поглядів, громадянства, кольору шкіри, віросповідання і т.п. Перш за все ми - люди», - резюмувала Матвійчук.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса заявив, що наступного місяця саміт БРІКС, на який був запрошений президент Володимир Путін, відбудеться, незважаючи на ордер на арешт російського лідера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-