Путін перебуває у повному Дербенті: дайджест пропаганди за 29 червня 2023 року

Путін перебуває у повному Дербенті: дайджест пропаганди за 29 червня 2023 року

Укрінформ
Кремлівський диктатор остаточно перетворюється на Кім Чен Ина.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 29 червня.

  1. ЦВК РФ збільшує явку «виборців» на ТОТ
  2. Як 97% поранених окупантів повертають у стрій
  3. Путінська брехня «від травня до травня»
  4. Росія дедалі більше нагадує КНДР

ЦВК РФ збільшує явку «виборців» на ТОТ

Нещодавно пропаганда розносила безглуздий фейк, ніби президент України Володимир Зеленський «відмовився» від виборів, щоб «узурпувати» владу. Звісно, ніхто не відмовлявся, і вибори відбудуться після перемоги та, відповідно, скасування воєнного стану. Згідно з чинним законодавством України. 

При всій безглуздості цих інсинуацій, цікаво те, що тема виборів (які в РФ давно перетворені на імітацію) чомусь дуже болить в Кремлі. Нещодавно так було з Туреччиною, наступними будуть США. 

Проте навіть стан війни не заважає Москві проводити підготовку до псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Заради них навіть вирішили повернутися до так званих «екстериторіальних виборчих дільниць» (ЕВД).

НАСПРАВДІ, ідея не нова. Вона була реалізована на виборах мера Москви у 2018 році. (Тоді створювалися «дачні виборчі дільниці»: московські дільничні комісії біля сусідніх областей, де розташовані дачі москвичів). У лютому 2019-го голова ЦВК Елла Памфілова офіційно визнала що «цей проєкт себе не виправдав, але дав нам можливість піти далі».

І ось за 5 років у Москві вирішили піти далі. В ЦВК РФ пояснили рішення повернутися до ЕВД тим, що над «відновленням нових регіонів» працює багато росіян зі старих територій. Тому їм, мовляв, слід надати можливість проголосувати.

В реальності, і «ремонтні бригади» з Пермі, які вже втекли з Сєвєродонецька, і чмобікі голосуватимуть на «нових територіях» не стільки за «переобрання» вже призначених Путіним гауляйтерів, скільки за «представницьку владу» на ТОТ.  

Так само, як і депортованих, наприклад, в Астрахань українців з окупованої частини Запорізької області примусять за допомогою ЕВД віддати свої «голоси» за кандидатів від Балицького (який 29 червня отримав 15 років в’язниці, поки що заочно) у «новий парламент російської Запорізької області».

Усе це робиться для підвищення так званої «явки виборців». Ніхто в світі результатів цих «виборів» (як і попередніх фейкових «референдумів»), звісно, не визнає. Але на що не підеш заради будівництва Путіну його нових «потьомкінських сіл». Навіть, якщо решта росіян відчуває, що голосуй – не голосуй, все одно глобально вони вже програли.

Як 97% поранених окупантів повертають у стрій

Цей програш відчувається буквально в усьому. Ось, наприклад, одна з улюблених тем пропаганди останніх часів – рятування наслідків катастрофи на Каховській ГЕС (яку вони ж і влаштували). «Героїчних» рятівників, яких обстріляли «українські нацисти», потім героїчно лікують в шпиталях.

НАСПРАВДІ, брехня з лікуванням поранених та їхнім подальшим поверненням у стрій відома ще з кінця минулого року. Тоді начальник Головного військово-медичного управління МО РФ Трішкін запевняв, що смертність поранених російських солдатів в Україні, яких госпіталізували, менша за 0,5%, а 97% з них взагалі повертаються назад в окопи.

З того часу в Україні стекло стільки крові загарбників, що її не встигали поповняти навіть необмежені донорські ресурси Путіна. До того ж пропагандистська бравурність розбивається об сувору реальність того, як саме «97% повертаються до строю» зі шпиталів.

Видання «Верстка» розповіло як путінське «гарматне м’ясо» після лікування відправляють назад на війну — навіть, з каліцтвами, наприклад, уламками в голові. Задля повернення в стрій змінюють діагнози. Наприклад, мінно-вибухова травма може легко стати «загостренням геморою».

В Росії створена ціла система, за якою майже неможливо оскаржити рішення лікарів, які визнали військових придатними до служби після поранення. З березня 2022-го по червень цього року скарги до військово-лікарських комісій подали щонайменше 93 окупанти. Одні після поранення намагаються оскаржити рішення про визнання їх придатними до продовження служби. Інші вимагають довідок про поранення, без яких неможливо отримати страхові виплати. Але суди за весь цей час лише одного разу (!) стали на бік військових. Ось так лікарі та суди залатують «трішкін каптан» втрат окупантів.

Путінська брехня «від травня до травня»

А залатувати є що й крім геморою у поранених. 29 червня Путін, в рамках дводенного туру «психологічного розвантаження» (після пригожинського заколоту), відвідав з туристичними цілями дагестанське місто Дербент, де обіймався зі спеціально зігнаним народом і зробив фото з поцілунком дівчинки.

Потім повернувся до Москви, де намалював дивну картинку і виступив з економічною промовою, в якій, зокрема, збрехав, що «ВВП за рік від травня до травня зріс на 5,4%, а в оборонній промисловості — на 12,8%».

НАСПРАВДІ, подібною брехнею дірки вже навіть, не у «трішкіному», а в загально-російському бюджетному каптані латати все важче. 

У РФ ще й досі залишається відкритою державна система під назвою «Електронний бюджет» (єдина система управління державними та муніципальними (громадськими) фінансами РФ).

І саме вона (принаймні поки що) є джерелом більш-менш публічної інформації. За її допомогою можна, наприклад, розвінчати переможно-економічну «травневу брехню» Путіна. Що й зробили фінансові аналітики.

Станом на 27 травня Мінфін РФ витратив 14,547 трлн рублів, або 48% від річного плану. Доходи при цьому становили 10,66 трлн, або 40% від плану. Дефіцит, таким чином, досяг 3,886 трлн рублів або 134% (!) від суми, закладеної в закон про бюджет.

Це відповідно потягнуло за собою те, що в червні Росія витрачала гроші зі швидкістю лише 44 млрд рублів на день. Тобто вдвічі менше, ніж у середньому за попередні п’ять місяців – 88 млрд рублів. Тобто гроші у Путіна закінчуються вже з подвійною швидкістю.

А статистика за підсумками травня показала, що податків вже зібрано на 19% менше, ніж за той самий період роком раніше.

Витрати при цьому підскочили на 26%, до 13,23 трлн рублів, з яких майже третина – 3,9 трлн рублів – на так звані «таємні статті». Їхній загальний обсяг підскочив на 3,5 трлн рублів, – майже в 10 разів.

Таємні військові витрати до кінця травня могли становити 3,1 трлн рублів. А з урахуванням відкритих даних (884 млрд рублів) загальні асигнування на армію та виробництво зброї до кінця травня сягнули майже 4 трлн рублів.

Усе це дуже нагадує пізній Радянський Союз, коли той заощаджував на всьому, крім армії та пропаганди на тему, що «все йде за планом». Усе це призвело до (за словами Путіна) «найбільшої геополітичної катастрофи 20 століття – розпаду СРСР»

Зважаючи на ці цифри, незабаром весь світ спостерігатиме за черговою «геополітичною катастрофою». Адже економіку травнево-переможними промовами в стилі Брежнєва не надуриш.

Росія дедалі більше нагадує КНДР

Найцікавіше те, що як колись Радянський Союз, так і нині путінська Росія наступає на ті самі граблі. Тобто намагається перетиснути Захід. Тоді в «гонці озброєнь». Зараз у допомозі Україні.

Щодня пропаганда малює «страшні картини» життя європейців та американців, закликає на свої етери різноманітних агентів путінізму, які просувають наратив про марність допомоги Україні та необхідність миру у всьому світі з урахуванням «російських реалій на землі».

29 червня черговим по цьому наративу був Ендрю Наполітано.

НАСПРАВДІ, Центр стратегічних комунікацій вже писав про цього антибайденця з «чесним поглядом» на Росію. Але наразі його звична антидемократична риторика наштовхнулася на справжній удар з боку… республіканців. У вигляді несподіваного візиту до Києва колишнього віцепрезидента США (часів Трампа) Майка Пенса.

Він висловив цілковиту підтримку діям України та пообіцяв, що зробить усе для її продовження.  В той же день міністр фінансів України Марченко повідомив, що США надали $1,2 млрд підтримки.

А Мінреінтеграції взагалі оприлюднило загальну суму допомоги Україні з початку війни, яка дорівнює 170 млрд євро.

Донорами України стали 40 країн, європейські інституції, МВФ та Світовий банк. ЄС виділив майже 62 млрд євро, допомога від США сягнула 71 млрд євро. До списку країн-донорів, серед інших, увійшли: Велика Британія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Китай, Японія, Норвегія, Південна Корея, Швейцарія, Тайвань, Туреччина та Індія. Від них Україна додатково отримала 23 млрд євро допомоги. Ще майже 13 млрд євро надали міжнародні фінансові організації.

Найбільшу військову підтримку Україна отримала від США – понад 43 млрд євро. ЄС став лідером у напрямі фінансової допомоги. Його країни-члени та інші європейські інституції зобов’язалися надати Україні ще майже 36 млрд євро на потреби бюджету.

Путін на цю потужну коаліцію може відповісти хіба що обіймами з масовкою у депресивному Дербенті. Далі подібні сцени стануть лише частішими. Путін дедалі більше нагадуватиме Ким Чен Ина, а РФ відповідно – КНДР. Путінська Росія поступово перетворюється у повний Дербент. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-